Vasile Botnaru și Igor Boțan în dialog în studioul Europei Libere de la Chișinău:
Europa Liberă: La încheierea protestelor de duminică [24 aprilie] un reprezentant al organizatorilor a spus în treacăt că dacă ar fi fost 200.000 de participanţi, ar fi fost posibilă atingerea oricăror scopuri. Era un fel de regret că nu s-au prezentat suficient de mulţi protestatari şi mai ales seara a fost un fel de derută, nu era foarte clar ce urmează. De aici rezultă întrebarea: şi-a atins scopurile propuse protestul acela?
Igor Boţan: „Atunci când facem estimări totul depinde de optică sau de unghiul de vedere. Din punctul meu de vedere protestul de ieri a fost un succes, el a demonstrat că valul protestatar, mişcarea protestatară este vie şi este vibrantă. Regretele la care vă referiţi dumneavoastră ele există, pentru că mişcarea protestatară ridicată acum mai bine de un an de o mişcare civică iată că a defractat, s-a împărţit în trei segmente foarte clare şi aceste segmente coincid cu clivajele pe care le avem în societate.”
Europa Liberă: Dar ieşirea din cursă a Partidului Socialiştilor şi a lui Renato Usatîi înseamnă că ţinta iniţială de a doborî regimul şi de a forţa alegeri anticipate nu mai este de actualitate pentru toată lumea?
Igor Boţan: „Este de actualitate. Numai că atunci când la orizont a apărut alegerea şefului statului mişcarea protestatară, aşa cum spuneam, s-a divizat foarte clar în trei segmente şi liderii acestor segmente urmăresc scopurile potrivit percepţiilor celor care îi susţin.”
Europa Liberă: Adică se capitalizează deja viitoarele voturi?
Igor Boţan: „Nu se capitalizează. Pur şi simplu, se identifică scopurile clare pentru ca ele să corespundă aşteptărilor segmentului protestatar respectiv.”
Europa Liberă: Guvernarea ar fi reacţionat altfel la 200 de mii de participanţi? Presa care sprijină guvernarea lasă de înţeles că protestatarii nu au motive să mai ceară debarcarea guvernării.
Your browser doesn’t support HTML5
Igor Boţan: „Aceste mesaje la care vă referiţi sigur că sunt de dispersare. Pentru că dacă s-ar uni toate valurile protestatare în unul singur şi ar ieşi 200 de mii de oameni în piaţă, ar spulbera această guvernare. Când avem la orizont alegerile prezidenţiale, am văzut că două din aceste mişcări vor să dea lovitura la aceste alegeri.”
Europa Liberă: Pe cont propriu.
Igor Boţan: „Da, pe cont propriu. A rămas Platforma DA, care a trebuit şi cred că a reuşit duminică să demonstreze că valul protestatar pe care l-a ridicat îl stăpâneşte, el este viu, vibrant.”
Europa Liberă: A fost protestul de duminică unul violent?
Igor Boţan: „Nu a fost violent. Şi noi ştim că protestatarii nu au niciun motiv să desfăşoare proteste violente, pentru că imediat vor fi cei care vor fi supuşi represiunilor. Iar modul în care se comportă autorităţile, da, este unul de defăimare a acestei mişcări protestatare şi toată lumea înţelege acest lucru. Curentul pe care îl reprezintă Platforma DA are un scop să substituie actuala guvernare coruptă pe segmentul pro-european. Acest lucru poate fi făcut prin alegeri anticipate şi prin alegerea şefului statului direct de către cetăţeni.”
Europa Liberă: După ce s-a obţinut alegerea preşedintelui de către întregul popor, nu vorbim despre mijloacele prin care s-a obţinut, după ce s-a schimbat legea privind instituţia Procuraturii, după ce s-au majorat pensiile şi lista o pot prelua din relatările la care făceam trimitere, mai există rechizitoriul politic general în raport cu guvernarea?
Igor Boţan: „Cu certitudine există. Şi acest rechizitoriu se extinde. Pentru că noi vedem perfidia guvernării. Cum poţi să adopţi un cod de etică parlamentară şi să refuzi să condamni corupţia politică?”
Europa Liberă: Dacă traseismul în toată lumea face parte din etica deputaţilor, poţi adopta un asemenea cod.
Igor Boţan: „Da, dar nu e nevoie să adopţi un astfel de cod. Trebuie să recunoşti: „Domnule, că aşa se practică şi prin altă parte, da, suntem corupţi, ne vindem la pachet sau cu bucata”. Sau cum spunea şi domnul Voronin în şedinţa de vineri: „Curvele iau întotdeauna prăjinile înainte, pentru a se justifica”. Sau cum poţi să pretinzi că ai făcut o cedare sau un lucru bun pentru cetăţeni dacă ai majorat pensia cu 10%, ai diminuat preţul la hidrocarburi cu 10%, când pe piaţa internaţională aceste preţuri au căzut cu sute de procente?”
Europa Liberă: Atunci când platforma continuă să insiste pe alegeri parlamentare anticipate, fără să se vadă foarte clar dacă e tangibil un asemenea scop, nu cumva este utopie politică curată?
Igor Boţan: „Eu nu cred că este utopie. Este mai degrabă o manieră de a dialoga cu susţinătorii. Susţinătorii trebuie să înţeleagă că în procesul în care e angajată toată societatea e nevoie de perseverenţă, tenacitate. Iar faptul că unele mesaje se repetă şi aceste mesaje devin oarecum deja lucruri comune nu trebuie să ne descurajeze. Oricum, spuneam că există orizonturi clare de aşteptare. Vedem că guvernarea cu foaia sa de parcurs practic nu face nimic, vedem că s-a împotmolit în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, vedem că se împrumută cu aproximativ 300 de milioane de lei pe lună pentru a plăti pensii şi salarii.”
Europa Liberă: Şi mai ales nu găseşte miliardul.
Igor Boţan: „Nu găseşte miliardul. Deci cetăţenii trebuie să înţeleagă că aceste manifestări publice sunt necesare pentru a menţine pulsul protestatar, este un lucru, din punctul meu de vedere, normal. Iar cei care au exigenţe mai mari trebuie să înţeleagă că cu încetul faci oţetul.”
Europa Liberă: Numai că rusul spune: „А Васька слушает да ест”, fiind vorba despre motanul Vasea, care mănâncă smântâna chiar dacă este certat. Guvernarea îşi vede de treabă între timp.
Igor Boţan: „Îşi vede de treabă. Dar să nu uităm că guvernarea aceasta nu are termen nelimitat pentru guvernare.”