Linkuri accesibilitate

Fanfara Ciocârlia, mai departe spre Marte


Sunetele unei muzici cu rădăcinile bine înfipte într-o tradiție veche de sute de ani, dar care respiră și cresc în aerul tare al contemporaneității.

În 2016 se împlinesc 20 de ani de când un neamț din Germania de est de profesie inginer de sunet, Henry Ernst, s-a reîntors în satul Zece Prăjini, comuna Dagâța, județul Iași, România, în cautarea unor muzicieni țigani, maeștrii ai instrumentelor de suflat, cu care avea să înființeze o trupă numită Fanfara Ciocârlia.

20 de ani mai tîrziu, după peste 2000 de concerte în peste 70 de țări ale lumii, Fanfara Ciocîrlia a lansat al nouălea album al său de studio, numit „Onwards to Mars” (Mai departe spre Marte).

Titlul discului nu este întîmplător: mai departe spre Marte, pentru că după ce cântat pe aproape întreaga planetă Pământ, Fanfara Ciocârlia a pornit-o spre ceruri ca să populeze tot universul cu sunetele unei muzici cu rădăcinile bine înfipte într-o tradiție veche de sute de ani, dar care respiră și cresc în aerul tare al contemporaneității.

Iată cum descrie Henry Ernst într-un interviu acordat anul trecut postului de radio Europa Liberă muzica pe care o face Fanfara Ciocârlia:

„O horă, o bătută au sunat acum 200 de ani altfel decît acum 150 de ani, și iarăși altfel decît acum 100 de ani - muzica se dezvoltă. E încă autentică pentru că este făcută de oameni care trăiesc într-un anumit loc și păstrează încă o tradiție. Dar asta nu înseamnă nici pentru mine nici pentru ei că tradiția trebuie interpretată exact așa cum a fost acum 200 de ani. Muzica se dezvoltă, se schimbă zi de zi, și totuși este autentică. Dacă Madonna s-ar apuca să cânte o bătută aș putea să spun că asta nu e autentic, pentru că Madonna nu provine dintr-o anumită regiune [unde se cântă bătuta], ea nu a crescut acolo, ea nu a trăit [acolo]. Dar oamenii aceștia provin de acolo, încă trăiesc acolo, și nu au nici un gănd să se stabilească la Berlin, sau la Tokio, sau la New York, pentru că pentru ei este normal și foarte important să se întoarcă la locul lor, unde le sînt rădăcinile, casele lor, familiile lor, și tradiția autentică.”

Mai departe spre Marte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00

O mențiune specială se cuvine graficii excepționale a albumul „Onwards to Mars”, creată de pictorul și graficianul Paul Hitter.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG