Centrul capitalei a fost joi mai agitat ca de obicei, reflectând tumultul de pe scena politică: în număr mai mare au demonstrat suporterii Plaftormei DA, care țin cu președintele, dar au ieșit în stradă și cei care nu țin nici cu unii, nici cu alții și vor alegeri anticipate. Reporterii Europei Libere au fost astăzi mai multe ore în stradă.
Oamenii adunați în centrul capitalei și-au exprimat sprijinul pentru decizia președintelui Timofti de a respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier. La îndemnul liderilor Platformei Civice DA, oamenii au acceptat să aștepte în strada noua decizie a președintelui, după ce a cerut majorității ad hoc să își confirme opțiunea pentru candidatul democraților. Manifestanții au mers la reședința de la Condrița și la președinție, unde i-au cerut șefului de stat să nu cedeze și să desemneze un candidat agreat de popor:
„În ultimul moment ne-a fost președinte al țării, în ultimul moment. Este cu noi și mergem înainte.”
„Când am văzut că a făcut un pas atât de important pentru națiune, noi îl prețuim acum.”
Europa Liberă: Ce ar trebui să facă președintele, ca să răspundă cumva la cerințele oamenilor?
„Să aibă demnitate și să semneze doar atunci când pentru funcția de premier va fi un candidat integru, corect și cinstit. Să nu ai poporul pe care trebuie să îl conduci, cum vrei să vii tu la putere?”
Susținătorii președintelui Timofti acceptă fără ezitare și perspectiva parlamentarelor anticipate, pentru că, spun interlocutorii mei, actualii guvernați nu mai au cum să recapete încrederea oamenilor. Guvernaților li se reproșează furtul din sistemul bancar, creșterea prețurilor și sărăcirea populației.
Mihai Catârău, pensionar din Chișinău spune că a venit cu toată familia la protest, așa cum a obișnuit să facă începând cu luna septembrie. De astă dată însă, oamenii au de partea lor președintele, zice el:
„Mi se pare că ce a hotărât Timofti azi este bine. Fiindcă se dă de partea poporului care este, care cere.”
Europa Liberă: Ar fi alegerile anticipate o șansă pentru Republica Moldova?
„Așa-i situația că n-ai încotro. Trebuie toți schimbați, cei care au fost înainte, fiindcă toți sunt legați unul cu altul. Ori este neam, dacă nu-i neam, atunci i-au dat bani. El a luat.”
„Ne-am săturat de oligarhii aceștia, de aceia care doar își apără interesele lor. Să nu se puie cu mânia poporului, să nu se joace cu focul. Uitați-vă câtă lume este aici, sunt oameni inteligenți, lume trează.”
Mesaje în sprijinul președintelui Nicolae Tomofti au răsunat azi și în tabăra protestărilor din fața clădirii parlamentului, unde s-au convocat simpatizanți ai socialiștilor, dar și ai formațiunii numite Partidul Nostru. Ei au reiterat dezideratul lor – alegeri parlamentare anticipate.
Am observat mai multe persoane care făceau naveta de la un protest, la altul. Între ei şi pensionarul Emil Ţăruş. El insistă că atmosfera e diferită la cele două mitinguri:
„Aici oamenii sunt îngrijoraţi de situaţie şi se bucură când ceva se schimbă ei se luminează. Dar acolo, la Usatîi, e molodioj, nu pot să zic că sunt încălziţi, dar sunt roşii toţi şi într-o stare aşa că sunt gata dacă îi strigă cineva „hai” ei toţi sar. Acolo e mai mult tineret şi ruşi.”
În scuarul Parlamentului a fost o mobilizare mai sporită a forţelor de ordine, ambele proteste au decurs însă fără incidente.
Liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatâi, și-a chemat susținătorii să participe sâmbătă la un protest antiguvernamental.
În momentul în care relatez, simpatizanții Platformei Civice DA se mai află în fața clădirii guvernului. De la tribună se aud în continuare îndemnuri la unitate și implicare.