Dacă scopul procesului fostului premier Vlad Filat a fost să demonstreze că justiția nu se lasă intimidată sau instrumentizată de politic, atunci rezultatul este exact opusul: procesul desfășurat cu ușile închise și motivația sentinței nepublicată încă au ridicat și mai multe semne de întrebare despre mersul justiției moldovenești. Luni, fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov a susținut, într-o conferință de presă, că dosarele Vlad Filat, Domnica Manole, Ilan Shor, „demonstrează transformarea Procuraturii în instrument politic”.
Your browser doesn’t support HTML5
Fostul procuror al municipiului Chișinău susține că Vlad Filat a fost condamnat pentru că a acceptat să fie mituit, și nu pentru că ar fi fost implicat în furtul din sectorul bancar, așa cum se discută în presă și în mediul experților. Iată de ce procesul este unul închis, considera Ivan Diacov:
„Se vorbește că în sentință a avut loc doar cu biletele la avion că a zburat fără plată, că a primit niște ceasuri cadou, mașină, un fel de mită. Desigur că pentru asta el [Vlad Filat] trebuie să răspundă penal, dar noi am fost informați despre miliard, și toată societatea, toată țara suntem băgați într-o sărăcie pe care încă nu o conștientizăm, de aceea noi așteptăm răspuns la acest capitol. Mită, ceasuri, mașini, nu doar Filat a luat. Noi avem o problemă, să aflăm cine și în ce circumstanțe ne-a sărăcit. Ni se spun minciuni.”
Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, nu a răspuns la telefon pentru a confirma cele spuse de fostul procuror municipal. Acesta a declarat însă anterior că dosarul fostului premier „nu are nici o legătură cu frauda bancară”.
Furturile din sistemul bancar au putut să fie prevenite, consideră fostul procuror municipal, dar instituțiile statului nu au reacționat cu promptitudine. Drept dovadă, Ivan Diacov s-a referit la începutul anului 2013, când procurorii au deschis un dosar penal pe numele fostului șef al Băncii de Economii, Grigore Gacichevici, în care era învinuit că ar fi acordat credite neperformante:
„Când s-a intentat dosar pe Gacichevici, șeful de la BEM, s-a intentat dosar nu în Procuratura Generală, dar la Procuratura Buiucani. Se știa, și procurorul general Gurin spunea că se știa că se fura cu sacul. Și s-a intentat dosar penal împotriva lui Gacichevici, am solicitat dosarul, l-am studiat și acolo era clar ca bună ziua, cum se dădeau toate creditele neperformante, care se duceau în offshore, era și contul lui Gacichevici care beneficia de 10%. În două luni Gacichevici trebuia să fie pedepsit, și poate așa se punea frână la furturile astea. Văd că era o gașcă și Procuratura Generală a mușamalizat de la bun început aceste furturi.”
Diacov a mai spus că și în cazul reținerii lui Ilan Shor, autoritățile ar mima efectuarea unei investigații cu privire la furtul miliardului. Acuzațiile aduse au fost lăsate însă fără replică. Șeful serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a evitat să comenteze învinuirile lui Diacov: „Respingem toate acuzațiile.”
Referindu-se la dosarul judecătoarei Domnica Manole, care este cercetată penal după ce a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum, la inițiativa Platformei Demnitate și Adevăr, Ivan Diacov spune că acesta este un semnal de alarmă pentru întreg sistemul judecătoresc. Asemenea dosare ar mai putea să fie deschise și pe numele altor magistrați, dacă vor lua decizii incomode, mai ales în campania prezidențială din toamnă, a sugerat fostul procuror:
„În virtutea faptului că la noi se apropie alegerile, care vor fi foarte bătăioase, cu acuzații, și cineva va apela la judecată, și ca judecătorii să ia doar un fel de hotărâri, dar nu legale, iată s-a făcut aceste proces, ca judecătorii să știe cine este stăpân în țară. Este un pericol că, cu ajutorul organelor de drept, în Republica Moldova se instaurează o dictatură. [...] Judecătorul [n.r. Domnica Manole] s-a condus de legislație așa cum este ea. Nu judecătorii sunt vinoveți, dar Parlamentul. De ce nu s-a făcut ordine? Demult nu mai avem județe. Aici este buba.”
Ivan Diacov crede că asemenea dosare sunt folosite pentru a intimida activitatea judecătorilor. Comentând dosarul intentat Domnicăi Manole, mai mulți judecători, organizații neguvernamentale de la Chișinău, dar și din România, au opinat că este vorba de un „atentat asupra independenței justiției”.