Oficialitățile europene rămân în așteptarea reformelor, îndeamnă guvernul să-și respecte angajamentele luate față de Uniunea Europeană și alti parteneri externi și reamintesc că reluarea sprijinului financiar depinde de reluarea negocierilor cu FMI. Este în rezumat ce a repetat la Chișinău marti, eurodeputatul Andi Cristea, copreședinte, alături de Mihai Ghimpu, al Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Comitetul se reunește bianual, următoare întâlnire va avea loc la Bruxelles, în 21-22 septembrie 2015.
Your browser doesn’t support HTML5
Autorităţile din Republica Moldova trebuie să reconfirme încrederea partenerilor europeni şi mai ales a cetăţenilor prin promovarea reală, credibilă şi vizibilă a reformelor, a spus președintele delegației Parlamentului European Andi Cristea.
Europarlamentarul român a menţionat că au fost înregistrate anumite progrese în realizarea programului de asociere, însă nu s-a avansat prea mult în domenii cheie, cum ar fi sectorul financiar-bancar, lupta împotriva corupţiei şi politizarea excesivă a instituţiilor.
Dacă aceste vulnerabilităţi nu vor fi remediate, continuitatea parcursului pro-european va fi subminată, a subliniat Cristea
El a adăugat că alegerile prezidențiale din 30 octombrie nu ar trebui să impieteze asupra realizării reformelor, care au trenat anul trecut:
„Au existat prea multe întreruperi în trecutul apropiat. Îndemnul meu este să nu ne oprim eforturile încă o dată. Cred cu tărie că împreună putem realiza foarte mult. În numele tuturor colegilor mei, pot să spun că suntem toţi pregătiţi să lucrăm de o manieră consistentă, nu numai cu ocazia celor două reuniuni pe an, dar pe tot parcursul anului. Sunt mai multe moduri de a face acest lucru, dar depinde de voinţa Dvs.”
Andi Cristea a mai îndemnat autorităţile de la Chişinău să îndeplinească toate condiţiile pentru a începe negocierile privind semnarea unui acord de creditare cu FMI. Doar după ce va fi semnat un astfel de acord, UE îşi va relua finanţările pentru Moldova, a spus europarlamentarul. La finele lunii mai o delegaţie a FMI se va afla la Chişinău, numai că ea nu va avea misiunea de negociere a unui nou acord.
Într-un recent interviu, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, a criticat sectorul bancar şi politica financiară din Moldova. Principalele probleme din sectorul bancar, în viziunea FMI, ţin de lipsa clarităţii privind proprietarii reali ai băncilor şi ingerinţa politicului şi justiţiei în supravegherea şi reglementarea băncilor. Pe partea de buget şi politică fiscală ar fi nevoie de reforme structurale, de majorarea impozitelor şi de optimizarea cheltuielilor, a menţionat, între altele, reprezentanta permanentă a FMI în interviul transmis presei.
Directorul executiv al Institutului de Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, fost ministru adjunct de externe care a participat la negocierea Acordului de Asociere, spune că această reuniune a comitetului parlamentar de asociere este mai curând una formală.
După părere sa, UE are acum o atitudine pragmatică şi puţin mai rezervată faţă de Republica Moldova:
„Comparativ cu anul 2014, relaţia este puţin mai rece, dar e într-un culoar mai pragmatic, de aşteptare. Sper că parlamentarii europeni au transmis mesaje clare că nu mai cred promisiunilor, nu mai cred în bifare anumitor acţiuni. Ceea ce se cere de la guvernare sunt acţiuni concrete. Acţiuni concrete trebuie în sectorul justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi în sectorul bancar, acţiuni care deocamdată lipsesc. Lipsa de acţiuni concrete ne adânceşte şi mai mult nu doar în criză economică, ci şi de imagine. Suntem priviţi acum ca ţară în care se încearcă să se stabilizeze situaţia. Dar deocamdată avem mai multe discuţii şi bifări, decât rezultate concrete.”
Preşedintele delegației moldovene, liberalul Mihai Ghimpu, a raportat miercuri că acţiunile prevăzute în acordul de asociere pentru primele luni ale anului au fost realizate în proporţie de 60 la sută.
Iar foaia de parcurs cu reforme prioritare pe care guvernul şi-a asumat să o îndeplinească până la finele lunii iulie e aproape pe jumătate realizată.
Europarlamentarul Andi Cristea şi-a exprimat speranţa că nu e vorba doar de aspecte cantitative, ci şi calitative, precizînd că tabloul progreselor va fi mult mai clar la următoarea reuniune a comitetului care va avea loc pe 26 septembrie la Bruxelles.