Vârstă: 43 de ani
Funcţii deţinute: medic la Spitalul raional din Orhei (2007-prezent), profesoară la Colegiul de medicină din Orhei (2005-2007).
La toate întâlnirile electorale din ţară şi în puţinele interviuri pe care le-a acordat, Inna Popenco a vorbit despre schimbările pozitive din oraşul Orhei odată cu alegerea lui Ilan Shor în funcţia de primar al localităţii. În opinia sa, aceste bune practici trebuie extinse şi în alte regiuni.
Omul de afaceri Ilan Shor este, potrivit raportului Kroll, o figură-cheie în dosarul devalizării Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. El este cercetat penal în două dosare şi a fost reţinut de două ori, de fiecare dată a scăpat însă basma curată.
Prima dată a folosit un tertip pentru a ieşi la liberatate – înscrierea, în primăvara lui 2015, în cursa electorală la Orhei, de unde era originar tatăl său. Acum el se află în arest la domiciliu, iar Inna Popenco, reprezentanta Mişcării Ravnopravie, pe care o conduce Shor din iunie 2016, a declarat că se află în condiții de inegalitate, cerând CEC să se implice pentru a înlătura această discriminare, iar preşedintele formaţiunii să poată dirija activitatea politică pe durata campaniei.
Potrivit Innei Popenco, de când a devenit Shor primar la Orhei au fost iniţiate mai multe proiecte: magazinele sociale, ajutor material la naşterea copiilor, inaugurarea centrelor sportive şi de instruire pentru tineri, majorarea compensațiilor pentru serviciile comunale, renovarea infrastructurii oraşului, repararea drumurilor şi restabilirea iluminatului stradal.
Candidata Mişcării Ravnopravie a spus că, dacă va fi aleasă preşedinte, primele decizii vor fi asigurarea gratuităţii în medicină şi educaţie, inclusiv medicamentele să fie gratuite. Din şirul promisiunilor populiste face parte compensarea serviciilor şi a unele produse precum pâinea.
De asemenea promite să dispună indexarea de două ori pe an a pensiilor şi să contrubie la crearea locurilor de muncă, astfel încât migranții moldoveni să poate reveni acasă.
Are de gând să facă acest lucru din contul majorării impozitelor pentru oamenii cu venituri mari, fără a preciza de la ce sumă începe bogăţia, şi a cheltuirii raţionale a fondurilor bugetare.
Reprezentanta formaţiunii pro-ruse Ravnopravie, ai cărei membri s-au pronunţat de mai multe ori pentru alipirea Republicii Moldova cu Rusia, s-a declarat împotriva proclamării unei strategii de dezvoltare de natură geopolitică. „Trebuie să avem relaţii bune cu toate ţările. Să facem parte din acele organizaţii internaţionale din care ţară va avea de câţigat din punct de vedere economic. Să luăm ce-i mai bun pentru dezvoltare şi din Vest, şi din Est”, a spus ea pentru ziarul de limba rusă „Komsomolskaia pravda”.
Pe listele de susţinători prezentate la CEC au fost incluse şi „semnături” ale unor persoane decedate, a scris „Moldavskie vedomosti”. Potrivit "Jurnal de Chişinău", pe listele lui Popenco sunt 43 de "suflete moarte" faţă de alţi candidaţi la care s-au găsit două-trei. "Morţi sunt, dar nu în cantităţi mari, ca să nu facem din asta tragedie", a spus secretarul Comisiei Electorale Centrale, Veaceslav Agrigoroae.
În acelaşi timp, candidata Mişcării Ravnopravie a declarat zero cheltuieli la colectarea semnăturilor, iar acest lucru trezește semne de întrebare.
La capitolul venituri a indicat numai salariul de medic. A afirmat că locuieşte împreună cu mama şi feciorul său, cu chirie.
Are sloganul: Schimbare pentru Moldova