Omul de afaceri Ilan Shor a fost pus în arest preventiv de 30 de zile într-un dosar legat de frauda de la Banca de Economii

Adriana Beţişor: „Nu este vorba despre dosarul în care este învinuit Filat Vladimir. Nu este nici de acelaşi dosar penal în care deja are statut de învinuit.”

Judecătoria Buiucani a emis mandatul în ciuda unui protest în fața instanței al suporterilor lui Shor veniți de la Orhei, unde acesta a fost ales primar cu un an în urmă. Arestarea omului de afaceri coincide cu apropierea de final a procesului fostului premier Vlad Filat, căruia Șor i-ar fi dat mită - cel puțin așa a susținut bancherul într-un autodenunț toamna trecută și a reconfirmat în mărturiile depuse în fața instanței.

La aproape un an şi jumătate de când a fost declarat pentru prima data bănuit în ancheta BEM, Ilan Shor a ajuns pentru prima dată să dea lămuriri procurorilor fiind încarcerat în izolatorul CNA.

Prima data, acesta a fost audiat timp de câteva ore în februarie anul trecut, după o percheziţie la domiciliul său, apoi în luna martie a aceluiaşi an, după alte opt percheziţii, când i s-a atribuit calitatea de bănuit în dosarul legat de frauda bancară. De fiecare dată, însă, a fost lăsat în liberate, lucru care le-a ridicat multora părul în cap, mai ales că figura ca principal beneficiar al tranzacţiilor bancare suspecte descrise în raportul Kroll, şi i-a permis chiar să participe la alegerile locale din 2015 şi să câştige un fotoliu de primar în oraşul Orhei.

Acum, procurorii au reuşit să obţină un mandat de arest preventiv pe numele lui Shor, pretinzând că au obţinut noi probe care l-ar inculpa. Ei insistă totuşi că dosarul în baza căruia au cerut acest arest este diferit de cel în cel în care l-au cercetat anterior. Adriana Beţişor:

„Ca să fie clar, este învinuit de escrocherii în proporţii deosebit de mari şi spălări de bani în proporţii deosebit de mari pe perioada în care a fost preşedinte al consiliului de administrare al BEM, adică în 2014. Nu este vorba despre dosarul în care este învinuit Filat Vladimir. Nu este nici de acelaşi dosar penal în care deja are statut de învinuit. Este cu totul altă cauză penală.”

În momentul arestării în octombrie 2015 a fostului premier Vlad Filat sub bănuiala de corupţie, procurorii au spus că, dat fiind că a mărturisit despre mita de 250 de milioane oferită politicianului, Ilan Shor nu poate fi tras la răspundere şi că ar putea fi cercetat în continuare doar dacă ar apărea noi probe.

Cu trei zile în urmă, în momentul când au anunţat pedeapsa pe care o cer în cazul lui Filat, procurorii au anunţat şi despre arestarea lui Shor, lăsând de înţeles că au intrat în posesia unor astfel de probe după ce le-au solicitat din ţările în care, potrivit, raportului Kroll, au plecat banii din BEM.

Potrivit acestui raport, omul de afaceri Ilan Shor ar fi stat în spatele unor acțiuni „clare, prin care se urmărea preluarea controlului” asupra a trei bănci: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, iar după ce le-a preluat, cele trei ar fi intrat într-o serie de tranzacții „iraționale din punct de vedere economic”, care au dus la deteriorarea situației financiare a băncilor.

Acum detectivii Kroll continuă, contractaţi de BNM, investigaţia ca să încerce să ajute autorităţile să recupereze banii care au fost scoşi din bănci prin aceste tranzacţii şi cărora li s-a pierdut urma prin off-shore-uri.

Omul de afaceri şi primarul de Bălţi nu s-a prezentat astăzi la şedinţa de judecată, invocând probleme de sănătate, iar avocaţii au pretins că acesta este nevinovat.

În timpul şedinţei, zeci de oameni s-au adunat in fata judecatoriei Buiucani pentru a protesta impotriva retinerii lui Ilan Shor.