Criza siriană: găsirea unui compromis pare tot mai dificilă

John Kerry (centru), Serghei Lavrov (stânga) și Staffan de Mistura, la reuniunea de la Viena

Statele Unite insistă ca acest „compromis politic” să implice demisia președintelui sirian Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.

Reuniunea internațională de la Viena dedicată crizei din Siria s-a încheiat fără stabilirea unei noi date pentru reluarea tratativelor de pace de la Geneva, mediate de Națiunile Unite.

Cu toate acestea, toate țările participante s-au angajat să depună eforturi pentru a asigura cel puțin respectarea actualului acord de încetare a luptelor, încheiat între armata siriană și organizațiile moderate ale opoziției. Acordul nu cuprinde organizațiile teroriste, listate ca atare de Națiunile Unite, cum ar fi organizația Statului Islamic.

Discuțiile de la Viena au fost conduse de secretarul de stat american John Kerry și de ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Kerry a declarat ulterior că toate părțile implicate în conflict, direct sau indirect, sunt acum „conștiente” că vor fi consecințe dacă armistițiul nu este respectat.

La reuniunea de la Viena au participat, pe lângă Statele Unite și Rusia, mediatorul ONU pentru Siria și diplomați din UE și Orientul Mijlociu.

Și mai problematică pare să fie găsirea unui compromis politic în Siria, care ar implica instaurarea unui guvern provizoriu și organizarea de alegeri.

Statele Unite, a declarat un oficial american, insistă ca acest „compromis politic” să implice demisia președintelui sirian Bashar al-Assad, aliat al Rusiei. Mai mult, secretarul de stat american John Kerry ar fi stabilit „august ca data limită pentru găsirea unui soluții politice”, a declarat aceeași oficialitate.

Pentru moment, președintele Assad respinge categoric ideea de a pleca de la putere, mai ales după succesele însemnate înregistrate de armată, care se bucură de sprijinul aviație ruse.

Serghei Lavrov, pe de altă parte, a declarat la Viena că Moscova nu sprijină regimul președintelui Assad, dar sprijină armata siriană și lupta acesteia cu organizațiile teroriste.

Datele problemei sunt mai complicate, pentru că Rusia și Statele Unite sprijină diverse grupări din așa-numita opoziție moderată. Un exemplu este organizația kurzilor sirieni, partener de negocieri al Moscovei, dar inacceptabilă Turciei, aliat al Statelor Unite în cadrul NATO și una din țările care joacă un rol central în regiune.