Măsuri sporite de securitate la frontiera bulgaro-elenă

Migranți la granița cu Grecia, în apropiere de localitatea Gevgelija, Macedonia

Bulgaria va construi o instalație de sârmă ghimpată la frontiera cu Grecia pentru a împiedica trecerea ilegală a migranților.

Închiderea rutei prin Macedonia și Serbia ar putea devia traficul de migranți spre Bulgaria. Primul ministru, Boiko Borisov, a declarat în parlament că se impun măsuri urgente pentru întărirea pazei la frontiera cu Grecia. Problema a devenit și mai actuala în lumina atacurilor teroriste de la Bruxelles. Premierul a mulțumit deputaților că au permis participarea forțelor armate la paza frontierei.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondenţa zilei de la Sofia

Vizând ultimele decizii ale liderilor europeni pentru rezolvarea crizei refugiaților, Borisov a mai declarat că nu așteaptă surprize dinspre frontiera cu Turcia. În schimb, probleme mai grave vor putea veni dinspre Grecia. Spre deosebire de cele din Macedonia, a spus el, taberele de refugiați în aceasta țară oferă condiții mizere în pofidă celor 700 de milioane de euro alocate din bugetul Uniunii.

Boiko Borisov

Partidul ultranaționalist „Ataka” a introdus în parlament propunerea privind ridicarea de urgență a unei instalații de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei bulgaro-elene. Ministrul apărării, Nikolai Nencev, a declarat că armata este pregătită să înceapă lucrările de construcție în zonele cele mai sensibile. El a anunțat că, de căteva ori, grupuri mari de migranți au pornit spre frontiera cu Bulgaria însă au fost oprite de forțele elene de ordine.

Nencev a calificat drept foarte bună colaborarea cu Macedonia în problema migranților. Președintele acestei țări, Gheorghi Ivanov, a adus, în timpul ultimei sale vizite la Sofia, hărți în limbă arabă destinate migranților ilegali cu rute care traversează Bulgaria în direcția României și Serbiei.

Austria a cerut măsuri sporite de securitate la frontiera de sud a Bulgariei. După atacurile teroriste de la Bruxelles a fost întărit controlul la punctele de frontieră, inclusiv pentru cetățenii Uniunii Europene.