Încă un mare beneficiar de fonduri bugetare se plânge de întârzierea plăților. Compania Națională de Asigurări în Medicină a anunțat că Ministerul Finanțelor a întârziat să-i transfere 144 de milioane de lei pentru prima lună a anului, adică i-a plătit numai a patra parte din cât ar fi trebuit. Noul ministru al Finanțelor, Octavian Armașu, anunțase încă din primele zile de mandat, la sfârșit de ianuarie, că există dificultăți cu acumularea veniturilor bugetare, că unele plăți inclusiv salariale întârzie și că februarie va fi o lună critică.
Directorul adjunct al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Diana Grosu-Axenti, spune că pentru a acoperi golurile toate sursele pe care le au la dispoziţie au fost direcționate pentru ca activitatea spitalelor şi policlinicilor să nu fie paralizată.
Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală este format din taxele pe care le plătesc angajaţii şi angajatorii, dar şi de alocaţii de la bugetul de stat pentru cele 15 categorii de persoane asigurate de stat, precum pensionari, copiii, persoane cu nevoi speciale etc.
Ministerul Finanțelor a transferat și în 2015 cu întârziere contribuția statului la aceste fonduri, iar datoria rămasă a constituit circa 122 de milioane de lei.
Doar că, potrivit legislaţiei, sumele care nu se transferă până la finele anului se anulează, pe motiv că nu au fost acumulați suficienți bani la buget.
Pentru a nu lăsa instituțiile medicale fără resurse financiare, directorul adjunct al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Diana Grosu-Axenti spune că instituţia „s-a împrumutat pe interior”.
„Acele goluri chiar şi pe anul trecut cum ne-am descurcat? Noi am utilizat banii din fondul de rezervă, din alte fonduri, precum ar fi fondul de profilaxie, fondul de modernizare, toţi aceşti bani îi folosim pentru a acoperi decalajul de casă. Compania a întreprins toate măsurile pentru a împrumuta pe intern, astfel onorându-le obligațiile faţă de instituţiile medicale.”
Diana Grosu-Axenti şi-a exprimat speranța că Ministerul Finanţelor va face transferurile către fondurile de asigurări obligatorii de asistenţă medicală.
Guvernul a aprobat în această săptămână o reorganizarea a fondurilor administrate de CNAM. Potrivit ministrei Sănătății, Ruxanda Glavan, în ultimii ani jumătate din fondul de rezervă al instituției nu a fost utilizat, respectiv aceste surse ar urma să constituie finanțări suplimentare la fondul de bază destinat cheltuielilor curente pentru instituțiile medicale. Şi alţi experţi au atras atenția că banii din fondul de profilaxie, de exemplu, nu erau utilizați, ci erau plasaţi în bănci.
Pe lângă o cheltuire rațională a banilor administrați de CNAM, experta în politici de sănătate Ala Nemerenco sugerează autorităților să fie prudente cu golirea fondului de rezervă.
„Fondurile de rezervă peste tot în lume includ în sine nişte rezerve pentru cazuri de urgenţă, dacă ar fi vorba de epidemii în masă, de nişte vaccinări legate de stări epidemice sau alte situații în care am putea să intrăm pe neașteptate şi trebuie să salvăm. Dar nu trebuie să ne gândim că trebuie Compania să aibă un fond ca atunci când noi vom gestiona prost sistemul să avem de unde lua bani”.
Vicepreşedinta comisiei parlamentare pentru sănătate, Valentina Stratan, afirmă că suplinirea fondurilor de asigurări obligatorii de asistenţă medicală este un proces continuu, chiar şi în lipsa adoptării bugetului. Ea atrage atenţia însă că dacă nu există o finanţare ritmică de la buget, măcar şi cu întârziere, va avea de suferit calitatea actului medical.
Zilele acestea ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că achitarea pensiilor şi salariilor rămâne o prioritate.