Linkuri accesibilitate

Putin și Obama au avut o discuție „intensă”


Barack Obama și Vladimir Putin
Barack Obama și Vladimir Putin

Despre ce au vorbit la telefon președintele SUA și liderul de la Kremlin?

Preşedintele Obama s-a întreținut telefonic cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Ce au discutat cei doi? – e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.

Temele abordate ţin de chestiuni de securitate. Preşedintele Obama nu s-a referit la incidentul de săptămâna trecută cu avioane de luptă ruseşti care s-au aflat în proximitatea unei nave americane în Marea Baltică.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a spus că cei doi au avut o discuţie caracterizata drept „intensă” despre războiul civil din Siria si intervenţia rusă in Ucraina.

Purtătorul de cuvânt a explicat că incidente ca cel cu avioanele ruseşti sunt „destabilizatoare”, dar nu sunt neobișnuite.

Să reamintim că două avioane ruseşti au zburat in câteva rânduri la joasă altitudine in apropierea navei militare americane USS Donald Cook, provocând nedumerire la Washington si readucând in actualitate tema agresiunii ruseşti.

Un reprezentant militar american la Moscova a depus o plângere cu privire la incident.

Cei doi lideri au discutat despre Siria, pe fondul unei noi runde de negocieri intre guvernul preşedintelui Bashar al-Assad si reprezentanţi ai opoziţiei.

Dar convorbirile sponsorizate de ONU la Geneva sunt in pragul colapsului. Mohammed Alloush, negociator şef al opoziţiei siriene a spus că dialogul a ajuns in impas si că coaliţia pe care o reprezintă va amâna participarea, invocând faptul ca regimul Assad a violat un acord de încetare a focului din februarie.

Rusia este un aliat important al lui Assad despre care Statele Unite cred că ar trebui să plece de la putere. Statele Unite si Rusia au convenit să ceară părţilor să se asigure că ostilitățile sunt oprite.

XS
SM
MD
LG