Linkuri accesibilitate

Statele Unite și UE își exprimă îngrijorarea față de persecutarea sociologilor de la Centrul rus Levada


Levada - Pierderea de popularitate a Partidului „Rusia Unită”...
Levada - Pierderea de popularitate a Partidului „Rusia Unită”...

Rusia a calificat deja drept „agenți străini” 141 de organizații, inclusiv grupuri care contribuie la protecția mediului ambiant, lupta cu răspândirea virusului HIV, promovează buna guvernare și libertatea de expresie.

Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat decizia autorităților ruse de a include pe lista „agenților străini” singurul institut de cercetări sociologice independent din Rusia, Centrul Levada, pe motiv că a primit ajutoare din străinătate.

Ministerul rus al Justiției a luat decizia săptămâna aceasta după publicarea rezultatelor unui sondaj de opinie care sugera o scădere a popularității partidului puterii Rusia Unită înainte de alegerile parlamentare din 18 septembrie.

Departamentul de Stat american a spus că decizia este nejustificată. „Am lucrat cu Centrul Levada ... Are o reputație excelentă", a spus purtătorul de cuvânt Mark Toner, adăugând că sondajele reprezintă un instrument important pentru orice țară care aderă la standardele democratice, transparența și responsabilitatea guvernării.

Toner a mai spus că Rusia a calificat deja drept „agenți străini” 141 de organizații, inclusiv grupuri care contribuie la protecția mediului ambiant, lupta cu răspândirea virusului HIV, promovează buna guvernare și libertatea de expresie.

Șefa politicii externe europene Federica Mogherini a spus printr-o purtătoare de cuvânt că decizia Rusiei a îngrijorat-o și a cerut Moscovei să revină asupra acesteia. Înregistrarea ca „agenți străini” a organizațiilor care primesc ajutoare din străinătate și despre care Rusia spune că sunt implicate în activități politice este obligatorie din 2012.

Grupuri rusești și internaționale pentru drepturile omului spun că prevederea legislativă adoptată atunci ar avea scopul să reducă la tăcere vocile independente.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG