Linkuri accesibilitate

Anatol Șalaru: „Rusia lui Putin vrea să destabilizeze situația din Moldova și ceea ce se întâmplă este și cu ajutorul venit din exterior” (VIDEO)


Cât de expusă este Republica Moldova din cauza statutului său de neutralitate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:43 0:00

De ce crede ministrul apărării în exercițiu (liberal) că Moldova este un stat pe cale de dispariție.

Ministrul în excercițiu al apărării, liberalul Anatol Șalaru, a limpezit o declarație a liderului PL, Mihai Ghimpu, care spunea Europei Libere săptămâna aceasta că partidul său exclude participarea la guvernare într-o coaliție cu comuniștii, dar ar accepta să le ofere funcții, în schimbul voturilor pentru un nou guvern și un nou președinte. „Mai bine să dăm funcţii decât să dăm republica”, spunea Ghimpu. Liliana Barbăroșie i-a cerut așadar clarificări prim-vicepreședintelui PL, Anatol Șalaru, intrebandu-l insa intai de toate de ce crede ca Republica Moldova este un stat pe cale de disparitie, asa cum declara recent într-o emisiune.

Anatol Șalaru: „Când am spus că Moldova e pe cale de dispariție da, am avut în vedere că Moldova într-adevăr astăzi este într-un pericol foarte mare. Avem atât pericole interne cât și pericole externe. Rusia lui Putin vrea să destabilizeze situația din Moldova și ceea ce se întâmplă este și cu ajutorul venit din exterior. Faptul că noi nu avem un Guvern, faptul că noi nu putem vota bugetul, faptul că s-a stopat finanțarea din afară, faptul că România a blocat creditul pe care trebuia să ni-l acorde, situația din Ucraina, situația internă când Rusia susține partide politice din Moldova pentru a destabiliza situația vorbește despre faptul că noi suntem în pericol să intrăm într-o situație în care statul va fi în incapacitate de plată și statul va fi în incapacitate de a-și exercita funcțiile de bază. Deoarece noi vedem atât la Bălți, cât și în sudul Moldovei, în Chișinău socialiștii lui Dodon, partidul lui Usatîi, alte structuri care apar în Moldova vor să destabilizeze situația. Ieri am citit niște comentarii unde unii unioniști spuneau că: în sfârșit o să dispară statul Moldova și o să ne unim cu România. Nu este așa. Dispariția statului Moldova sau o situație tensionată în Moldova nu va duce la unirea cu România, dar va duce la mutarea armatei ruse din Transnistria pe Prut. Fac un apel către tinerii unioniști care deseori sunt induși în eroare și cred că dacă va fi rău în țara asta se vor crea premizele pentru unire. Nu se vor crea, dimpotrivă, ne vom îndepărta și mai mult de acest obiectiv. Tinerii unioniști trebuie să se includă în viața politică, să pună mână pe partide, dacă nu pot să-și creeze un partid politic să participe la viața politică. Frontierele unei țări astăzi pot fi schimbate în două moduri, așa cum face Rusia cu ajutorul armatei și al doilea mod pe cale legală în baza convenției de la Helsinki care a stat la baza creării OSCE pe cale politică în urma unui referendum. Deci, dacă noi vrem să ne unim cu România trebuie să convingem cetățenii de acest lucru și să voteze pentru schimbarea frontierei. Dar acest lucru se poate întâmpla doar în cadrul Uniunii Europene, acolo unde sunt respectate drepturile omului. Noi astăzi ca să supraviețuim și să ne apropiem de acest ideal avem nevoie de un stat puternic, prosper, bunăstare și un stat bazat pe principiu de drept. Fiindcă există riscul să mai apară două republici secesioniste în interiorul Republicii Moldova una la nord și una la sud și există riscul ca Guvernul pro-european să dispară și să apară aici un Guvern pro-rus, profund pro-rus. un Guvern care să vrea binele altui stat și nu binele Republicii Moldova. Și acest pericol îl sesizează și partenerii noștri externi care sunt foarte îngrijorați de situația creată în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Doar că partenerii noștri externi și am să-l citez aici pe un fost comisar foarte important, comisarul extinderii Štefan Füle văd pericolele venind din interior, nu din exterior, pentru că o mână de politicieni în loc să facă instituții mai puternice le-au folosit ca armă împotriva altor politicieni.

Anatol Șalaru: „Sunt perfect de acord cu ex-comisarul Füle. Doar că eu îmi permit să am și părerea mea și eu întotdeauna am spus că există două pericole: pericolul intern - clasa politică coruptă, clasa politică manipulată din afară, ambițiile personale ale unor politicieni corupți care au vrut să împartă Republica Moldova în feude, unul să controleze vama, să controleze frontierele, să controleze finanțele, să controleze băncile, altul să controleze justiția. Aceste ambiții care au dus la lupta între diferite clanuri în Moldova au dus la slăbirea statului și au dus și la pierderea încrederii populației în clasa politică care este un lucru foarte grav. Noi vorbim de „războiul hibrid” care Rusia îl duce în zonă și vedem ce se întâmplă în Ucraina și nu trebuie să neglijăm acest fapt, este un fapt bine cunoscut. Rusia a vrut să ajungă până la Odessa cu Novorusia, iar ce

Propaganda agresivă pe care o face Rusia prin intermediul posturilor de televiziune rusești, posturilor locale, mass-media rusească din Moldova și din Rusia care vrea să destabilizeze aici situația mă face pe mine să fiu sigur de intențiile de destabilizare ale Rusiei.

s-a întâmplat în Moldova cu tinerii pregătiți în Rusia pentru a destabiliza situația de aici vorbește clar despre interesul Rusiei de destabilizarea cestei zone, iar propaganda agresivă pe care o face Rusia prin intermediul posturilor de televiziune rusești, posturilor locale, mass-media rusească din Moldova și din Rusia care vrea să destabilizeze aici situația mă face pe mine să fiu sigur de intențiile de destabilizare ale Rusiei. Rusia folosește slăbiciunile clasei politice moldovenești - corupția, dragostea față de bani și de putere și le folosește în scopurile proprii. Iar aceștia nu sunt decât niște trădători, acești politicieni care servesc interesul altui stat prin slăbiciunile lor, prin lăcomia lor, prin vanitatea lor, prin dorința lor de răzbunare, dorința de putere. Deci, noi avem două pericole mari, care sunt la fel de mari, care amenință în egală măsură existența Republicii Moldova intern și extern. Dacă noi am avea o clasă politică unită cum a fost în România în anii 2000 când s-au întâlnit la Snagov și s-a decis că indiferent cine vine la guvernare scopul este unul - NATO și Uniunea Europeană. Füle nu trebuie să neglijeze și pericolul rusesc la care toți au zis că nu există până nu ne-am trezit într-o bună zi cu Crimeea ocupată, cu o zonă de conflict foarte mare în Ucraina în partea de est, avem armata rusă de ocupație în Moldova. Noi nu putem să facem abstracție de cei 2200 de militari ruși astăzi ce se află în Transnistria și controlează această zonă. Ei nu au venit în Transnistria pentru a ne proteja pe noi, au venit să protejeze Transnistria și interesele Rusiei. Și, dacă noi nu o să vorbim de asta nu înseamnă că ei nu există, dacă noi nu o să vorbim despre aceste probleme nu înseamnă că ele au dispărut. Când vorbesc despre aceste pericole vorbesc din cunoștințe de cauză. Există acest „război hibrid”, noi îl vedem în fiecare zi, îl simțim, iar BEM a fost destabilizat nu doar de ai noștri, dar a fost destabilizat și de factorii din afară, cei care au devalizat BEM au făcut ca majoritatea banilor să plece în Rusia, banii de la BEM s-au dus în Rusia.”

Europa Liberă: Știți Dvs. asta? Pentru că Procuratura spune că s-au dus la Filat?

Anatol Șalaru: „Procuratura nu a venit cu un raport unde să se vadă unde s-au dus banii, dar Filat a contribuit și el parțial la devalizarea băncii prin lăcomia lui și prin vanitatea lui. Îmi permit să spun că Filat nu este om de stat și nu a fost, s-a gândit la dânsul în primul rând și după asta poate că nu s-a gândit deloc la țară. Iar când cu un an în urmă în campania electorală am spus că vreau și trebuie și cer de la Filat să se retragă și nu doar Filat, ci și alții să facă un pas înapoi și să se retragă din politică, fiindcă vor discredita parcursul european, ei s-au supărat pe mine, iar astăzi am ajuns să ne convingem că așa și este.”

Europa Liberă: Într-o emisiune recentă ați spus că statutul acesta de neutralitate pe care îl avem în Constituție, de fapt, ne supune unui risc. Partidul Liberal are înaintă la Curtea Constituțională o sesizare în sensul acesta, o sesizare care de mai multe luni se odihnește acolo, a fost amânată și iar amânată. Vreau să vă întreb de ce nu se întâmplă nimic cu această sesizare și de ce PL nu-și folosește rolul pe care îl are acum în coaliție sau l-a avut, sau îl va avea ca să determine Curtea să examineze această sesizare?

Anatol Șalaru: „Știți care e problema cu NATO și cu neutralitatea? Această neutralitatea nouă ne-a fost impusă de Rusia. Au cerut de la noi să o punem în Constituție, în felul ăsta ei ne garantau într-un fel sau altul securitatea, ne garantau că nu vor recunoaște Transnistria. Ei au vrut să se asigure că NATO nu va veni în această zonă a Europei. Dar neutralitatea noastră este recunoscută de toată lumea cu excepția Rusiei, fiindcă nu poți să ții armată de ocupație pe teritoriul unui stat neutru. Dacă Rusia și-ar retrage armata din Transnistria, dacă Rusia nu ar susține regimul separatist, dacă Transnistria și-ar lichida formațiunile militare ilegale care există astăzi pe teritoriul lor, ei au armată, au batalion cu destinația specială de 800 de oameni în componența Ministerului de Interne, au cazaci, au foarte multe paramilitare, ei sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere militar și ei sunt o amenințare pentru noi și ei nu sunt doar pentru noi sunt o amenințare și pentru Ucraina. Iar ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova este o problemă și pentru Uniunea Europeană și

Destabilizarea noastră permite Rusiei să se întărească în această zonă, permite Rusiei să-și extindă zonă de influință aici și este un pericol pentru toți. De aceea și NATO și Uniunea Europeană sînt cointeresate în rezolvarea cât mai rapidă a problemelor care există astăzi în Moldova.

pentru NATO. Destabilizarea Republicii Moldova duce la destabilizarea situației din această zonă și este o amenințare directă pentru securitatea Ucrainei și a întregii zone. Destabilizarea noastră permite Rusiei să se întărească în această zonă, permite Rusiei să-și extindă zonă de influință aici și este un pericol pentru toți. De aceea și NATO și Uniunea Europeană sînt cointeresate în rezolvarea cât mai rapidă a problemelor care există astăzi în Moldova. Moldova trebuie să fie o țară stabilă, o țară stabilă nu doar pentru noi, dar și pentru stabilitatea din această zonă a Mării Negri. Iar ceea ce ține de neutralitate, am fost invitat în Austria să fac cunoștință cu situația din țară și cu neutralitatea Austriei celebră, să mă conving că totuși e mai bine să fie neutru și eu sunt de acord cu asta. Dar Austria nu are trupe de ocupație pe teritoriul său, Elveția nu are trupe rusești pe teritoriul său. Dacă nu ar exista aceste trupe aici, dacă nu ar exista acest pericol eu cu ambele mâini aș vota pentru neutralitate și m-aș bate pentru această neutralitate. Iar noi am fost impuși să adoptăm acest statut de neutralitate pentru a nu avea un acord cu țările membre NATO de ajutor reciproc. De exemplu, în cazul în care noi suntem amenințați de o țară sau alta, NATO sau orice țară cu care noi avem acest acord ar putea să ne sară în ajutor. În cazul de față noi nu avem cu nimeni niciun acord din cauză că noi suntem țară neutră și nu putem avea acest acord militar și suntem expuși acestui pericol în permanență din partea armatei ruse. Noi nu avem trupe antiaeriene, fiindcă au fost lichidate rachetele noastre pe care le-am avut și spațiul nostru aerian nu poate fi controlat. Nu avem avioane care să protejeze spațiul aerian, noi nu avem rachete moderne care să doboare avioanele care intră în spațiul nostru aerian. Noi am putea face un acord cu NATO de protecția spațiului aerian care NATO să ne supravegheze spațiul aerian și să-l protejeze, dar noi nu putem face acest acord din cauză că noi suntem stat neutru - e nevoie de decizie politică. Neutralitatea impusă ne-a împins pe noi pe o linie moartă, pe o pistă falsă.”

Europa Liberă: Păi sunteți într-o coaliție, adică ați fost sau veți fi?

Anatol Șalaru: „O coaliție care nu are o majoritate.”

Liliana Barbăroșie
Liliana Barbăroșie

Europa Liberă: De ce Partidul Liberal nu reușește să-și convingă partenerii de coaliție, mă refer la toate coalițiile care au fost și care vor fi, că iată această viziune asupra neutralității este acea corectă?

Anatol Șalaru: „Încă nu am reușit să facem acest lucru în trei luni de când există acest Guvern.”

Europa Liberă: Dar ați mai fost la guvernare, domnule Șalaru.

Anatol Șalaru: „Am mai fost la guvernare, dar nu se punea atunci problema, deoarece nu era Ucraina. Atunci eram partenerul de succes al Uniunii Europene, totul mergea perfect și nu se punea problema NATO, nu se punea problema „războiului hibrid”, nu exista amenințarea dinspre est atât de pronunțată cum este acuma. Însă noi am văzut războiul din Ucraina, conflictul din Ucraina de a demonstra că Rusia nu respectă niciun acord internațional. Pentru Rusia astăzi interesele proprii sunt mai presus decât orice acord, decât orice obligație internațională. Am fost nu demult în Georgia și a pus cineva o întrebare: poate nu ar trebui să provocăm Rusia, poate ar trebui să fim foarte docili, cuminți. Cineva a întrebat: și cu ce Siria a provocat Rusia? Sirienii nu au frontiere cu Rusia, nu au avut conflict cu Rusia, nu au avut niciun fel de probleme și de ce s-a băgat Rusia în Siria? Și faptul că noi o să stăm în genunchi în fața Rusiei nu înseamnă că noi vom avea ceva de câștiga. Noi trebuie să mergem după exemplul țărilor baltice care și-au spus cu demnitate și cu tărie ceea ce vor și și-au apărat drepturile. Ei nu au stat în genunchi, nu au făcut concesii, nu au cedat pas cu pas tot ce au putut ceda cum am făcut și noi, fiindcă am mers pe ideea că nu trebuie să provocăm Rusia, nu trebuie să-i deranjăm, nu trebuie să-i supărăm cu nimic că de altfel vom avea probleme. Însă, problemele noastre se datorează și faptului că noi am încercat să stăm într-o luntre, să fim buni cu toată lumea.”

Europa Liberă: O să schimbați această "politică a cedării", o să insistați în fața partenerilor și aveți vreo șansă?

Anatol Șalaru: „Noi întotdeauna am insista. Însă în scopul păstrării alianței am cedat în fața partenerilor doar pentru ca să rămână această alianță pro-europeană.”

Europa Liberă: Poate trebuie să vă schimbați tactica?

Anatol Șalaru: „Probabil că noi vom schimba tactica, fiindcă am văzut că partenerii noștri pro-europeni, de fapt, erau parteneri pro buzunar și pro interese proprii.”

Europa Liberă: Vă referiți la PLDM?

Anatol Șalaru: „Mă refer nu doar la PLDM. Societatea își dă seama și vede cine și ce costă. Noi nu trebuie să-i convingem pe partenerii noștri despre necesitatea aderării la NATO sau la Uniunea Europeană. Noi trebuie să-i convingem pe cetățeni, pentru că dacă cetățenii vor dori să aderăm la NATO politicienii nu vor avea încotro. În Ucraina cu doi ani în urmă doar 25% erau pentru NATO, astăzi sunt 65%-70% pentru NATO, pentru că cetățenii s-au convins.”

Europa Liberă: Ultimul sondaj a arătat că, față de luna septembrie 2014 de exemplu, pentru aderarea la NATO ar opta acum doar 19% față de 31% în septembrie 2014.

Anatol Șalaru: „E același lucru din cauza politicienilor care au compromis parcursul european. Cetățenii noștri văd că cei care s-au au fost cei mai mari pro-europeni, de fapt, au fost niște escroci, ei atunci zic că Europa susține niște escroci, niște hoți, atunci nu am nevoie de o asemenea Europă care îmi promovează, îmi bagă pe gât niște politicieni care sunt corupți.”

Europa Liberă: Într-o variantă în care s-ar reuși totuși constituirea unei alianțe PD, PLDM, PL și grupul Leancă, PLDM negreșit va opta pentru demisii, demisia procurorului general, demisia directorului CCA, înlocuirea lor eventual cu niște europeni - o chestie pentru care a optat și PL la un moment dat. Veți sprijini demersurile acestea ale PLDM?

Anatol Șalaru: „Noi nu știm ce vrea PLDM, noi nu știm dacă PLDM vrea să vină în alianță. Atunci când noi am cerut demisia procurorului, demisia tuturor și înlocuirea lor PLDM a fost împotrivă. PLDM acum s-a trezit după ce a fost arestat liderul lor că trebuie să schimbăm procurorul și să schimbăm directorul la CNA și pe alți șefi. Schimbarea șefilor nu schimbă situația, noi trebuie să schimbăm sistemul politic, trebuie să depolitizăm Procuratura. Degeaba îl schimbi pe unul cu altul, nu se schimbă nimic în esență. Noi am cerut Europei să ne dea un procuror, ei au zis că nu pot să vă dăm procuror, noi putem să trimitem misiunea pe justiția, misiunea Uniunii Europene care va veni începând cu luna ianuarie, ceea ce este foarte important. Noi trebuie să depolitizăm justiția, trebuie să schimbăm anumite lucruri și dacă aceste propuneri ale PLDM vor fi reale, dacă vor fi concrete, dacă vor duce la schimbarea situația noi le vom susține, cum să nu?”

Europa Liberă: Cel mai important partid din această coaliție, acum deține controlul asupra Procuraturii Generale, CNA și alte instituții. Cine să vă creadă că reușiți să-i determinați să cedeze?

Anatol Șalaru: „Vom vedea în urma negocierilor. Altă alternativă ar fi un haos complet în Moldova. Fiindcă alegeri anticipate nu pot să aibă loc acum, Guvernul va fi interimar până în vară asta și asta înseamnă o catastrofă pentru Moldova, deoarece nu vom avea buget, nu vom avea buget bani pentru salarii,

PLDM trebuie să înțeleagă că își va asuma răspunderea pentru destabilizare în cazul în care nu va veni la guvernare în alianță, iar PD trebuie să înțeleagă că își va asuma răspunderea pentru faptul că nu vrea reforme, nu vrea schimbări în Moldova.

nu vom avea bani pentru pensii, nu vom putea lua decizii, nu vom putea vota legi și se va începe ceea ce vor unii, ceea ce face Putin astăzi în Ucraina cu armata, la noi va face cu ajutorul idioților utili, va destabiliza complet situația din Moldova. PLDM trebuie să înțeleagă că își va asuma răspunderea pentru destabilizare în cazul în care nu va veni la guvernare în alianță, iar PD trebuie să înțeleagă că își va asuma răspunderea pentru faptul că nu vrea reforme, nu vrea schimbări în Moldova. Și unul și altul pot duce Moldova în haos. Acum trebuie să înțeleagă că e timpul dă schimbăm ceva în țara asta. Și eu știu că sunt semnale din afară în care transmit că unii ar trebui să plece, să se retragă, ar trebui să-și schimbe atitudinea și cei care cred că Moldova este moșia cuiva, greșesc. Dacă astăzi avem două sau trei orășele de corturi mâine Moldova se va transforma toată în orășele de corturi.”

Europa Liberă: În varianta unei fuziuni a PD cu PCRM, ce va face PL? Lumea nu prea înțelege, mai ales după ce dl Ghimpu a zis că nu are cum să nu discute și cu comuniștii pentru că va trebui să alegă președintele.

Anatol Șalaru: „De exemplu, în România președintele Băsescu a dat opoziției anumite funcții ca Curtea de Conturi, SRI. În cazul nostru decât să destabilizăm țara, să intrăm iar într-o criză politică nu văd nicio problemă dacă dăm unui partid care votează pentru președinte anumite funcții.”

Europa Liberă: Ei asta vor?

Anatol Șalaru: „Asta li se va propune, asta se va negocia. Dacă ei respectă legea, dacă ei au Constituția și legea puse în capul mesei eu nu văd nicio problemă pentru a asigura stabilitatea politică.”

Europa Liberă: Problema e că lumea nu crede că PCRM asta vrea. Problemă e că lumea crede că PD vrea să se întărească și mai mult cu ajutorul PCRM și îl va folosi.

Anatol Șalaru: „Ecuația este foarte simplă: Partidul Liberal nu va merge cu Partidul Comunist sau cu socialiștii la guvernare. Acceptăm să participăm într-o alianță de guvernare formată din trei partide – PLDM, PD, PL. În nicio altă

Rusia astăzi vrea în Moldova alegeri anticipate pentru a destabiliza situația.

ecuație noi nu vom participa. Dodon și Usatîi vor alegeri anticipate. Vedeți că și Dodon a venit cu inițiativă să facă și el o alianță a celor care vor alegeri anticipate. Rusia astăzi vrea în Moldova alegeri anticipate pentru a destabiliza situația. Deci, o guvernare astăzi este posibilă doar între aceste trei partide și au fost la guvernare. De aceea, toate partidele, inclusiv PD, PLDM trebuie să renunțe la ambițiile și la rânza lor, aceste trei partide trebuie să dea într-o parte tot ce le încurcă să se așeze la masă, să uite de supărări, de orice, să se așeze în numele bunăstării și viitorului acestui popor.”

Europa Liberă: Flerul Dvs. ce vă spune PD va merge la această variantă? Sau mai degrabă va prefera interesele de partid?

Anatol Șalaru: „Dacă PD vrea să facă parte din opoziția extraparlamentară, atunci nu va merge la aceste condiții, dar dacă PD vrea să rămână un partid puternic la guvernare trebuie să se așeze la masa tratativelor cu toți.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG