Radiohead este un grup britanic de muzică rock înființat în 1985 la Abingdon, Oxfordhsire, și din el fac parte Thom Yorke (voce, ghitară, claviaturi) Johnny Greenwood (ghitară, clape, alte instrumente), Colin Greenwood (bass), Phil Selway (tobe, percuție, voce) și Ed O’Brien (ghitară, voce).
Your browser doesn’t support HTML5
Începutul sec, de inventar, al filei de azi din Dicționarul de sunete, se datorează întrucîtva faptului că am încălcat două principii fundamentale ale acestei rubrici: să nu vorbesc niciodată aici despre muzici, trupe, muzicieni care sînt atît de mari încît orice vorbă spusă despre ei ar putea părea banală, sau aproape fără rost; să vorbesc numai despre muzici, trupe, muzicieni de care nu s-a auzit destul, și pe care aproape nimeni nu pare suficient de curios să-i descopere, deși mie personal mi se pare că merită cu prisosință asta.
Datorită acestor principii nu veți auzi niciodată nimic la Dicționarul de sunete despre Frank Zappa, John McLaughlin, Tom Waits, Miles Davis, și mulți, mulți alții.
Cu siguranță n-ați fi auzit nimic nici despre Radiohead, dacă în dimineața zilei de luni 9 mai 2016 n-aș fi dat peste ultimul lor album, al nouălea, „A Moon Shaped Pool”, lansat duminică 8 mai 2016, care e un album din acelea de care devii dependent imediat ce ai început să le asculți.
Ca să scap cumva de el, am decis că este subiectul Dicționarului de sunete de azi.
Am spus la început că Radiohead e un grup de muzică rock, dar asta e o descriere lipsită de acuratețe, și în orice caz săracă - e mult mai mult, și în același timp altceva, decît rock, e aproape un rock metafizic, dincolo de toate experimentele, simplu și complicat în același timp, alternativ dar clasic, rece și cald deopotrivă, trist și senin, profund, ușor, toate astea învăluite într-o melancolie calmă, și neliniștită în același timp, și oricum fără de leac.
Cred că o descriere mai apropiată de ce anume este cu adevărat grupul ăsta îi aparține lui Alexis Petridis, care scrie în „The Guardian” că Radiohed au sunat întotdeauna ca o trupă în continuă mișcare: fiecare album seamănă cu o rupere agitată de cel anterior, de parcă muzicienii ar fi prea nevrotici să se culce pe lauri, chiar și când vor cu adevărat să facă asta.
Mie nu-mi rămâne decît să vă urez să scăpați cît mai repede de acest album, „A Moon Shaped Pool”, al celor de la Radiohead, pentru că după ce vă va intra în cap va sta multă vreme acolo.