Fostul șef al diplomației de la București, Cristian Diaconescu, declară Europei Libere că noul guvern trebuie să aplice Acordul de Asociere și să înceapă implicarea reformelor reale pentru deblocarea sprijinului direct din partea partenerilor de dezvoltare.
Europa Liberă: Chiar și după desemnarea premierului, la Chișinău au avut loc proteste de amploare, de fapt, au continuat acțiunile de protest în Piața Marii Adunări Naționale. Criza politică s-a adâncit și mai mult. Dacă în Parlament nu va fi votat un guvern până la 29 ianuarie, președintele este obligat să dizolve Legislativul și să anunțe alegeri anticipate. Dumneavoastră, cei de la București, cum definiți această criză politică de la Chișinău? Și cum vedeți deznodământul acesteia?
Cristian Diaconescu: „Depinde de maturitatea și înțelegerea corectă a realității de către clasa politică de la Chișinău. Cred că înainte de a gândi scenarii politice, este absolut necesar să se aibă în vedere realitatea cu care se confruntă Republica Moldova, aflată într-o situație critică din punct de vedere economic, având relațiile rupte cu instituțiile financiare internaționale de care depind finanțări extrem de importante și urgente pentru Republica Moldova. Este clar că într-o ordine de priorități, chiar și cea politică, în primul rând trebuie să existe în Republica Moldova un guvern instrumental, care să aibă capacitatea de a dialoga și de a coopera cu instituțiile financiare, cu statele europene de care, încă o dată o spun, depinde supraviețuirea economică pe parcursul iernii. Din acest punct de vedere, cred că proiectele, strategiile politicienilor din Republica Moldova trebuie să arate clar o voință de a asigura stabilitatea țării, înainte de a-și construi propriile proiecte politice.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum s-a comportat România în această criză și ce ar trebui să facă, ca să ajute și pe viitor Republica Moldova, România fiind numită avocatul cel mai important al Republicii Moldova pe calea integrării europene?
Cristian Diaconescu: „Evident că în primul rând depinde de politicienii de la Chișinău cum se comportă și în ce măsură înțeleg situația deosebit de critică cu care țara lor se confruntă. Din punctul de vedere al României, există un singur mesaj și anume acela că ne dorim cât mai repede și o stabilitate bine fundamentată pentru Republica Moldova, dar și păstrarea parcursului european. Din acest punct de vedere, nu s-a schimbat absolut nimic. Dar există evident necesitatea în primul rând a exprimării politice în Republica Moldova și a reglării unei situații cât se poate de complicate astăzi, când discutăm. Deci, România va rămâne în continuare un susținător al Republicii Moldova, un partener cât se poate de apropiat. Și ceea ce ne dorim foarte mult este ca Republica Moldova să își păstreze locul câștigat în parcursul euroepan. Și în condiții politice dificile Republica Moldova în anul 2014 a reușit să semneze Acordul de Asociere, de exemplu, cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dar Chișinăul poate redeveni un un partener de dialog politic şi instituţional cu partenerii de dezvoltare, dacă atât de mult pe interior, cât şi din exterior, i s-a spus că a rămas restanţieră, nefăcându-şi tema pentru acasă, a compromis în anumite momente acest parcurs european, a compromis noţiunea de reformă, lumea nu mai creditează cu atâta încredere clasa politică, dezamăgirea e mare, în stradă continuă să protesteze cetăţenii care sunt nemulţumiţi de traiul pe care îl au?
Cristian Diaconescu: „ Ceea ce spuneți este radiografia corectă a situaţiei de astăzi. Totuși, ţin să vă reamintesc că aceeaşi naţiune şi acelaşi popor au reuşit trei ani de-a rândul să construiască o ţară, Republica Moldova, prima în parteneriatul oriental cu Uniunea Europeană. Repet, şi în condiţii destul de dificile politice interne, Republica Moldova a semnat totuși Acordul de Asociere la Uniunea Europeană și a obţinut libera circulaţie în Uniunea Europeană. Deci, sunt realizări care arată că se poate cu aceeaşi clasă politică. Sigur, faptul că la un moment dat a dispărut un miliard de dolari din băncile Republicii Moldova, că astăzi sunt mari probleme în a plăti pensiile şi salariile, că s-au blocat ajutoarele financiare internaţionale, putem să imputăm aceste situaţii aceleiaşi clase politice. Numai că partidele din Republica Moldova, mai ales cele care au avut în denumire abrevierea „european”, au dovedit la un moment dat, o perioadă destul de lungă de timp, absolut că pot să ducă la îndeplinire dezideratele de apropiere de Occident. Deci, cum să vă spun, este o alegere pe care o clasă politică responsabilă trebuie să o facă. Dacă această alegere este de a-şi păstra parcursul european, în mod categoric, vor reveni şi pachetele de sprijin, şi proiectele de cooperare cu statele din Uniunea Europeană, inclusiv România.”
Europa Liberă: Dumneavoastră dintr-o parte cum credeţi, e pus în joc şi factorul geopolitic, încotro Moldova: cu Estul cu Vestul?
Cristian Diaconescu: „Indiferent de ce ţară vorbim, chiar din Europa, în momentul în care se realizează o vulnerabilizare internă serioasă, moment critic de care se apropie Republica Moldova, sigur că încep să joace şi interesele geopolitice. Fiindcă un stat slăbit nu se poate apăra, nu are capacitatea de negociere şi de a-şi impune punctul de vedere în relaţiile cu alte state. Şi atunci nu e normal să dea vina pe alţii, în condiţiile în care această slăbiciune şi-a produs-o prin deficienţe politice interne.”
Europa Liberă: Aflată la Bucureşti, subsecretara de stat a SUA, doamna Nuland, a discutat inclusiv despre situaţia din Republica Moldova. Cine ar avea un rol mai decisiv actualmente în această regiune: SUA sau Federaţia Rusă?
Cristian Diaconescu: „Poate vi se va părea oarecum ciudat răspunsul meu, chiar Republica Moldova. Dincolo de voinţa Republicii Moldova de a păstra orientarea sau de a schimba sensul de dezvoltare, nu poate nimeni să decidă din afară, oricât ar fi de puternic.”
Europa Liberă: Eu vă întrebam în regiune, unde se află şi Republica Moldova, astăzi rolul decisiv cui aparţine?
Cristian Diaconescu: „Republica Moldova se află la graniţa frontierei Nord-Atlantice, la graniţa Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, este evident că statele care sunt parte la aceste alianţe au un nivel foarte ridicat de preocupare în ceea ce priveşte Republica Moldova, criza din Ucraina, situaţia din bazinul Mării Negre. Şi evident că se consultă mai ales cu statele din vecinătate, adică cu România, Polonia, Statele Baltice, Bulgaria. Deci, din acest punct de vedere, doamna Nuland a desfăşurat un dialog normal. Ceea ce pot, şi prin vizita doamnei Nuland, să subliniez este faptul că există o foarte mare îngrijorare în legătură cu instabilitatea din Republica Moldova, care generează şi o instabilitate la nivelul securităţii regionale.”
Europa Liberă: Şi mesajul dumneavoastră care e pentru cetăţenii Republicii Moldova, care mai trăiesc într-o societate divizată, divizată de către clasa politică, scindarea aceasta e destul de pronunţată în Republica Moldova?
Cristian Diaconescu: „Mesajul meu ar fi să îşi disciplineze politicienii, să îi oblige să participe la construirea unui stat modern, bazat pe funcţionarea statului de drept, a libertăţilor, a democraţiei, a economiei libere de piaţă şi să fie cât se poate de categorici împotriva oricăror forme de corupţie, mai ales a corupţiei endemice de la nivelul politic.”