Europa Liberă: A fost forţată învestirea guvernului?
Dumitru Diacov: „Învestirea guvernului a fost în condiţii foarte specifice. Pe de o parte, când opoziţia chema lumea să înconjoare Parlamentul şi să nu le dea voie să voteze acest guvern şi pe de altă parte, în sala de şedinţe, când a venit guvernul, a încercat să vorbească şi au intrat colegii cu fel de fel de vuvuzele şi au început să facă gălăgie. În aceste condiţii sigur că nu poţi discuta liniştit. Şi din cauza aceasta s-au restrâns şi aceste discuţii. Dar guvernul, din punct de vedere al procedurilor, a fost votat şi instalat fără încălcări.”
Europa Liberă: Şi chiar credeţi că jurământul trebuia depus noaptea, la ora 23.00?
Your browser doesn’t support HTML5
Dumitru Diacov: „Conducerea ţării este obligată să ia măsuri pentru a crea condiţii ca ţara să fie dirijată. Atunci când există aceste ameninţări, când un guvern provizoriu deja nu mai există, guvernul ales nu intră în funcţie din cauza că nu depune jurământul, cineva trebuie să-şi asume această responsabilitate. Ce facem? Cine îşi asumă responsabilitatea pentru situaţia care există? În condiţiile când mii de oameni umblă pe străzi, înconjoară instituţiile statului, nu permit ca miniştrii votaţi să iasă din clădirea Parlamentului, spuneţi-mi mie altă soluţie pentru a avea instituţii funcţionale.”
Europa Liberă: Pe moment s-a dezamorsat criza politică sau instabilitatea încă mai domină?
Dumitru Diacov: „Eu am spus astăzi chiar la întâlnirea cu opoziţia că este responsabilă guvernarea de situaţia din ţară, dar de situaţia din ţară este responsabilă şi opoziţia. Noi toţi suntem împreună responsabili în faţa cetăţenilor Republicii Moldova, ce atmosferă noi păstrăm. Chiar în cazul alegerilor anticipate, alegerile anticipate tot trebuie să se producă în nişte condiţii civilizate. Dacă noi declanşăm un război, în condiţii de război ce fel de alegeri? Nici în Africa nu se produc astfel de alegeri. Se asigură liniştea, se asigură stabilitatea şi în aceste condiţii poporul trebuie să ia decizii. Trebuie să ne liniştim toţi.”
Europa Liberă: Protestatarii spun că vor continua să iasă în stradă. Cerinţa lor rămâne neschimbată – alegeri parlamentare anticipate. Cineva chiar spunea că domnul Plahotniuc ar fi reuşit ceea ce părea imposibil, să-i unească pe ruşi şi pe români împotriva oligarhiei.
Dumitru Diacov: „Şi ruşii, şi românii s-au pronunţat pentru păstrarea stabilităţii, pentru echilibru şi pentru decizii care să ajute ţara să iasă din acest impas. Eu cred că guvernarea trebuie să facă acest lucru.”
Europa Liberă: Unii spuneau că protestatarii sunt împotriva unui guvern pro-european. De fapt ei sunt împotriva oligarhiei. Dumneavoastră cum vedeţi sau cum percepeţi noţiunea aceasta de oligarhie?
Dumitru Diacov: „Eu cred că noi nu trebuie să ne ascundem, în primul rând noi avem un guvern din persoane concrete. Guvernul a fost instalat astăzi, noi trebuie să vedem ce poate să întreprindă acest guvern, pentru a schimba situaţia din Republica Moldova. Şi noi, ca cetăţeni, toți, indiferent de culoarea politică, trebuie să creăm aceste minime condiţii. Astăzi domnul Năstase vorbea despre aceste condiţii pentru alegerile anticipate. Aceste condiţii tot un guvern trebuie să le asigure, tot nişte instituţii funcţionale trebuie să le asigure. De aceea eu cred că noi trebuie să ne liniştim, să calmăm spiritele, să nu agităm oamenii. Fiindcă oamenii care vin la Chişinău ei vor să trăiască mai bine. Nu cred că revoluţiile, nu cred că bătăliile, nu cred că distrugerea unor clădiri ale statului pot să creeze condiţii pentru o viaţă mai bună.”
Europa Liberă: Dar valorile democratice s-au inversat în Republica Moldova? Şi dacă cumva din această confuzie de valori cineva câştigă?
Dumitru Diacov: „Eu nu vreau ca valorile democratice în Republica Moldova să arate altfel decât valorile unei societăţi civilizate şi cu experienţă.”
Europa Liberă: Dar ele arată altfel, domnule Diacov.
Dumitru Diacov: „Aceasta este sarcina noastră a tuturor. Eu i-am întrebat pe colegi: „Cine dintre voi face coaliţie cu Partidul Democrat după alegerile viitoare?”. Noi trebuie să ne gândim şi la ziua de mâine. Noi trebuie să ne gândim cum ne organizăm în aşa fel ca să depăşim toate animozităţile acestea, ca să avem o atmosferă sănătoasă în ţară. Eu nu am nicio problemă ca să avem în viitorul Parlament orice partid din acestea care sunt astăzi la proteste, dar ele trebuie să vină în Parlament civilizat. Eu am fost şi în afara Parlamentului, şi în opoziţie, şi la guvernare şi eu înţeleg exerciţiul acesta democratic. Atunci când am avut posibilitatea să organizăm alegeri civilizate, le-am organizat. Şi mă refer în primul rând la 2001, când s-a schimbat culoarea politică. Să asigurăm alegeri democratice, civilizate în orice condiţii. Dar dacă un guvern pierde popularitatea şi lucrurile acestea noi le atestăm în foarte multe ţări democratice, nimeni nu provoacă alegeri anticipate cu forţa. Se apropie termenul şi fiecare merge la alegător cu raportul său şi dacă eşti mai bun populaţia te votează, dacă nu eşti bun, populaţia te trimite la odihnă.”
Europa Liberă: Ţinând cont de actualele împrejurări, cui foloseşte această zonă gri?
Dumitru Diacov: „Nimănui. În orice caz, cetăţenilor Republicii Moldova precis că nu. Şi eu nu cred că vecinii noştri au nevoie de o ţară atât de instabilă cum este astăzi Republica Moldova. Prin urmare, eu cred că nimănui. Politicienii responsabili trebuie să se gândească la ceea ce fac. Nu este nicio problemă ca un partid să vină să-l schimbe pe altul în Parlament. Dar eu îmi doresc ca toate partidele să vină să participe la o campanie electorală liniştită, ca oamenii să poată să-şi facă concluziile sale şi după alegeri toată lumea să se aşeze şi să lucreze.”
Europa Liberă: Dar pe moment pârghiile de conducere în ţară se află în mâna unui singur partid, cel Democrat?
Dumitru Diacov: „Să vorbim serios. Cum Partidul Democrat poate să ia decizii de unul sigur, dacă nu e de acord, de exemplu, Partidul Liberal sau dacă nu sunt de acord cei 14 deputaţi? Sau chiar dacă nu sunt de acord cei şapte deputaţi de la PLDM? Cum poate de unul singur? Întotdeauna trebuie de căutat compromisuri, întotdeauna trebuie de discutat şi de găsit cele mai bune soluţii.”
Europa Liberă: Dar de ce au luat şefia la instituţiile de forţă?
Dumitru Diacov: „Nu s-a ales chestia aceasta pe criterii de partid. Sunt mai mulţi oameni pe care eu i-am văzut ieri prima dată, adică nu sunt membri de partid, nu sunt activişti de partid.”
Europa Liberă: Dar repartizarea funcţiilor se face tot în cadrul actualei guvernări.
Dumitru Diacov: „Ceea ce s-a promis şi domnul Filip a spus lucrul acesta, ca deciziile să fie luate în guvern, ca miniştrii să aibă cât mai multă autonomie şi lucrul acesta putem să-l vedem şi să-l verificăm. Şi societatea civilă care este alta decât a fost acum jumătate de an va fi în stare împreună cu toată lumea bună să monitorizeze acest proces de guvernare. Şi dacă guvernul Filip nu se va isprăvi cu sarcinile asumate, eu cred că atunci vor apărea şi argumentele de ce trebuie să plece acest guvern.”
Europa Liberă: Dialogul între putere şi protestatari cu ce ar trebui să se încununeze?
Dumitru Diacov: „În primul rând trebuie să existe un dialog.”
Europa Liberă: Deocamdată între clasa politică şi protestatari există o prăpastie.
Dumitru Diacov: „Există prăpastie şi există răcneli din ambele părţi. Trebuie să fie dialog, dialogul presupune căutare de soluţii, responsabilitate, linişte şi interes pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Câte zile îi daţi guvernului?
Dumitru Diacov: „Eu am votat pentru trei ani de zile. Eu nu ştiu dacă noi nu mai suntem capabili să înţelegem că partidele democrate trebuie să guverneze o perioadă de trei ani de zile. Lucrul acesta ni-l doresc toţi partenerii noştri externi, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, România s-a pronunţat foarte clar. Să vedem dacă putem să realizăm şi noi o idee de transformare, de modernizare a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Urmează un examen mult mai dificil – alegerea şefului statului. Veţi găsi deznodământ? Deocamdată PD-ului îi revine şi funcţia de premier şi cea de spicher, ar putea râvni şi la a treia funcţie supremă în stat, la cea de preşedinte?
Dumitru Diacov: „Eu cred că alegerea şefului statului ar putea să fie un moment unde noi toţi împreună, inclusiv opoziţia actuală, putem să ne aşezăm la masă să căutăm o soluţie care poate să-i satisfacă pe toţi, să găsim un compromis ca să avem un şef de stat care să reprezinte toate segmentele politice sau civile ale Republicii Moldova, dar nu neapărat guvernarea.”
Europa Liberă: Confirmaţi sau infirmaţi că domnul Plahotniuc şi-ar dori această funcţie de şef de stat?
Dumitru Diacov: „Eu am auzit chestia aceasta numai de la ziarişti.”
Europa Liberă: Aşa aţi spus şi pe când el îşi dorea funcţia de premier.
Dumitru Diacov: „Nu, de premier este altceva. Ca structură internă, ca experienţă, aici sunt multe lucruri care coincid. Preşedinte de ţară – am auzit lucrul acesta numai de la ziarişti.”