Lev Gudkov: „Anihilare și distrugere”

Autoritățile ruse au inclus Centrul sociologic Levada de la Moscova pe lista „agenților străini”.

Ministerul Justiției al Federaţiei Ruse a inclus centrul de cercetări sociologice Levada, singurul centru independent de sondare a opiniei publice din Rusia, în registrul organizațiilor necomerciale care îndeplinesc funcții de „agenți străini”. Solicitarea de a verifica organizația sub aspectul finanțării acesteia din străinătate a fost adresată ministerului de mișcarea pro-Kremlin „Antimaidan”. Verificările au durat între 12 și 31 august. Conducerea Centrului Levada va face demersurile pentru ca organizația să fie exclusă din registrul „agenților străini”, însă avocații ruși spun că nicio organizație nu a reușit până acum acest lucru. Impunerea statutului de „agent străin” ar putea duce la închiderea singurului centru independent de cercetare a opiniei publice din Rusia.

Colega noastră de la Radio Svoboda, Liubovi Cijova, a stat de vorbă cu directorul Centrului Levada, Lev Gudkov. Acesta spune că includerea în registrul organizațiilor străine însemnă, de facto, distrugerea centrului. Dacă contestarea deciziei Ministerului Justiției nu va avea succes, institutul va trebui închis. Cauza includerii Centrului Levada în registrul agenților străini, potrivit lui Gudkov, ar fi putut fi unul dintre ultimele sondaje desfășurate între 26 și 29 august. Acesta a arătat că cetățenii ruși au tot mai puțină încredere în guvern, în guvernatori, în președintele Vladimir Putin și, în special, în partidul „Rusia Unită”. Susținerea pentru acest partid a scăzut de la 39 la 31%.

Activiștii din mișcarea „Antimaidan” au declarat că Centrul Levada încalcă legea federală Nr.121 cu privire la „agenții străini”, organizând cercetări sociologice în interesul Ministerului Apărării din SUA. Conducerea Centrului Levada a replicat că sociologii ruși colaborează nu cu Ministerul Apărării din SUA, ci cu Universitatea din Visconsin Висконсинским университетом, iar savanții ruși nu au nicio atribuție la felul în care este finanțată această universitate.

Iată ce spune directorul Centrului Levada, Lev Gudkov, despre consecințele includerii organizației în registrul agenților străini:

Lev Gudkov, directorul Centrului Levada

Lev Gudkov: „Dacă noi nu vor reuși să contestăm această decizie. Acest lucru va însemna o de facto lichidare a activității noastre analitice. Desfășurarea unor cercetări importante din punct de vedere social, politic și de altă natură va fi imposibilă. Va rămâne doar partea comercială – marketingul și încă câteva cercetări, dar și asta doar în cazul fericit. Pentru că având acest statut de „agenți străini” ne va fi foarte greu să organizăm cercetări sociologice

„Asta va însemna lichidarea activității noastre analitice…...

sau de marketing. Având în vedere nivelul fricii în țara noastră, oamenii și organizațiile vor refuza pur și simplu să lucreze cu noi. Deja acum avem semnale că ici-colo oamenii refuză să răspundă la întrebările noastre.”

RFE/RL: Înseamnă acest lucru distrugerea, anihilarea organizației Dvs.?

Lev Gudkov: „Acesta a și fost scopul lor. Au existat și anterior câteva încercări. Cred că acum este vorba despre o nouă fază de reacție politică sau recidivă a totalitarismului și o fortificare bruscă a influenței structurilor de forță. Cu tot cu ideologia cekistă a timpurilor sovietice.”

RFE/RL: Să fi fost atât de periculoase sondajele Dvs. de opinie pentru putere? Ratingul lui Putin și al „Rusiei Unite” sunt înalte oricum...

Lev Gudkov: „De fapt, ratingurile lor scad vizibil și rapid. Scade nivelul de încredere și aprobare a activității guvernului – de facto acesta a trecut deja într-o percepție negativă. A crescut brusc nemulțumirea față de Duma de stat: raportul dintre cei care aprobă și cei care sunt nemulțumiți de corpul de deputați este de 30 la 60. Același lucru se

„Ratingurile lor scad vizibil și rapid. Nu e mare secret – criza de amplifică…...

întâmplă și cu evaluarea activității guvernatorilor din regiuni. Pe scurt, este clar de ce – nu e niciun secret aici. Criza de amplifică, sfârșitul acesteia nu se vede și puterea se teme de creșterea tensiunii sociale. Aceasta nu mai are nevoie de cercetări sociologice, acestea nu mai sunt importante pentru că puterea a înțeles importanța televiziunii ca mijloc de manipulare a opiniei publice. Iată de ce accentul se pune anume așa – pe controlul asupra opiniei publice și pe manipulare.”

RFE/RL: Când a fost creat Centrul Levada? Care sunt realizările lui cele mai mari? Câți angajați aveți acum?

Lev Gudkov: „Colectivul științific al Centrului Levada a fost format în 1988. În baza unui decret de-al lui Gorbaciov din 1987 a fost creat primul Centru unional de cercetare a opiniei publice. Atunci sociologia a fost reabilitată. Până în 2002 am existat ca structură cvasi-statală. Cvasi – pentru că finanțarea bugetară s-a oprit imediat după destrămarea URSS. Atunci am învățat să câștigăm bani. Era un timp cu destul de multe libertăți. Puteam primi granturi și contracte de la diferite partide și structuri, și astfel puteam exista. Iar în 2002, odată cu epurarea spațiului informațional, cu distrugerea televiziunii NTV, a avut loc și o acaparare raider a organizației noastre. Iurie Levada a fost concediat din funcția de director, cu încălcarea tuturor legilor și colectivul a creat propria organizație independentă. Acum avem 65 de angajați și încă vreo 90 de colaboratori regionali.”

Kiril Koroteev, juristul organizației „Memorial” (catalogată drept „agent străin” în mai 2013), crede că din cauza instanțelor total controlate de putere Centrul Levada practic nu are șanse să conteste decizia Ministerului Justiției:

Kiril Koroteev

Kiril Koroteev: „Și asta, pentru că legea impune o singură condiție pentru ca organizația să fie catalogată drept „agent străin” - și această condiție este ca decizia respectivă să fi fost adoptată de Ministerul Justiției. Și, deoarece decizia a fost adoptată de Ministerul Justiției, instanțele spun: „Totul este legal!”. Și gata. La Moscova încă se mai poate spera că ar putea exista mici excepții, dar în mare nu e nicio diferență – toate cazurile ajung la aceeași judecătoare care decide la fel în toate cazurile”.

RFE/RL: Adică nicio organizație necomercială nu a reușit până acum să conteste această decizie a Ministerului Justiției?

Kiril Koroteev: „Niciuna și niciodată. Deciziile sunt legale pentru că sunt adoptate de Ministerul Justiției. Și tot ce este adoptat de Ministerul Justiției lucrează foarte bine și frumos.”

RFE/RL: Și care au fost motivele pentru care Centrul Levada a fost inclus în registrul agenților străini?

Kiril Koroteev: „Acesta are bani din străinătate și site. Este suficient în țara noastră pentru ca să devii „agent străin”, mai spune avocatul organizației Memorial, Kiril Koroteev.

Potrivit unei legi care a intrat în vigoare la 21 noiembrie 2012, organizațiile necomerciale politice din Federaţia Rusă finanțate din străinătate sunt obligate să se înregistreze în calitate de „agenți străini”. În 2013 Ministerul Justiției de la Moscova a primit dreptul de a cataloga organizațiile necomerciale drept „agenți străini” la propria discreție.

Iar în iunie 2015 a intrat în vigoare legea care permite atribuirea organizațiilor neguvernamentale străine și internaționale a statutului de „indezirabile în Rusia” și interzicerea activității lor în țară, în situația în care acestea „amenință ordinea constituțională, capacitatea de apărare sau securitatea statului”.