Retrospectiva săptămânii politice

Lungul drum al Republicii Moldova către premierul desemnat.

În speranța depășirii crizei politice dar și pentru că așa spune Constituția, președintele Nicolae Timofti a avut în această săptămână o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. Fără nici un rezultat.

Potrivit Directorului Executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, șansele ca aceste discuții să contribuie la învestirea unui nou Guvern, sunt minime. Mai ales în contextul în care negocierile cu privire la crearea noii alianțe majoritare în Parlament nu au avansat:

„La noi, cu părere de rău, instituția președinției este una amorfă, doar face niște consultații și nu este un jucător activ. Este și din cauza că președintele este ales de aceleași forțe politice, cu care el negociază. Nu știu cum negociază domnia sa cu acei care l-au votat. Nu are mandatul poporului, nu are în spatele său susținerea electoratului, și doar a unor membri ai Parlamentului. Ceea ce este, se pare că, foarte puțin. Cu părere de rău nu a reușit să înțeleagă că are altă misiune și alt rol de jucat.”

Tot în această săptămână, Parlamentul European a dezbătut situația din Republica Moldova. În cadrul ședinței, oficialii europeni au cerut politicienilor dar și autorităților de la Chișinău investigarea fraudei bancare, realizarea unor pași decisivi împotriva corupției, dar și continuarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere. Totuși, criticile oficialilor europeni nu înseamnă și pierderea sprijinului Uniunii Europene pentru Moldova, spune Victoria Bucătaru, director de programe la Asociaţia de Politică Externă:

„Cu siguranță este un semnal de alarmă. Dar asta nu înseamnă că noi vom pierde sprijinul partenerilor noștri europeni. Ei nu susțin un anumit partid, dar ei susțin Republica Moldova. Datorită faptului că Moldova se află într-o criză economică și nu există o stabilitate macroeconomică a fost sistat suportul bugetar, însă nu a fost sistată asistența pe care Uniunea Europeană o acordă Republicii Moldova pe diferite proiecte ce vizează nemijlocit realizarea reformelor. Ceea ce cred eu că se va schimba, va fi doar abordarea pe care Uniunea Europeană o are față de elitele politice de la Chișinău, dar cu siguranță nu va fi sistată susținerea pentru Moldova per ansamblu.”