Europa Liberă: Revolta populației crește. Până când și până unde?
Andrei Năstase: „Noi am tot atenționat autoritățile pentru că știți foarte bine că am avut câteva întrevederi publice cu acestea. Am atenționat că într-o bună zi răbdarea populației va crăpa pur și simplu. În același timp am atenționat și partenerii noștri de dezvoltare. Și iată astăzi am avut discuții cu ei la telefon, în timpul protestelor, în timpul acelor manifestații pe care noi le-am vrut pașnice, dar autoritățile au vrut să le transforme într-un măcel. S-a văzut aceasta cred că la televizor, s-a văzut în spațiul public și cred că e un lucru foarte important. Sigur că răbdarea oamenilor deja este la limită. Pot spune că a crăpat, încă nu știu cum de ne mai reușește, probabil, doar providența ne ajută.”
Europa Liberă: Și ce urmează?
Andrei Năstase: „Urmează exact ceea ce poate fi calificat ca un proces democratic: proteste continue, proteste pașnice, repet, pașnice pentru că aceasta este important. Noi avem de a face cu o clică criminală. Dacă noi am trece la alt fel de proteste decât cele pașnice, am intra pe domeniul penal, să spunem așa, al lucrurilor. Iar ei au în mână absolut toate instrumentele: Procuratură, CNA, Ministerul de Interne, deja ați văzut, este pe mâna lui Plahotniuc, fără niciun fel de discuții. Deci, nici măcar nu mi s-ar învârti limba în gură să vă spun că acuma am recurge la devastări ș.a.m.d. Niciodată nu vom recurge la așa ceva.”
Europa Liberă: Dar la altercații s-a ajuns.
Andrei Năstase: „S-a ajuns la altercații nu din cauza noastră.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: A avut de pătimit și domnul Ghimpu, liderul liberalilor. Am văzut și în rândul protestatarilor oameni care chiar au fost agresați.
Andrei Năstase: „Eu regret ambele cazuri, și în rândurile protestatarilor. Cred că a fost o greșeală enormă a poliției. Și responsabilii de la poliție ar trebui să răspundă pentru acest lucru. Dacă nu vor răspunde acuma...”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Și în rândul polițiștilor sunt opt oameni care au suferit.
Andrei Năstase: „Categoric. Dar atunci când intervii, ca și cu un buldozer, este normal să se producă niște rupturi, să se producă niște altercații, nu? Cine a făcut chestia aceasta? În momentul în care noi strigam: „Domnilor, să mergem în piață, pașnic”, au tăbărât peste noi ca niște hoarde, să spun așa. Eu nu știu ce s-a văzut la televizor. Am fost acolo. Eu am încercat să opresc...”
Europa Liberă: Dar ce voiau polițiștii?
Andrei Năstase: „Nu știu. Nimeni nu știe și nimeni nu a înțeles ce au vrut. Pentru că atât de mulți erau, dar au ieșit învinși.”
Europa Liberă: Dar de ce protestatarii au mai intrat în Parlament, dacă a fost votat guvernul?
Andrei Năstase: „A fost un mod de a-și manifesta nesupunerea față de această guvernare. Oamenii nu mai recunosc această guvernare. O consideră una nelegitimă, ilegală, pentru că felul în care a fost instalat acest guvern este sub orice critică, să nu mai vorbesc sub orice lege. De aceasta sigur că protestatarii se manifestă aşa cum se manifestă. Dar aţi văzut sau cel puţin din informaţiile pe care le am, pentru că eu nu am văzut imaginile din Parlament, nu s-a devastat nimic, totul a fost atât de frumos, atât paşnic.”
Europa Liberă: Lecţia protestelor din aprilie 2009 a fost învăţată.
Andrei Năstase: „Sigur că da. Fiecare dintre noi ne propunem ca, Doamne fereşte, să nu cadă niciun firişor de păr.”
Europa Liberă: Provocatori în rândul protestatarilor nu au ajuns?
Andrei Năstase: „Au fost foarte mulţi. Eu am avut, chiar nici nu ştiu cum de l-am apucat pe unul, l-am scos de acolo, era îmbrăcat în vestă antiglonţ. Este o chestie pe care chiar nu pot să mi-o explic. Plahotniuc se joacă cu focul, cu răbdarea oamenilor şi îl vor găsi într-o bună zi. Eu regret foarte mult cazul cu Mihai Ghimpu, nu am văzut imagini şi nici nu aş vrea să mă uit la ele, îmi închipui ce i se întâmplă acestui om, căruia în fiecare zi la protestele noastre i se strigă: „Iuda! Iuda! Iuda!”. Vă daţi seama la ce a ajuns acest popor, când îi strigă pe acei pe care i-a votat cu un an în urmă? Aceştia sunt votanţii lui Ghimpu, nu sunt votanţii altcuiva, sunt votanţii lui Ghimpu care aşa îşi manifestă ura pentru trădare. Eu regret cazul lui Ghimpu şi, în acelaşi timp, regret cazul colegului meu Chiril Moţpan, care este un băiat extraordinar, este un om atât de paşnic şi să fie atacat în halul în care a fost atacat, acum era la spital îşi cosea rana. Eu regret toate violenţele. Dar trebuie să înţelegem un lucru: violenţele au
Lucrurile trebuie schimbate spre bine în Republica Moldova. Nu le poate schimba spre bine Plahotniuc, pentru că el ştie foarte bine că dacă va face reforme, va ajunge ca acele reforme să-l ducă în puşcărie pentru miliardul furat, pentru energia electrică furată, pentru tarifele ridicate.
fost provocate nu de protestatari, nu de cei care suferă acasă, pe la casele lor sau în piaţă, dar de această guvernare care ne-a furat şase ani de zile. Noi cerem alegeri anticipate. Pentru că, mai repet, eu personal dacă va veni timpul nu am nicio problemă să mă retrag. Eu nu mă bat acum pentru o funcţie politică, eu aş vrea să mă duc în zona civilă, în zona avocaturii, acolo unde mă simt cel mai bine. Dar lucrurile trebuie schimbate spre bine în Republica Moldova. Nu le poate schimba spre bine Plahotniuc, pentru că el ştie foarte bine că dacă va face reforme, va ajunge ca acele reforme să-l ducă în puşcărie pentru miliardul furat, pentru energia electrică furată, pentru tarifele ridicate. Anticipez un lucru despre care, probabil, mă veţi întreba, oamenii aşteaptă acum facturile, mai este o lună-două de facturi uriaşe şi atunci vom vedea noi cum Plahotniuc va răspunde la întrebarea de ce 50 la sută din tarifele la energia electrică ajung în buzunar la dânsul, când în mod normal ar trebui să fie înjumătăţite?”
Europa Liberă: Un dialog cu guvernanţii acceptaţi? Sunteţi dispuşi să mergeţi la discuţii?
Andrei Năstase: „Noi, când am ajuns la Parlament, primul lucru pe care l-am făcut l-am rugat pe şeful poliţiei, i-am spus: „Transmiteţi-i lui Candu sau oricărui alt oficial ca să intre în dialog cu protestatarii, să intre în dialog cu poporul”. Pentru că nu poţi tu, care ai primit mandat de la popor, să nu comunici cu cel care te-a mandatat. Am cerut să comunicăm. Ne-au spus că în zece minute, să facă o pauză. De fapt trişau în stilul napiorstnicilor. Ştiţi ce înseamnă napiorstnik? Cel care se joacă cu alba-neagra. Iată aşa trişau ei, aşa veneau indicaţiile de la Plahotniuc şi ei aşa se jucau. Deci, ei nu au vrut un dialog cu protestatarii. Am solicitat partenerilor noştri de dezvoltare la cele două-trei ambasade importante din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Sunt deja reacţii din partea ambasadelor SUA, României.
Andrei Năstase: „Au venit reacţiile şi sper că ele au venit de la sine şi nu de la telefoanele mele. Sper din tot sufletul.”
Europa Liberă: Ce le-aţi scris dumneavoastră?
Andrei Năstase: „Nu le-am scris, le-am sunat. I-am sunat şi unuia, şi altuia.”
Europa Liberă: Cui aţi sunat?
Andrei Năstase: „La partenerii noştri de dezvoltare cei mai importanţi. Nu aş vrea să fac acum uz de numele lor, dar, credeţi-mă, am telefoanele înregistrate şi nu este niciun fel de problemă. Le-am cerut un singur lucru, să intre să modereze un dialog între această guvernare care este ilegitimă, este nelegală, este una frauduloasă şi propriii cetăţeni, populaţia, poporul Republicii Moldova. Dacă au existat reacţii din partea acestora, e un lucru benefic. Noi vom continua protestele noastre. Celor care vor intra în dialog le vom spune acelaşi mesaj care a fost astăzi transmis la forumul civic pe care l-am organizat.”
Europa Liberă: Aveţi o singură revendicare – alegeri anticipate.
Andrei Năstase: „Alegeri anticipate, care este revendicarea întregii societăţi, indiferent că este simpatizant al unui partid pro-rus, pro-UE.”
Europa Liberă: Dar sunteţi învinuit că aţi fi intrat în cârdăşie cu socialiştii domnului Dodon, cu simpatizanţii şi susţinătorii domnului Renato Usatîi şi că, chipurile, aţi face jocul Moscovei.
Andrei Năstase: „Ca să fie clar, am intrat într-o alianţă strânsă-strânsă-strânsă cu poporul nostru, care are diferite opţiuni. Poporul nostru înseamnă trei milioane şi ceva de oameni. Iată aceste trei milioane şi ceva de oameni au opţiuni politice diferite, dar pe toţi îi uneşte o sărăcie lucie, noi toţi trăim într-o sărăcie lucie. Şi pe mine acum, sincer să fiu, nu aceasta mă interesează – geopolitica – mă interesează cum schimbăm spre bine nivelul de trai în Republica Moldova, reformele. Pentru că aş vrea într-o bună zi, aşa cum se întâmplă în Germania, nici măcar să nu ştiu cine îmi este primar, cine îmi este cancelar, cine îmi este parlamentar ş.a.m.d., să ştiu că aceste instituţii lucrează pentru cetăţean şi nu îl fură, aşa cum se întâmplă în Republica Moldova. În fond, noi ne-am pomenit că suntem în mijlocul Europei, dar avem de fapt o guvernare de tipul Asiei Mijlocii, nu ştiu de care. Avem un preşedinte al Parlamentului care este finul de cununie al lui Plahotniuc, avem o preşedintă a Comisiei juridice care este nănaşa lui Plahotniuc, avem în Parlament o borsetkă, Costea Botnari, care ştiţi foarte bine cum umblă şi şantajează, și corupe deputaţii şi s-a văzut aceasta. Avem în toate domeniile de activitate oamenii lui Plahotniuc. Noi avem o dictatură care iată vrea să devină una absolută.”