Rebelii sirieni au spus că forțele rusești au bombardat astăzi din greu zone deținute de insurgenți în Latakia, tocmai în zona unde a fost doborât marți un avion de vânătoare rusesc. Un purtător de cuvânt rebel pe nume Jahed Ahmad a spus că operațiunile rusești de astăzi par să fie „o răzbunare” pentru incidentul de ieri, știut fiind că Turcia sprijină puternic formațiunile rebele din Latakia.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus tot astăzi că doborârea unui avion de vânătoare rusesc de către Turcia la granița turco-siriană a fost probabil „o provocare planificată”, dar a insistat că Moscova nu pregătește represalii militare.
„Noi nu avem de gând să facem război cu Turcia”, a spus Lavrov, adăugând că Rusia nu are o problemă cu poporul turc, ci cu „conducerea politică actuală” de la Ankara. Lavrov s-a plâns că aliații Turciei din NATO, dar și UE ar încerca să „mușamalizeze” incidentul de marți, în care a fost ucis unul din cei doi piloți ai avionului care efectua bombardamente în nordul Siriei. În declarațiile sale de astăzi Lavrov a mai spus că Rusia nu are de gând să trimită oficiali în Turcia, nici să primească oficiali turci în vizită. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a spus tot astăzi că el a vorbit la telefon cu Lavrov și s-au înțeles să se întâlnească curând, dar informația a fost repede dezmințită de Moscova.
Lavrov a mai spus tot astăzi că „teroriștii” ar fi folosit teritoriul Turciei pentru atacuri în alte țări, dar nu dat detalii.
Pilotul rus care a supraviețuit doborârii avionului de vânătoare a negat astăzi informațiile turcești, sprijinite de americani, potrivit cărora echipajul aeronavei a fost avertizat de zece ori de militarii turci să facă cale întoarsă, înainte să fie lovit.
Ankara a spus că două avioane rusești au intrat în spațiul aerian turcesc timp de 17 secunde, cu mai mult de 2 kilometri, iar unul a scăpat cotind spre sud la timp.
Dar Rusia insistă că avioanele sale nu au violat spațiul aerian turcesc. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat desfășurarea unor sisteme antiaeriene ultramoderne la o bază rusească din Siria. Sistemele S-400 vor fi trimise în provincia siriană Latakia, la 50 km sud de granița turcească.
Între timp la Moscova câteva sute de demonstranți au aruncat cu pietre și ouă în ambasada Turciei de la Moscova, agitând pancarte anti-turcești la o zi după ce forțele armate turce au doborât un avion rusesc la granița turco-siriană.
Activiștii au spart mai multe ferestre ale ambasadei turcești, iar poliția rusă le-a cerut să înceteze protestul, dar nu a intervenit în forță. Câțiva participanți mai violenți au fost reținuți. S-au agitat lozinci împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pe una din ele stând scris: „Turcia, vei rămâne fără gaz!”, iar pe alta „Cuțit în spate”, după expresia folosită de președintele Vladimir Putin marți.
Tot astăzi, asociația agențiilor de turism din Rusia a anunțat că multe agenții au încetat să mai vândă vacanțe în Turcia după ce autoritățile de la Moscova au spus că țara nu mai este sigură pentru ruși.
Agenția Rospotrebnadzor a anunțat interdicția importului de carne de pasăre de la câteva firme din Turcia, țară care a devenit principalul furnizor extern de alimente pentru ruși după ce Moscova a interzis importul de alimente din occident din cauza crizei din Ucraina.
La Berlin cancelarul german Angela Merkel a spus că incidentul de la granița turco-siriană a agravat și mai mult situația din Siria și că de-acum puterile occidentale vor trebui să facă și mai mult pentru a evita escaladarea situației.