Un extras din comentariul ziaristei Gordana Knezevic:
„Drum bun Europa, nu ne aștepta” - cânta faimosul interpret sârb Djordje Balasevic la începutul anilor 90, când fosta Iugoslavie se afunda cu fiecare zi mai mult în războaie. Este o confesiune simplă și cinstită, într-un cântec cu titlul „Noi suntem de vină” – care spune numai că sârbii care tac sunt și ei vinovați de crimele comise de Slobodan Milosevic în țările vecine. [...]
Iar refrenul vorbește despre un vis pe cale de a se destrăma, visul că fosta Iugoslavie făcea parte din Europa și mai are un viitor în Uniunea Europeană. [...]
Am fost recent la Bruxelles, imediat după atentatele teroriste, și mi-am reamintit de cântecul lui Balasevic. Este greu să înțelegi toate prescurtările cu care operează Uniunea Europeană, diversele centre de putere și luptele interne care se duc între ale, este greu să-ți găsești drumul prin toate birourile - repede te simți nu numai dezorientat, dar și străin de această „contrucție”.
Două zile am ascultat argumentele pentru, dar mai ales împotriva continuării extiderii Uniunii Europene, și am ajuns la concluzia că și astăzi Balasevic are dreptate. Uniunea Europeană rămâne un vis îndepărtat pentru Balcanii de vest. De data aceasta, însă, nu războaiele împiedică integrarea europeană, ci suspiciunile și neîncrederea, schimbările prea frecvente de direcție politică și „cântecul de sirenă” al Moscovei - o Rusie mult mai ofensivă pe scena internațională și cu un discurs pronunțat anti-occidental. [...]
Scade entuziasmul UE pentru continuare extinderii, pe fundalul crizei financiare, a crizei refugiaților și a profundelor diviziuni între vechii și noii membri. Dar scade și entuziasmul sârbilor, pe măsură ce propaganda Rusiei împotriva integrării euro-atlantice devine mai eficientă. Este o propagandă directă și lipsită de sofisticare, care folosește, însă, toate mijlocele noilor medii. Și funcționează.
Unui prieten i s-a oferit să lucreze la postul de radio rusesc „Sputnik” de la Belgrad. L-au sigurat că se va bucura de toată liberatea editorială, că va putea scrie despre orice. Atâta timp cât va respecta o regulă de bază: ridică-l în slăvi pe Putin și critică Uniunea Europeană, ori de câte ori se ivește ocazia. Simplu și brutal, dar eficient.
Potrivit celor mai recente sondaje de opinie făcute la Belgrad, numai 11% din sârbi sprijină integrarea euro-atlantică a țării, 55% sunt de părere că Serbia trebuie să rămână aliata Rusiei.
Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Serbia în ianuarie 2014, dar de atunci nu s-a mai făcut nimic: nu se negociază nici unul din cele 35 de capitole din aquis-ul comunitar, nu s-a stabilit nici un plan de acțiune. [...]
În aceste condiții, este greu de prevăzut unde merge trenul european sau dacă Serbia și restul Balcanilor de vest vor mai prinde acest tren.
*Ziarista Gordana Knezevic semnează blogul „Balcani fără frontiere” la Radio Europa Liberă. Una din cele mai cunoscute jurnaliste ale cotidianului de la Sarajevo „Oslobodjenje”, Gordana Knezevic a condus între 2008-2016 redacția sud-slavică a Europei Libere.