Valeriu Ghilețchi: „Îmi vine greu să spun care va fi deznodământul acestei crize”

Chișinău, 20 ianuarie 2016.

Interviu cu deputatul PLDM care a dat al 57-lea vot pentru guvernul Filip.

Europa Liberă: Cum vi se pare, votul pe care l-aţi dat pentru învestirea guvernului a ajutat la deblocarea situaţiei sau invers, aceasta s-a tensionat şi mai mult?

Valeriu Ghilețchi: „Îmi vine greu încă să evaluez votul pe care l-am dat. Consider că era necesar să punem capăt acestei crize care durează aproape trei luni de zile. Acesta a fost motivul principal pentru care am decis să-mi dau acest vot. Deşi erau voturi suficiente şi fără votul meu, am considerat că nu este corect să exprim această opţiune în public, că e nevoie să avem un guvern pentru a pune capăt acestei crize, şi să nu fac acest lucru prin vot. Pe de altă parte, ce s-a întâmplat şi ce vedem că se întâmplă în continuare nu face decât să confirme şi alte lucruri pe care le-am remarcat, şi anume faptul că noi nu am reuşit să formăm o majoritate bazată pe rezultatul alegerilor din 30 noiembrie 2014. Deşi nimeni nu a anulat acel vot şi în spiritul acelui vot am încercat să votez, se pare că nereuşita clasei politice, şi nu vreau să învinuiesc pe nimeni în această situaţie extrem de complicată, dar incapacitatea clasei politice de a forma o guvernare, o coaliţie bazată pe acel rezultat, o guvernare care să-şi asume responsabilitatea pentru tot ce s-a întâmplat până acum, dar o guvernare care, de asemenea, să-şi asume responsabilitatea pentru a promova reformele necesare, a corecta greşelile care s-au comis şi a duce ţara înainte pe calea pe care am pornit în 1991 şi am revenit în 2009.”

Europa Liberă: Lumea continuă să se adune în stradă. Protestatarii de opt-nouă luni de zile tot încearcă să provoace alegerile parlamentare anticipate, pentru că a pierdut încrederea în clasa politică. Este tare dezamăgită lumea, o cunoaşteţi foarte bine, arată şi sondajele. Se va ajunge la alegeri anticipate, după ceea ce vedem că se întâmplă între protestatari, între stradă şi guvernare, între oamenii veniţi în stradă şi cei de la guvernare?

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu deputatul PLDM care a dat al 57-lea vor pentru guvernul Filip

Valeriu Ghilețchi: „Mie îmi vine greu să spun care va fi deznodământul acestei crize, dar rămân convins de un lucru: alegerile anticipate nu vor fi bine pentru Moldova, nu vor da bine pentru Republica Moldova. Cei care împing cu orice preţ ţara spre alegeri anticipate, eu cred nu conştientizează până la capăt care ar fi aceste rezultate. Pentru că unii ştiu de ce fac acest lucru. Alţii fac, aşa cum aţi spus dumneavoastră, din intenţii sincere, considerând că această cale ne-ar

Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, după ce vom vedea rezultatul acestor alegeri, vom vedea cine a avut mai multă dreptate. Pentru că votul meu ţine şi de acest considerent: sunt convins că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate la ora actuală.

ajuta să scoatem ţara din criză. Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, după ce vom vedea rezultatul acestor alegeri, vom vedea cine a avut mai multă dreptate. Pentru că votul meu ţine şi de acest considerent: sunt convins că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate la ora actuală. Chiar şi partidele care sunt pro-europene, partide care doresc binele Republicii Moldova ele astăzi nu sunt încă în stare să schimbe clasa politică care a pierdut încrederea populaţiei, clasa politică pro-europeană. Pentru aceasta este nevoie de timp. Dacă aceste alegeri anticipate ar fi avut loc, spre exemplu, peste un an de zile, peste vreo nouă luni de zile, poate în acest timp ar fi apărut forţe suficient de credibile ca să preia guvernarea şi să continue calea pe care am început-o.”

Europa Liberă: Dar mulţi alegători cred că cei care au provocat probleme nu mai pot găsi soluţii la problemele pe care le-au provocat chiar ei.

Valeriu Ghilețchi: „Eu înţeleg nemulţumirea lor, dar atât timp cât acţionăm în câmp legal şi constituţional. Eu cred că şi populaţia Republicii Moldova ar trebui să ne maturizăm cu toţii, nu doar clasa politică.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cunoaşteţi bine mentalitatea cetăţeanului din Republica Moldova. Este adevărat că pe de o parte se vede şi lipsa unei culturi politice, dar iarăşi vine tot din vârful puterii.

Valeriu Ghilețchi: „Cred că lucrurile sunt interdependente. Nu pot spune că vin doar din vârful puterii.”

Europa Liberă: Şi din vârful puterii.

Valeriu Ghilețchi: „Nu neg. Dar vârful puterii este format de societate în ansamblu. Şi atunci apare întrebarea referitor la ce am vorbit mai sus, care este siguranţa noastră că în alegeri anticipate vom forma un vârf al puterii, care ne va duce încotro vrem, va fi acel vârf al puterii pe care ni-l dorim? Pentru că dacă nu se porneşte de la schimbarea fiecăruia dintre noi, dacă fiecare om în această ţară va face un legământ cu Dumnezeu şi va spune: „Eu voi trăi onest, cinstit, ca în faţa lui Dumnezeu”, în felul acesta vom genera, vom da naştere şi la o clasă politică integră, la o clasă politică, la un vârf de putere care ne va duce pe calea cea bună.”

Europa Liberă: Cum credeţi, e loc de dialog între protestatari și guvernare, pentru ca lucrurile să aibă o altă evoluție?

Valeriu Ghilețchi: „Cred că şi aceste întâlniri, acest dialog care a fost propus de domnul Candu dintre putere şi forţele care protestează ar fi necesar. Să vedem poate se obţine totuşi un răgaz pentru a oferi acestui guvern o perioadă de timp. Şi dacă într-o anumită perioadă de timp, lucrurile nu se schimbă deloc, am putea conveni împreună: „Uitaţi-vă, Parlamentul nu mai poate, adică s-a epuizat, este necesar să dizolvăm acest Parlament şi să fie organizate alegeri parlamentare anticipate”. Spre exemplu, sunt raportor pentru Macedonia, e o situaţie mai mult sau mai puţin similară în Macedonia astăzi. Chiar sunt informat în fiecare zi de ce se întâmplă acolo, de confruntarea între putere şi opoziţie, Macedonia trebuie să adere la Uniunea Europeană. Au convenit până la urmă că în 24 aprilie vor avea alegeri anticipate, dar un an de zile au negociat, au făcut-o până la urmă, au avut şi proteste stradale, dar au reuşit să aducă dialogul într-un cadru civilizat, au discutat în interior, nu în stradă, şi au convenit că e mai bine pentru ţară totuşi, au fost mediatori din partea Uniunii Europene, să aibă alegeri parlamentare anticipate. O asemenea cale eu aş agrea-o cu mult mai mult, pentru că după ce discuţi, după ce vezi că nu există nicio soluţie, s-au epuizat toate soluţiile, atunci poţi avea anumiţi mediatori, organizezi alegeri parlamentare anticipate şi lăsăm, cum zicem noi, să ne judece poporul. Dar fără a avea anumite negocieri, fără a oferi măcar o şansă acestui guvern, după această criză îndelungată, nu mi se pare că ar fi prea corect. Ar însemna că mergem pe un val pur emoţional. Și acest val emoţional, e convingerea mea, nu poate să genereze o clasă politică responsabilă, ca să scoată ţara din criza în care suntem.”