Prima plantație de salcie energetică la Orhei

Din acest an, mai multe școli profesionale din au inclus în programul de studiu un nou modul despre sursele alternative de încălzire.

Din acest an, mai multe școli profesionale din Republica Moldova au inclus în programul de studiu un nou modul despre plantele energetice, ca sursă alternativă de încălzire, iar la Orhei a fost sădită azi o primă plantație de salcie energetică. Plantația va fi întreținută de elevii școlii de meserii, pentru ca ulterior salcia sa înlocuiască gazul folosit pentru încălzirea cantinei instituției de învățământ.

Your browser doesn’t support HTML5

Prima plantație de salcie energetică la Orhei

Viitorii silvicultori au avut astăzi o lecție practică de plantare a salciei supranumite combustibil ecologic, specia despre care auziseră din manuale și de pe internet. Profesorii i-au îndrumat cum să respecte rigorile agrotehnice, astfel încât tinerii să-și vadă în curând roadele muncii:

„15-20 de centimetri în sol, dacă se poate și mai adânc este și mai bine fiindcă va avea o rezervă de umiditate mai mare. Și după asta, la o anumită distanță se taie și ea pe urmă prinde rădăcini.”

Directorul școlii profesionale, Sergiu Munteanu spune că prin acest proiect a reușit să prindă doi iepuri deodată, un hectar de salcie energetică însemnând teren de instruire practică pentru elevi și totodată șansa de a renunța la încălzirea cu gaze a cantinei școlii. Pentru a putea înlocui combustibilul tradițional, la școală va fi instalat un tocător care va mărunți tulpina salciei, dar și o centrală termică. Așa cum se cuvine pentru formarea unor adevărați meseriași, spune Sergiu Munteanu, elevii vor aplica cunoștințele teoretice până la ieșirea de pe băncile școlii:

„Ei să poată vedea ciclul integru, de la plantarea salciei, procesarea ei, tocarea, până la utilizarea ei. Fiindcă școala se încălzește de la gaze naturale, dar având această mini cazangerie care va încălzi cantina școlii, vom putea demonstra prin comparație că avem resurse pe care trebuie să le utilizăm, o să avem alternativă la resursele existente.”

În așteptarea unui timp prielnic pentru a sădi salcia, tinerii au avut suficient răgaz ca să însușească tot ce urmează să aplice și să observe în următorii ani, spune unul din ei, Ilie Miloșnic:

„Pe zi crește de la trei la cinci centimetri dacă are cantitatea de apă destulă, pe an ajunge la 4-6 metri. Se dezvoltă foarte bine și din ea se fabrică pelete, brichete. Facem o economie iarna când facem focul, încălzim vreo încăpere, deoarece brichetele, peletele sunt mai ieftine ca gazul.”

Școala profesională din Orhei este prima instituție de învățământ, pe terenurile căreia se sădește o plantație energetică. Și este numită așa, pentru că, spun experții, salcia energetică are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Este și convingerea lui Vladimir Brăgaru, unul din antreprenorii care au adus salcia energetică în Republica Moldova. El spune că o asemenea plantație poate fi exploatată și 25 de ani, numai dacă în primii doi ani este îngrijită după cum se cuvine:

„Plantația trebuie întreținută în primul an și în anul doi de viață, trebuie întreținută ca orice cultură agricolă. Trebuie făcute toate lucrările corect, pregătirea solului trebuie să fie corespunzătoare, după asta sun erbicidările necesare, prășiturile care sunt necesare, este vital. Dacă plantele nu se dezvoltă corespunzător, scade productivitatea lor.”

Această alternativă energetică, mai spune Vladimir Brăgaru este avantajoasă pentru că salcia poate fi plantată pe terenuri care acum stau în paragină și nu sunt prielnice pentru culturile agricole. Cheltuielile la un hectar de salcie, de la pregătire până la sădire ajung la 2500 de euro, însă investiția se recuperează în următorii ani, spune antreprenorul. Școala Profesională din Orhei urmează să mai sădească un hectar de salcâm energetic. Același lucru se va întâmpla și la Florești, ambele instituții fiind sprijinite financiar de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului Energie și Biomasă.