Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: „Se pare că nu vrem să învăţăm lecţia „7 aprilie 2009”


Proteste antiguvernamentale, Chișinău 20 ianuarie 2016.
Proteste antiguvernamentale, Chișinău 20 ianuarie 2016.

Un interviu cu primarul orașului Chișinău

Europa Liberă: În calitate de prim-vicepreședinte al Partidului Liberal, în calitate de primar al capitalei, vă întreb dacă autoritățile pot să se întâlnească cu protestatarii și să discute aceste temeri care au apărut în societate, într-un mod transparent, într-un mod deschis, ca să nu se ajungă la o tensionare și mai mare în societate?

Dorin Chirtoacă: „De-a lungul timpului, ori de câte ori am avut proteste în fața Primăriei, am ieșit să discut cu cei care exprimau un punct de vedere. Un protest rămâne a fi protest și o acțiune democratică, atâta timp cât este pașnic. Din momentul în care acțiunea nu mai este pașnică, aceasta se transformă în infracțiune. Aceasta este legea peste tot în Europa și așa ar trebui să fie și la noi. Orice protest este legitim și revendicările respective au sens și pot fi spuse și expuse, poate fi chemată lumea să le susțină, numai dacă rămâne a fi pașnic protestul. Dacă protestul se transformă în violență, atunci se discreditează și, respectiv, rămâne doar să ne gândim că ar putea urmări alte scopuri. Cert este că printre acei care în această seară au venit la Parlament, cu ochiul liber puteau fi observați oameni cu intenții de a distruge, de a ataca, de a lovi. Au venit cu răngi de acasă, cu răngi au deschis ușa Parlamentului. Oricare ar fi pretențiile față de o guvernare, față de un guvern, doar în mod pașnic poți să ți le expui. În cazul în care depășești limita caracterului pașnic al protestului, intri pe tărâmul legii contravenționale sau chiar penale.”

Europa Liberă: Dar găsiți asemănări între ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2009 și ceea ce se întâmplă astăzi în inima Chişinăului? Ştiu că şi atunci aţi fost printre protestatari, şi azi aţi fost prin piaţă.

Dorin Chirtoacă: „Se pare că nu vrem să învăţăm lecţia „7 aprilie 2009”. Pentru că dacă am învăţa-o, am înţelege că puterea unei manifestaţii este doar în caracterul său paşnic şi, respectiv, revendicările sunt puternice, atâta timp cât manifestaţia este paşnică. Din momentul în care manifestaţia degradează în violenţe, vandalism, agresivitate, agresiune ş.a.m.d., lucrurile se duc în afara legii. Similitudini – nemulţumire, revoltă, protest. Însă oamenii, care au fost la 7 aprilie 2009 în mare parte era vorba despre tineri, tinerii de la universităţi, chiar şi licee, în marea lor majoritate tineri care şi-au expus nemulţumirea vis-a-vis de rezultatele alegerilor, aici am văzut oameni deja la maturitate, în mare parte, unii dintre ei bine făcuţi, chiar cu porniri directe de a lovi. Doar că în momentul în care au intrat în contact direct cu poliţia s-a văzut o anumită moderaţie. Dar aceasta nu scuză mai departe intenţia de a intra în Parlament, de a lovi în acei care ieşeau din Parlament ş.a.m.d.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:03 0:00
Link direct

Europa Liberă: Printre cei care au fost agresaţi e şi domnul Mihai Ghimpu. Cum se simte dumnealui?

Dorin Chirtoacă: „Au fost agresaţi mai mulţi oameni. Am văzut că au avut de suferit şi din partea cealaltă, din tabăra protestatarilor, l-am văzut pe Chiril Moţpan care era cu faţa însângerată. Din câte cunosc, a fost agresată doamna Fusu, a fost agresat domnul Ghimpu. În cele din urmă, după a doua tentativă de a ieşi din Parlament, a reuşit să ajungă acasă în familie, evident cu o experienţă deloc plăcută. Însă spun, şi pe această cale, dacă dumnealui este considerat „Iuda”, atunci sunt şi eu „Iuda” şi toţi acei care vrem să aducem Republica Moldova pe o cale europeană ireversibilă. Noi de zeci de ani de zile luptăm pentru acest deziderat. În măsura în care suntem înţeleşi, ducem această bătălie şi această luptă mai departe. În cazul în care cineva acum este de cu totul altă părere, cu toată sinceritatea, le recomand să se gândească încă o dată cărui scop poate să servească tot dezmăţul care s-a lansat la Chişinău. Pentru că de pe urma acestui lucru poate câştiga doar Federaţia Rusă şi doar o dictatură feroce de tip stalinist, cum s-a instaurat deja în Est.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră aveţi certitudinea că Moldova are o guvernare pro-occidentală, o guvernare onestă, o guvernare care e capabilă să scoată ţara din criză?

Dorin Chirtoacă: „Republica Moldova şi noi, Partidul Liberal, dar şi societatea în ansamblu, tot timpul a avut de ales răul mai mic, din păcate.”

Europa Liberă: Şi de data aceasta s-a ales răul mai mic?

Dorin Chirtoacă: „Din 2009 încoace noi am avut partide declarate pro-europene, dar în fapte au folosit integrarea europeană drept paravan pentru a-şi promova interese proprii, personale, alteori şi pline de ilegalităţi, cu Banca de Economii şi toate celelalte. Noi, Partidul Liberal, suntem una dintre formaţiunile care am constituit alianţele pentru integrarea europeană unu, doi ş.a.m.d. Nu am deţinut niciodată majoritatea. Da, nouă ne-ar fi plăcut să guvernăm de unii singuri, cum îşi doreşte fiecare partid, şi atunci poate nu am fi ajuns unde suntem astăzi. Pentru că despre Banca de Economii am spus din 2010. Dar PLDM, PD au luat de fiecare dată mai multe voturi decât noi, însă la ultimele alegeri singurul partid care a crescut ca număr de voturi a fost Partidul Democrat, PLDM şi, respectiv, PL au scăzut ca număr de voturi şi chiar ca procent. Din acest punct de vedere, am luat act de rezultatul alegerilor parlamentare şi am încercat să promovăm, pe cât am avut posibilitate, agenda pro-europeană a Republicii Moldova, că ne este dat să o facem cu PLDM, cu PD, acum şi cu alţi deputaţi, aceasta este realitatea Parlamentului 2014-2018. În cazul în care am avea o altă realitate, cu cea mai mare plăcere am face-o cu alţi parteneri mai pro-europeni, dacă putem spune aşa. Anticipatele nu ar reprezenta nici pe departe vreo soluţie, pentru că după discreditarea practic completă a forţelor pro-europene, evident, Republica Moldova ar fi pur şi simplu servită pe tavă partidelor de orientare estică, pro-rusă, şi ne-am pomeni în anul 2001. Exact cum a câştigat atunci Voronin cu 70 de mandate tot Parlamentul şi toată puterea în stat, aşa acum ar exista riscul să obţină partidele de orientare estică aceeaşi majoritate în Parlament, în cazul unor alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Deja guvernul a depus jurământul la Preşedinţie. O întrebare pentru explicaţie: PD, care a ajuns în Parlament cu puţin peste 15%, are dreptul moral să aibă pârghiile cele mai importante în mâinile formaţiunii?

Dorin Chirtoacă: „Moralitatea, bunul simţ şi alte lucruri care ţin de omenia care ar trebui să fie între cetăţeni, între oameni în general, din câte înţelegem, este cumva departe de ceea ce se întâmplă în mediul politic. Dacă ar fi fost totul moral şi ar fi fost totul corect, noi nu am fi ajuns în situaţia de a fi lichidate trei bănci şi, respectiv, cu puşcăriabili în Parlament în mai multe partide atât de la guvernare, cât şi din opoziţie. Nici nu ştiu dacă mai există compatibilitate între aceste valori umane şi ceea ce se întâmplă în mediul politic. Foarte puţin probabil. Dar noi ne uităm la tabloul real pe care îl prezintă astăzi în Republica Moldova şi încercăm să evaluăm corect ce ar fi mai periculos: să aruncăm Republica Moldova în haos, în anticipate şi, respectiv, într-un vot pro-Uniunea Euroasiatică pe fonul discreditării forţelor pro-europene sau într-o încercare,

În caz de anticipate, niciun partid pro-european nu poate veni absolut cu niciun bilanţ şi cu niciun fel de argumente de convingere a populaţiei că se poate mai bine pe calea europeană. Un singur apel la final către toţi acei care doresc să-şi expună punctul de vedere: dacă doresc să protesteze nu este nicio problemă, dar este important, este crucial ca acest lucru să fie făcut paşnic şi nicidecum în alt mod.

poate şi ultima, poate şi hazardată, de a repune Republica Moldova pe şine şi de a o îndrepta în continuare spre Uniunea Europeană şi după doi ani şi jumătate să se poată veni cu un bilanţ în faţa cetăţenilor. Pentru că, în caz de anticipate, niciun partid pro-european nu poate veni absolut cu niciun bilanţ şi cu niciun fel de argumente de convingere a populaţiei că se poate mai bine pe calea europeană. Un singur apel la final către toţi acei care doresc să-şi expună punctul de vedere: dacă doresc să protesteze nu este nicio problemă, dar este important, este crucial ca acest lucru să fie făcut paşnic şi nicidecum în alt mod. Şi în cazul în care cineva provoacă la violenţe, la agresiune, la loviri, la orice alt gen de acţiuni, decât cele paşnice, atunci fiecare să se retragă, să facă paşi înapoi, pentru a nu fi parte la orice degradare a situaţiei. Doar manifestaţii cu caracter paşnic ar putea duce la legitimitatea oricărei acţiuni. Din momentul în care acţiunea devine violentă, ea se transformă în infracţiune. Şi toţi acei care doresc să participe la proteste să ţină cont de faptul că acestea trebuie să aibă loc doar de o manieră paşnică.”

XS
SM
MD
LG