Invitatul dimineţii de astăzi este expertul în energetică de la IDIS Viitorul, Victor Parlicov, fost director al Agenţiei Naţionale de Regelementări în Energetică.
Discutăm despre o nouă reducere de tarife, cea la energia electrică, cu 8% în cazul furnizorilor de stat şi 10% în cazul furnizorului privat, aprobată sâmbăta trecută şi care intră în vigoare de la 1 aprilie.
Europa Liberă: ANRE a diminuat, printr-o decizie luată sâmbătă, tariful la energia electrică după ce mai întâi această diminuare fusese anunţată din birourile executivului. Acelaşi lucru se întâmplase anterior şi în cazul tarifului la gazele naturale, apoi cu cele de la benzină şi motorină. Mai întâi, ce credeţi Dvs. despre forma în care s-au luat aceste decizii?
Victor Parlicov: „Știți, am niște sentimente controversate. Pentru că, pe de o parte, într-adevăr - și am menționat despre asta de mai multe ori atunci când politicienii încep să vorbească despre tarife și mai cu seamă ANRE face ceea ce spun politicienii față de aceste tarife - asta trezește mari suspiciuni vizavi de independența acestei instituții. Acest lucru a fost spus în ultimii ani cu voce tare și nu doar de mine, dar și de instituțiile internaționale.
Pe de altă parte, ca procedură, acum, la revizuirea aceasta, ultima revizuire a tarifelor, lucrurile au mers în opinia mea mai bine decât a fost până acum. În primul rând, în sfârșit am văzut un proiect de calculare a tarifelor, deci cifrele care vor fi supuse discuției înaintea ședinței. Da, nu au fost supuse discuției cu mult timp înaintea ședinței, a fost poate cu o seară înainte de ședință, dar deja e un pas înainte și revenim treptat la normalitate. Ședința a avut loc, nu ca în cazul tarifelor la gaze naturale atunci când s-au adoptat tarifele într-o ședință închisă fără prezența societății civile și a mass-media, dar a avut loc ședința, au fost discuții, au fost dezbateri, procedural acum a fost mai bine. Dar, evident că suspiciunile vizavi de independența agenției persistă și ele vor persista atât timp cât politicienii vor vorbi despre tarife. Și asta nu am înțeles-o și la asta tot m-am referit atunci când am comentat anunțul primului ministru vizavi de situația pe piața energetică, pentru că primul ministru și Guvernul au o mulțime de alte funcții decât de a discuta despre tarifele în sectorul energetic. Spre exemplu, dumnealui ar fi putut spune care a fost prețul de achiziție la care s-au înțeles.”
Europa Liberă: Acum, dacă ne uităm pe această ultimă ieftinire a curentului, cât de justificată economic vi se pare, mai ales că, așa cum spuneți, ați avut posibilitatea să vedeți chiar şi cifrele?
Victor Parlicov: „Evident că această decizie nu ia în calcul tot ce presupune metodologia și în primul rând mă refer la devierile financiare. Devierile financiare sunt acele pierderi pe care le-au suferit întreprinderile în sectorul energetic atunci când a săltat cursul leului brusc la sfârșitul anului 2014 și începutul anului 2015. Aceste devieri financiare negative, cum se numesc ele din punct de vedere metodologic, nu au fost luate în calcul și doar acest lucru a permis reducerea tarifului. Dacă aceste devieri financiare ar fi fost luate în calcul, noi am fi vorbit, chiar și în condițiile reducerii prețului de achiziție, despre o creștere a tarifelor, pentru că deja stocul acestor devieri financiare depășește un miliard de lei conform calculelor companiilor.”
Europa Liberă: Haideți să explicăm mai pe îndelete ce înseamnă aceste devieri financiare, ca să ne înțeleagă și ascultătorul.
Victor Parlicov: „În două cuvine: noi achiziționăm energia electrică în dolari – preț nominalizat în dolari, atunci când la sfârșitul anului 2014 și la începutul anului 2015 cursul valutar brusc a săltat în urma situației din sistemul nostru bancar (știți povestea cu miliardul furat etc.), companiile având nevoie de dolari să achite energia electrică nu mai puteau procura dolarii pe piața internă cu 12 sau 13 sau 14 sau 15 cât era, dar trebuia să plătească 20 de lei pentru un dolar.”
Europa Liberă: Și pentru faptul că ANRE nu a reacționat imediat și nu a majorat tarifele, furnizorii au suportat niște pierderi.
Victor Parlicov: „Exact, nu au fost revizuite tarifele imediat, lăsând companiile cu niște tarife care erau calculate la cursul valutar de 11,9 aproape 12 lei.”
Europa Liberă: În luna februarie, un comunicat de la Guvern anunța că premierul s-a întâlnit cu președintele companiei „Gaz Natural Fenosa” – furnizorul din Chișinău - și i-ar fi promis un plan, chiar s-a semnat un memorandum atunci, pentru recuperarea acestor devieri. Acum însă, iată, are loc această micșorare de tarif. Care vor fi consecințele, aşa cum le înțelegeți Dvs.?
Victor Parlicov: „Eu, în cadrul ședinței, m-am expus la acest subiect și evident că e o situație dificilă. Este clar că Guvernul acum, în situația social-economică care există în țară, vrea să micșoreze povara tarifară pentru consumatori și vrea o reducere de tarife și eu îi înțeleg. Pe de altă parte, investitorii au dreptul la recuperarea acestor devieri. Acum eu în ședință am propus următorul lucru: pentru că una din principalele probleme pe care o au operatorii de pe piață nu este atât cum și când vor începe a fi recuperate aceste devieri, cât la primă etapă recunoaștere juridică a acestor devieri (la momentul de față din câte cunosc eu nu există o confirmare juridică din partea autorităților noastre și în primul rând a ANRE care este cuantumul acestor devieri financiare neincluse în tarife care urmează a fi recuperate). De ce să discuți cât recuperezi, dacă măcar nu se știe care este suma?
Varianta pe care am propus-o în cadrul ședinței a fost următoarea: haideți ca un prim pas ANRE să includă în decizie un punct care să spună că tarifele aprobate nu includ devieri financiare de o anumită valoare, pentru că evident cei de la ANRE au calculele și evident că cei de la ANRE în cadrul ședințelor nu neagă existența acestor devieri și calculele ei tot le au, chiar s-a făcut și audit anul trecut.”
Europa Liberă: Ce ar fi rezolvat asta?
Victor Parlicov: „Opinia mea este că asta ar fi în primul rând mai simplu pentru companiile din sector să accepte o reducere de tarife, atunci când cel puțin devierile sunt recunoscute juridic.”
Europa Liberă: Pentru aceste devieri există un litigiu, din câte se cunoaște, în instanțele internaționale. Cum anticipați Dvs. evoluțiile în acest litigiu?
Victor Parlicov: „ANRE nu a acceptat includerea sau recunoașterea juridică a acestor devieri, dar mai este timp conform memorandului semnat între Ministerul Economiei și compania „Gaz Natural Fenosa” până în luna iunie ca părțile să discute pe marginea a câtorva elemente.”
Europa Liberă: Ce soluții pot fi găsite?
Victor Parlicov: „Guvernul din câte înțeleg eu încearcă să găsească alte formule decât introducerea recuperării acestor devieri prin tarife. Au mai existat, dacă țineți minte anterior, practici în care Guvernul a emis o hârtie de valoare de stat contra unei datorii, deci s-a procurat o datorie a Gazprom-ului emițând hârtii de valoare de stat. Această practică a existat și din câte înțeleg eu Guvernul acum încearcă să găsească alte formule și examinează mai multe opțiuni pentru a nu recupera devierile aceste financiare prin tarif, dar prin alte moduri.”
Europa Liberă: Din contul cui o să recupereze aceste devieri, dacă se merge pe această formulă?
Victor Parlicov: „Din buget.”
Europa Liberă: Şi asta nu tot din contul consumatorului înseamnă, doar că prin altă formă?
Victor Parlicov: „Dacă se recuperează prin tarif, plătesc consumatorii proporțional consumului. Dar dacă se recuperează prin buget, plătesc plătitorii de taxe proporțional cuantumului de taxele plătite.”
Europa Liberă: Dle Parlicov, Ucraina a scăzut drastic consumul intern și acum este în exces de capacități pentru export. De ce, în opinia Dvs., Guvernul de la Chișinău nu profită de acest lucru și continuă să cumpere energie doar de la Centrala electrică de la Cuciurgan?
Victor Parlicov: „Este o problemă cu achiziționare energiei de la Centrala electrică de la Cuciurgan, dar asta nu e problema prețului. Ceea ce ține de preț, opinia mea e că noi acum avem un preț decent. Prețul pe care îl avem acum de la Centrala de la Cuciurgan, care este situată ca atare în orașul Dnestrovsk, regiunea transnistreană, acest preț este un preț aproape de prețul angro de pe piața ucraineană.”
Europa Liberă: Se cunoaște ce oferte de preț au făcut ucrainenii în aceste negocieri?
Victor Parlicov: „Eu nu cunosc ce oferte de preț au făcut ucrainenii. Însă noi monitorizăm prețurile pe piața angro din Ucraina și prețurile sunt la nivel de 4,1-4,2 cenți, comparativ cu 4,9 cu cât am cumpărat noi acum. Dar la prețul acesta evident că mai urmează a mai fi adăugate cheltuielile de transport, adică mai sunt acolo și alte cheltuieli. Diferența între 4,9 și 4,2 mi se pare deja câtuși de cât decentă, cel puțin comparativ cu ceea ce am avut noi până acum când pe piața ucraineană energia era de la 4 până la 5 cenți, dar noi o procuram cu aproape 7 cenți.”
Europa Liberă: S-au auzit însă voci zilele astea care spuneau că cumpărarea de la Cuciurgan a energiei electrice înseamnă sprijinirea regimului separatist. Pe noi trebuie să ne intereseze acest aspect sau pe noi trebuie să ne intereseze doar prețul?
Victor Parlicov: „Absolut. Ăsta e celălalt aspect despre care vă spuneam. Deci, avem un preț relativ bun. Acum problema e de la cine
Noi finanțăm separatismul din țara noastră practic de 20 și ceva de ani...
cumpărăm și la tema asta deja mai multă lume s-a expus. Noi facem acum un studiu care să pună punctele pe „I” la acest subiect. Întrebarea în ce constă?
Noi finanțăm separatismul din țara noastră practic de 20 și ceva de ani, noi nu l-am finanțat doar acum prin contractul acesta, ci prin foarte multe căi îl finanțăm. Într-adevăr este o problemă foarte mare și a fost o perioadă scurtă în care era practic situație de blocaj, adică o perioadă din toamna 2014 când ucrainenii nu puteau exporta, adică era interzis exportul până în anul 2016 acum.”
Europa Liberă: Se putea totuşi acum rupe acest cerc, cum credeţi?
Victor Parlicov: „Da, opinia mea este că se putea. Evident că dacă am fi avut oferte de prețuri relativ echivalente, în opinia mea trebuia de dat prioritate, cel puțin ca volume, pentru că poate nu putem procura întregul volum din Ucraina, deoarece ține de problema tehnică, dar cel puțin predilecția ar fi trebuit să fie dată părții ucrainene, în opinia mea.”