In Memoriam Getatchew Mekuria (1935 - 2016)

Legenda spune că la 13 ani a auzit la radio cum sună un saxofon, și a știut pe loc că acesta va fi instrumentul la care va cânta toată viața.

A plecat recent dintre noi saxofonistul Getatchew Mekuria, unul din veteranii unui gen muzical cu totul aparte numit ethiojazz, o fuziune unică între muzica tradițională etiopiană, jazz, afro-funk, soul și ritmuri latine.

S-a născut în 1935, nu se știe exact unde - unele surse spun că într-o localitate din Israel, altele că undeva într-o zonă rurală din Etiopia.

Legenda spune că la 13 ani a auzit la radio cum sună un saxofon, și a știut pe loc că acesta va fi instrumentul la care va cânta toată viața.

Și-a început cariera în 1949 în orchestra municipalității din capitala etiopiană Addis Abeba. În 1955 a intrat în orchestra unui teatru care purta numele celui ce conducea atunci Etiopia, împăratul Haile Selassie Întîiul.

A fost unul din primii muzicieni care au înregistrat versiuni instrumentale ale incantațiilor tradiționale cântate de războinicii etiopieni înainte de a merge la luptă, numite generic shellela.

Stilul său a fost comparat uneori cu ceea ce în Statele Unite se numește free jazz, așa cum era intrepretat între alții de Ornette Coleman sau Albert Ayler.

Your browser doesn’t support HTML5

In Memoriam Getatchew Mekuria (1935 - 2016)

Doar că, dacă Mekuria a cântat cu adevărat free jazz, a făcut asta în paralel cu americanii, mărturisind de altfel că nu îi este deloc familiară muzica lui Coleman și a lui Ayler.

Primul său album, „Negus of Ethiopian Sax”, din 1970, a dobândit faima internațională după ce a fost reeditat în seria „Ethiopiques” lansată în 1997 de producătorul francez Francis Falceto, și care a ajuns la 29 de volume.

Getachew Mekuria avea însă să fie iubit cu adevărat de Occident după ce a început să colaboreze în 2004 cu grupul olandez de punk rock The Ex.

Băieții de la The Ex scriu pe pagina lor de internet că Mekuria a fost cel care, auzindu-i la un festival, a vrut să cânte cu ei, explicînd că a recunoscut în muzica lor ceva ce îi amintește de grupurile în care a cântat în tinerețe.

Ale surse spun însă că, dimpotrivă, The Ex au fost cei care, fascinați de muzica lui, l-au invitat pe acesta să colaboreze cu ei.

Pînă la urmă, nici nu contează care e adevărul. Important e că Getatchew Mekuria și The Ex au dat peste 100 de concerte, au înregistrat două albume minuate, și că între ei s-a creat o relație de iubire profundă, ce poate fi simțită în cuvintele celor de la The Ex scrise când aceștia au anunțat moartea lui Getatchew Mekuria, în 4 aprilie 2016:

„I-a plăcut să cânte cu noi, iar pentru noi a fost o experiență incredibilă. A fost tot timpul el însuși, cu intensitate și dedicație. (...) Muzica a fost întreaga lui viață. Cu stilul său unic și cu abordarea lui, lasă în urmă o inspirație eternă. Îi vom simți lipsa.”