Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: „Ca mulți alții, sincer, sunt dezamăgit de evoluția Moldovei în ultimul an”


Comisarul european pentru extindere: „Europa e construită pe solidaritate”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00

Comisarul european pentru extindere: „Europa e construită pe solidaritate”

Interviu cu comisarul european pentru vecinătate.

Comisarul european pentru vecinătatea și negocieri legate de extindere, Johannnes Hahn crede că marea problemă a Moldovei sau Ucrainei în acest moment nu este adoptarea reformelor, cât aplicare lor. Hahn s-a aflat marți, 3 mai, la Praga unde a participat la reuniunea ministerială a Grupului de la Vișegrad cu țările Parteneriatului Estic, reuniune la care Republica Moldova este reprezentată de ministrul de externe Andrei Galbur.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Johannes Hahn a vorbit deschis despre dezamăgirea europenilor provocată de Moldova în ultimul mai bine de un an:

„Ca mulți alții, sincer, sunt dezamăgit de evoluția Moldovei în ultimul an, după ce în 2014 situația arăta mult mai promițătoare odată cu semnarea Acordului de Asociere.”

Comisarul european Johannes Hahn despre Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00

Hahn consideră că toate crizele politice care au urmat au fost „artificiale” și și-a exprimat speranța că acum, noul guvern, a înțeles ce are de făcut.

El a reamintit că Uniunea Europeană își pune acum toate speranțele în negocierile Moldovei cu Fondul Monetar Internațional, pentru deblocarea sprijinului financiar extern:

„Am discutat cu partenerii noștri din România despre un credit special, o punte financiară pentru Moldova”, o referire la împrumutul de 150 de milioane de euro promis de București din toamna anului trecut.

„Trebuie să ne regândim strategia” a mai spu scomisarul european „pentru ca ajutorul nostru să fie adresat mai direct populației” astfel încât să fie clar că Uniunea Europeană sprijină un anumit curs al dezvoltării țării, nu un guvern anume:

„Nimeni nu crede că noi țări vor mai fi primite în Uniunea Europeană în umătorii doi, trei ani pentru că țările candidate nu sunt, cum s-ar spune, destul de coapte.”

În opinia lui Hahn, sctuala criză a migrației a scos la iveală „anumite diferențe culturale” dintre statele membre, problemă care trebuie acum discutată. În criza migranților, țările central-europene au dus de la bun început o politică diferită, multă mai restrictivă decât Germaia sau alte țări vest și nord europene din UE..

Georgia, Ucraina și Kosovo ,eventual și Turcia, ar trebui să primească regim liberalizat de vize pentru cetățenii lor pentru că „și-au făcut lecțiile” chiar dacă decizia finală este una politică – a mai spus comisarul Hahn marți, în interviul cu Europa Liberă.

Johannes Hahn a mai spus din acest motiv, Comisia Europeană a propus oficial ca Ucraina și Georgia să primească un regim liberalizat de vize. O recomandare similar va fi făcută și în cazul Kosovo.

Comisarul europan s-a declarat încurajat de faptul că în ciuda crizei și a confruntărilor cu separatiștii din estul țării, Ucraina a reușit să îndeplinească toate condițiile pentru eliminarea vizelor europene, „ceea ce demonstrează ce pot face președintele, guvernul și parlamentul când coopereaza”.

Oricum, problema de obicei nu este adoptarea legislației necesare, ci aplicarea acesteia, a mai spus Johannes Hahn în interviul pentru radio Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG