E posibil ca la reuniunea miniştrilor de externe NATO care începe marți la Bruxelles să se ia o decizie pe care secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg a numit-o deja „istorică”: invitarea Muntenegrului să se alăture acestei organizații.
„Ar fi un semnal al angajamentului nostru puternic în Balcanii de vest, dar și un semn al continuării politicii usilor deschise”, a spus Stoltenberg, care a adaugat înscă ca nu poate anticipa decizia miniștrilor de externe.
Invitația pentru Muntenegru ar putea fi așadar decisă în cadrul acestei reuniunii, și se anticipează chiar că primirea propriu-zisă a Muntenegrului se va produce pe o durată de doi ani.
După Albania și Croația, care au intrat în NATO în 2009, niciun alt stat nu a primit o astfel de invitație.
Rusia s-a opus primirii Muntenegrului. Într-o declarație a ministerul rus de externe, din 23 noiembrie, se spune că aderarea acestei țări la NATO ar fi o provocare și ar însemna „o nouă lovitură pentru securitatea europeană”.
Ziua de luni a stat însă mai mult sub semnul tensiunilor dintre Turcia, care face parte din NATO, și Rusia, după doborârea de către turci săptămâna trecută a unui avion de luptă rusesc despre care Ankara spune că i-ar violat spaţiul aerian.
Acest incident, scria zilele trecute secretarului general NATO într-un important cotidian occidental, este unul serios, prin urmare e nevoie de calm şi diplomaţie. Planul NATO, așa cum se arată el aici la Bruxelles, este să consolideze mecanismele de prevenire pe viitor a unor astfel de incidente.
Dupa ce s-a întîlnit cu premierul turc Ahmed Davutoglu, Jens Stoltenberg a spus că Turcia a avut de fapt dreptul să apere integritatea spatiului său aerian, dar eforturile Turciei și Rusiei trebuie acum îndreptate spre a evita tensionarea acestei situații.
„Nici un prim-ministru turc, nici un președinte, nici o autoritate nu-și va cere scuze pentru acest avion doborat. (...) Nici un stat nu ne poate pretinde scuze, pentru că nu ne-am făcut decât datoria, anume să ne apărăm spațiului aerian și frontiera”, a adăugat premierul turc.
Davutoglu a cerut totdată Moscovei să reconsidere sancțiunile economice adoptate în urma incidentului de săptămâna trecută.
Mai mulți ambasadori ai statelor NATO, printre ei cel britanic Adam Thomson, au spus presei că la această reuniune se va pune și problema elaborării unei strategii pentru adaptarea mai cu ușurință a Alianței Nord-Atlantice la noile provocări.
„NATO există pentru a asigura securitatea membrilor ei. NATO înțelege azi nu doar că amenințările sunt mult mai mari decât ne puteam imagina acum 20 de ani, ci și că aceste amenințări devin din ce în ce mai schimbatoare și imprevizibile. A venit timpul ca NATO să înțeleagă că adaptarea trebuie să devină o strategie. Amenințările se vor modifica din ce în ce mai repede, deci trebuie să ne transformam intr-o organizatie care se adaptează cât mai ușor", a afirmat Adam Thomson.