Pe fondul crizei guvernării pro-europene, Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru sunt în fruntea preferințelor electorale, fiind urmate de noul partid creat pe baza Platformei „Demnitate și adevăr”, în vreme ce partidele tradiționale pro-vestice sunt în scădere de popularitate. O relatare despre rezultatele sondajului Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în viitorul Parlament ar putea să nu se mai regăsească PL şi PLDM, arată sondajul. Cele două formaţiuni ar putea acumula voturi sub pragul necesar, adică mai puţin de 6%. Cu un scor la limită ar putea accede în Legislativ PD. Un tablou similar îl arăta cel mai recent Barometru al opiniei publice. Spre deosebire de Barometru, proaspătul sondaj sugerează şi un declin al PCRM, care, l-a fel, ar putea rămâne în afara Parlamentului.
Cele mai multe voturi ar putea obţine PSRM şi formaţiunea „Partidul Nostru”, urmate de partidul apărut în baza Platformei „Demnitate şi Adevăr” şi PPEM.
Aceste date trebuie privite în contextul unei intenţii de vot foarte scăzute şi a numărului sporit de indeciși precizează preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu. El atrage atenţia că mai puţin de jumătate de respondenţi spun că sunt siguri că se vor prezenta la vot, iar 3 din 10 spun că nu au decis cu cine ar vota.
„Avem o intenţie de vot foarte scăzută. Cu toate că se organizează foarte multe acţiuni de protest, populaţia este decepţionată chiar şi dacă se vor organiza alegeri anticipate că se va schimba radical spectrul politic.”
Eventuale alegeri anticipate sunt privite pozitiv de 65% din respondenţi.
Marea majoritate optează şi pentru alegerea președintelui prin vot direct. Întrebați însă pe cine l-ar alege pentru această funcție, fiecare al doilea a spus că nu are încredere în nimeni.
Relativ constante rămân opțiunile geopolitice ale respondenţilor, spune expertul Asociaţiei, Nicolae Bodean. Pentru aderarea la Uniunea Europeană optează 38% din respondenţi, în raport cu 40% pentru Uniunea Vamală.
Nicolae Bodean: „Populaţia ar vota pentru ambele uniuni simultan dacă ar putea. Noi le explicăm că sunt două uniuni incompatibile şi îi rugăm să facă alegerea.”
Un capitol separat în sondaj e destinat percepţiilor privind anul politic 2015. Anul a fost marcat, la părerea celor chestionaţi, de jaful secolului şi protestele stradale. 6 din 10 respondenţi cred că 2015 a fost un an mai greu faţă de cel precedent. O treime îşi exprimă speranţa, însă, că vor trăi mai bine peste un an.