Schengen kaput?

Uniunea Europeanpă modifică tratatul Schengen: control sporit la frontiere.

Miniștrii de interne și cei ai justiției din Uniunea Europeană au aprobat la o reuniune urgentă în Bruxelles o serie de măsuri care chiar în urmă cu o săptămână sau două ar fi părut inacceptabile, dar care acum, după atentatele și raidurile din Paris și Bruxelles, se arată a fi acceptate de întreaga societate civilă, în absența vocilor structurilor și organismelor care tradițional ar veghea asupra oricăror derive autoritare ale guvernelor.

Este vorba în primul rând de o nouă modalitate de asigurare a controlului la frontierele - atât interne cât și externe ale Uniunii Europene - ce ar putea da o lovitură definitivă spațiului Schengen și uneia din cele mai mari realizări ale UE - libera circulație în interiorul statelor membre.

Controale extrem de stricte vor fi de acum inainte aplicate la frontierele externe ale spațiului Schengen, inclusiv cetățenilor europeni care continuă să se bucure, teoretic, de o totală libertate de circulație în interiorul spațiului Schengen.

Actele de identitate ale cetățenilor europeni erau controlate și până acum sporadic la întoarcerea în spațiul Schengen. Acum însă vor fi controlate atât la ieșire cât și la intrare și vor fi confruntate cu bazele de date ale polițiilor naționale.

Personalul de la frontierele externe ale Uniunii Europene va putea fi suplimentat rapid în zonele în care acest lucru este necesar, cu ajutorul agenției europene Frontex, care va continua să furnizeze susţinere statelor membre pentru protejarea graniţelor externe ale Uniunii Europene.

Noile măsuri au fost propuse de Franța, în urma atacurilor teroriste de săptămâna trecută. Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a anunțat astăzi de altfel că Franța va menține controalele la frontiere “atât de mult cât va fi nevoie”.

In paralel, Olanda a propus o nouă reformă a zonei Schengen, crearea unui soi de „mini-Schengen”, care ar cuprinde Germania, Austria și țările din Benelux (Belgia, Olanda, Luxembourg) și care ar funcționa separat de noile măsuri adoptate de control sporit la frontiere. Propunerea Olandei a fost însă primită cu mari rezerve de Germania.

Agențiile umanitare ale Națiunilor Unite sunt de asemenea îngrijorate de faptul că refugiații riscă acum să fie blocați cu totul, mai ales după ce patru țări din Balcani: Slovenia, Croația, Serbia și Macedonia și-au închis zilele acestea frontierele în fața tuturor refugiaților, cu excepția celor din trei țări: Siria, Irak și Afganistan, însă și aceștia sunt filtrați cu foarte mare atenție.