Karadjici, în vârstă de 70 de ani, este cea mai înaltă figură politică judecată pentru crimele comise în timpul războiului bosniac, soldat cu peste 100 de mii de morți și câteva milioane de refugiați.
Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie l-a găsit vinovat pe Radovan Karadjici de masacrul din 1995, de la Srebrenica, unde au fost uciși peste 8000 de bărbați și băieți musulmani.
Între cele zece capete de acuzare pentru care Karadjici a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, se regăsesc învinuirile pentru omoruri și persecuții, și orchestrarea campaniei de epurare etnică a bosniacilor musulmani și a etnicilor croați, în timpul războiului dintre anii 1992 și 1995.
Your browser doesn’t support HTML5
Radovan Karadjici este responsabil penal și pentru asediul de peste trei ani asupra orașului Sarajevo, în care mii de persoane au murit. Totuși, termenul de condamnare în cazul lui Karadjici ar putea fi redus cu șapte ani, fiind luată în considerare perioada pe care acesta a petrecut-o în detenție.
Serviciul balcanic al Europei Libere relatează că imediat după anunțarea verdictului, mulți cetățeni de la Sarajevo s-au arătat că Karadjici nu a fost condamnat la închisoare pe viață.
De la al doilea război mondial încoace, cazul fostul șef al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadjici, este văzut ca unul dintre cele mai importante procese ale crimelor de război.
Fost psihiatru, astăzi în vârstă de 70 de ani, Radovan Karadjici a fost arestat în 2008, după 11 ani de căutări. Pe parcursul procesului, fostul șef al sîrbilor bosniaci a respins acuzațiile ce i se aduc, afirmând că „pe banca acuzaţilor stau cu el toţi sîrbii”. Un mod de a spune că procesul de la Haga este îndreptat împotriva sîrbilor, în general. Consilierul său juridic, Peter Robinson, a declarat astăzi că Radovan Karadjici este „dezamăgit și uluit” și, cel mai probabil, va face recurs.
Într-o reacție la verdictul Tribunalului Penal Internațional, Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a salutat hotărârea, spunând că acesta demonstrează că până și cei mai puternici agresori „nu scapă de pedeapsă”.
Procesul lui Karadjici, crede Zeid Ra'ad Al-Hussein, ar trebui să le dea de gândit liderilor din întreaga lume care din raționamente politice exploatează sentimentele naționaliste.