Andrew Cullen, şeful grupului de experţi NATO care a vizitat recent Chişinăul pentru a porni programul Consolidarea Capacităţilor de Apărare, ne-a povestit într-un interviu în exclusivitate ce înseamnă acest program şi cum va ajuta el republica Moldova să-şi reformeze forţele armate:
Andrew Cullen: „Acest program înseamnă consiliere şi asistenţă, nici mai mult, nici mai puţin. Ar putea să urmeze şi procurări de echipament, dar pentru asta Republica Moldova va avea nevoie de programe bilaterale cu anumite ţări ale NATO. Acest program, însă, are ca scop să ajute Moldova să-şi folosească forţele proprii. Deci, nu este vorba de bani şi echipament, ci de consiliere despre cum se pot utiliza mai bine propriii bani, cum pot fi gestionate mai bine bugetele proprii. Vorbim despre experienţa a 28 de state NATO care, timp de foarte mulţi ani, au învăţat să facă asta. Deci, nu este vorba de bani, ci este vorba despre identificarea nevoilor şi soluțiilor prin care să se acopere aceste nevoi.”
Europa Liberă: Cum ar putea Republica Moldova să-şi îmbunătăţească în acest moment capacitatea de apărare?
Andrew Cullen: „Cel mai important lucru e să se înţeleagă că vorbim despre un proces evolutiv, iar NATO e aici pentru a ajuta Republica Moldova să treacă cât mai eficient prin acest proces. El include mai întâi o analiză a obiectivelor cheie în domeniul securităţii şi cum acestea pot fi transformate în obiective militare şi de apărare. Ca urmare, se vor formula necesităţi: câţi oameni, câte arme şi vehicule ar fi necesare şi ce fel de misiuni vor fi capabile să îndeplinească. Suntem abia la începutul acestui proces, când ne preocupă analiza corectă a situaţiei. După asta vor veni şi soluţiile.”
Europa Liberă: Programul va avea două faze. Ce presupune fiecare?
Andrew Cullen: „Prima etapă este analiza care ne va arăta ce obiective aveţi şi cum le atingeţi. Scopul e să se estimeze natura forţelor armate necesare. Faza a doua presupune dezvoltarea acestor forţe: să aveţi cea mai bună infrastructură, ca aceasta să fie cât mai eficientă pentru soluţiile cerute. Deci, în termeni reali, experţii NATO care vor veni aici vor ajuta în domenii cum sunt educaţia militară, mediu de teren şi spaţiu aerian, apărarea cibernetică, alte domenii,”
Europa Liberă: Auzim tot mai des termenul „război hibrid”, mai ales în contextul crizei ucrainene. Cum Moldova trebuie să se pregătească pentru a se putea apăra de un asemenea război?
Andrew Cullen: „Un război hibrid reprezintă o manifestare, e o cale de luptă şi este prezentă de foarte mulţi ani, nu este nouă, ci doar i s-a oferit un calificativ. Adevărata provocare e să se determine care sunt ameninţările pentru Republica Moldova şi să se găsească abordările eficiente pentru aceste ameninţări. Asta vom face în analiza din cadrul fazei întâi. Tocmai asta se întâmplă la moment. Da, un război hibrid reprezintă o potenţială ameninţare pentru orice naţiune, nu doar pentru Republica Moldova. Ţinând cont că Moldova e aproape de Ucraina, există o îngrijorare în acest sens. Însă dacă Moldova are forţe armate bine pregătite, echipate, antrenate bine şi capabile să interacţioneze cu alte forţe de securitate, nu ar trebui să existe motive din care forţele armate să nu poată face faţă unui război hibrid.”