„Ruta balcanica” din sud-estul Europei, drumul migranților către Occident s-a închis marți noapte, după un efort al câtorva țări europene, între care prima voce a aparținut Austriei. Urmând exemplul Sloveniei, Croației și Serbiei, marți noapte și Macedonia și-a închis granița cu Grecia, decizie care presupune că țările europene nu vor mai primi nici un refugiat „până când afluxul de migranţi nu va fi redus semnificativ”, după cum a avertizat ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz. Deși și alți oficiali de la Viena au spus că decizia de a închide „ruta balcanică” este una permanentă, europarlamentarul austriac de centru dreapta (PPE) Heinz K. Becker afirmă că aceasta este doar o soluție de moment, care va permite UE să identifice o soluție pe termen lung.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Becker, așa numita „rută balcanică” este, de marți, închisă, o veste bună pentru Austria, nu? care insistă de multă vreme asupra acestui lucru.
Heinz K. Becker: „Ne aflăm într-o etapă în care puține vești bune sau proaste auzim. Trebuie să acceptăm că această închidere a „rutei balcanice” nu corespunde 100% spiritului european, dar Austria a avut această inițiativa foarte de timpuriu. Realitatea este că numărul refugiaților s-a redus semnificativ ca urmare a acestei măsuri, ceea ce este o relaxare pentru statele aflate la granițele externe ale UE. Pe de altă parte, trebuie să spunem clar că aceasta nu poate reprezenta o soluție pe termen lung. Nici nu a fost gândită așa. Este o reacție, care poate fi susținută sau criticată, dar care a fost luată de guvernele statelor membre pentru că UE, Comisia Europeană sau Parlamentul European nu au reușit să găsească o soluție. Suntem deschiși să găsim o soluție pe termen lung, iar acest proces a început cu summitul UE-Turcia. Soluția care va fi găsită va trebui să schimbe radical actuala stare de lucruri.”
Europa Liberă: Ce anume cere Turcia pentru a ajuta UE în criza refugiaților?
Heinz K. Becker: „Acest document, pe care nu l-aș califica drept rezultat, a pregătit obiectivele pentru următoarea întâlnire care va avea loc între 17-18 martie. Turcia a primit deja peste doua milioane și jumătate de refugiați, iar acum ar urma să se angajeze să nu mai lase nici un refugiat să treacă granița UE cu Turcia. De asemenea, toți cei care au ajuns, de pildă, pe insulele grecești, ar urma să fie trimiși înapoi în Turcia. Pentru aceste servicii, Turcia se așteaptă ca, într-o relație de serviciu contra serviciu, UE să primească refugiați sirieni care sunt eligibili pentru azil, cu prioritate cei care se află de mai multă vreme în Grecia sau Turcia.”
Europa Liberă: Este o realizare fără precedent, așa cum a descris-o doamna cancelar Merkel?
Heinz K. Becker: „Dacă vom îndeplini o perioadă de timp parametrii pe care ni i-am stabilit, sau dacă ce se va stabili la summit va fi respectat cu strictețe, da, am putea vorbi despre o realizare fără precedent. Termenii și ce se va întâmpla după încheierea înţelegerii trebuie analizate cu foarte multă precauție și cu un optimism moderat. Abia apoi am putea vedea dacă discutăm de un progres. Dar mai trebuie să vedem dacă Turcia și Grecia respectă termenii înţelegerii cu UE. Până acum Turcia nu i-a respectat. La fel cu Grecia, care nici ea nu a respectat înțelegerile. Apoi, statele membre ale UE trebuie să accepte o cotă de refugiați. Nu se poate că Austria, Germania sau Suedia să fie singurele care acceptă refugiați. Consider că cea mai importantă chestiune în UE este această abordare solidară. Aceasta este ceea pentru ce eu și țara mea pledăm în cadrul UE. Granițele externe ale UE trebuie consolidate și trebuie dotate cu mai mult personal, cu mijloace de apărare militară și alte mijloace de securitate, căci deja sunt pe drum alţi și alţi refugiați nu doar din Siria și Afganistan, dar și din Africa. Ne așteptăm la noi valuri de refugiați, deja, cum spuneam, ei vin acum pe „ruta polară”, prin nordul Europei, sunt alţi refugiați din țările africane. Trebuie să nu uităm de ajutoarele umanitare și de respectarea drepturilor omului.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Unii analiști se întreabă dacă este moral ca refugiații să fie returnați în Turcia, de vreme ce ei vor în UE.
Heinz K. Becker: „Orice poate fi moral sau imoral, când vrem să îi înregistrăm, trebuie să luăm amprente, să identificam persoanele ca să putem vedea dacă se califică sau nu pentru azil. Altfel, vom asista la același haos la care asistăm din vara trecută încoace. Așa ceva nu mai este permis să se întâmple. Trebuie făcută diferențierea clară între refugiații de război și cei economici. Aceștia din urmă nu se califică pentru azil potrivit Convențiilor ONU și a Convenției pentru Drepturile Omului.”
Europa Liberă: Domnule Becker, este libera circulație în spațiul Schengen în pericol acum?
Heinz K. Becker: „Da, sigur, este în mare pericol. Schengen este o realizare excepțională a UE, căci ne permite să ne mișcăm liber între statele membre. Dar dacă nu suntem în stare să ne apărăm granițele cum trebuie, va trebui să revenim la îngrozitorul sistemul individualist, în care fiecare țară va fi nevoită să își apere propriile granițe.”