Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase. Avocatul devenit liderul protestatarilor


Andrei Năstase este unul dintre fondatorii Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”, care a organizat în 2015-2016 mai multe proteste antiguvernamentale şi s-a transformat în partid politic.

Vârstă: 41 de ani

Funcţii deţinute: procuror la Procuratura de transport (1997-2000); vicedirector al companiei de stat Air-Moldova (2000-2002); avocat (2002-2015).

Andrei Năstase s-a implicat recent în politică, fiind propulsat de mişcarea protestatară împotriva corupţiei din structurile statale şi a „stării de captivitate a statului” pe care o atestă mai mulţi politologi.

Discursul său anunţă obiectivul schimbării „regimului oligarhic” şi a „dictaturii instalate de Vladimir Plahotniuc”, cel care, potrivit lui Andrei Năstase, ar controla şi instituţiile de drept şi mai mulţi magistraţi şi ar fi „capul mafiei din Moldova”.

În ultimii ani, apariţiile sale publice erau legate de mai multe dosare ale oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa (deşi poartă acelaşi nume nu sunt rude), care i-au fost clienţi. Cei doi au fost parteneri de afaceri cu Vladimir Plahotniuc, iar din 2011 îl acuză de răfuială politică şi de deposedare de acţiuni pe controversatul politician şi om de afaceri la compania de asigurări Asito şi băncile Victoriabank şi Banca de Economii.

Victor Ţopa şi Viorel Ţopa se află peste hotare înainte de a fi condamnaţi. Viorel Ţopa, fost preşedinte al Băncii de Economii în perioada 1999-2001, a fost condamnat în 2012, după mai bine de zece ani de la comiterea infracțiunii, la opt ani de închisoare pentru delapidarea fondurilor de la BEM, iar recent a fost pronunţată sentinţa într-un alt dosar, pedeapsa cumulată fiind de 15 ani de închisoare. Victor Ţopa, fost şef la Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile şi fost ministru al Transporturilor (2001), a fost condamnat, la zece ani de puşcărie pentru un caz de şantaj şi preluarea de acţiuni la Victoriabank.

Potrivit avocatului Andrei Năstase, dosarele de condamnare sunt în procedură la CEDO.

Avocaţii lui Plahotniuc au respins acuzaţiile aduse de Andrei Năstase şi foştii săi clienţi şi l-au acţionat în judecată pentru defăimare.

De la procuror la director-adjunct al companiei Air Moldova

Andrei Năstase a absolvit, în 1997, Dreptul la Universitatea „A.I. Cuza” de la Iaşi, după care a lucrat până în 2000 la Procuratura de transport, ajutor al procurorului de transport. În 1998, Năstase l-a cunoscut pe Victor Ţopa, iar în 1999 i-a devenit fin de cununie, a povestit liderul Partidului Platformei Demnitate şi Adevăr pentru „Ziarul de gardă”.

În aprilie 2000 Năstase a fost numit vicedirector al companiei de stat Air Moldova. În acea perioadă preşedinte al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile era Victor Ţopa. Acesta din urmă a fost la începutul anilor 1990 director comercial la compania de stat Air Moldova, iar în 1995 a fondat firma Air Moldova International, preluând treptat de la întreprinderea de stat cele mai profitabile curse, a scris în iulie 1999 ziarul „Flux”.

În anul 2000, compania de stat Air Moldova a fost reorganizată. În urma unui contract cu Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC), o companie înregistrată în Germania, Unistar Ventures Gmbh, a preluat 49% din AIR Moldova contra sumei de 2,3 milioane dolari, celelalte 51% erau deţinute de ASAC.

Guvernarea comunistă a anulat acest contract, iar patronii firmei germane s-au plâns la CEDO, a scris „Ziarul de gardă”. Verdictul Curţii de la Strasbourg a venit la finele lui 2008, obligând Republica Moldova să plătească despăgubiri firmei germane de 6,7 milioane de euro. Avocaţii Unistar Ventures Gmbh au fost Vitalie Nagacevschi şi Andrei Năstase. Potrivit RISE Moldova, compania germană ar aparţine familiei lui Victor Ţopa.

Potrivit presei apropiate PD, Victor Ţopa şi Viorel Ţopa ar conduce din umbră Platforma Demnitate şi Adevăr, iar Andrei Năstase ar fi executorul directivelor venite de la cei doi oameni de afaceri care ar urmări venirea la putere în Republica Moldova ca să scape de executarea pedepsei penale.

Fostul procuror şi fostul avocat Andrei Năstase (are licenţa suspendată din decembrie 2015) este preşedinte, din 13 decembrie 2015, al formaţiunii politice Platforma Demnitate şi Adevăr ce a rezultat din contopirea mişcării civice cu aceeaşi denumire cu Partidul Forţa Poporului, condus de Nicolae Chirtoacă. Din punct de vedere formal, formaţiunea Forţa Poporului a fost portaltoiul care şi-a schimbat denumirea, programul şi conducerea cedând pârghiile Platformei DA.

Casele şi conturile bancare

Graţie relaţiei cu naşul său, afirmă mai multe instituţii media apropiate democraţilor, Andrei Năstase ar fi reuşit să adune averi impresionante. El a declarat la CEC că deţine zece case, dintre care cinci în satul natal Mândreşti, Teleneşti, una în orăşelul Codu (suburbia Chişinăului), o garsonieră, 11 terenuri (în Durleşti şi Mândreşti), două maşini şi cinci conturi în sumă totală de 32 mii de euro. În acelaşi timp, în ultimii doi ani a obținut venituri de 170 de mii de euro.

O parte din avere a fost trecută pe numele mamei sale, de 76 de ani, şi a soacrei sale, a comunicat Publika TV. Mass-media deţinute sau apropiate de Vladimir Plahotniuc au relatat că Năstase ar fi folosit conturile deschise pe numele mamei sale pentru pretinse operaţiuni de spălare de bani.

Andrei Năstase a declarat pentru „Ziarul de gardă” ca a scris parte de avere pe numele mamei sale pentru a evita un eventual sechestru: „Chiar acum sunt într-un proces de judecată privind încălcarea onoarei şi demnităţii şi nu aş vrea să mă trezesc cu vreun sechestru pe casă, într-o ţară în care justiţia este controlată. Cred că, la vârsta mea, pot spune că sunt realizat, inclusiv financiar, după 13 ani de activitate în calitate de avocat şi consultant, la zeci şi sute de persoane din ţară şi din străinătate”.

El a negat faptul că Victor Ţopa și Viorel Țopa ar contribui la bugetul partidului, a vorbit despre donaţii de la oameni simpli. Oponenții politici l-au criticat pe liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr pentru faptul că a declarat cheltuieli de doar 400 de lei şi donaţii de 650 de lei pentru colectarea de semnături necesare pentru înregistrarea în cursa electorală.

Românul care „pune batista pe țambal”

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr se declară român şi adept al unirii cu România în cadrul Uniunii Europene.

El a fost criticat pentru alierea, în iarna lui 2016, cu pro-ruşii Renato Usatâi şi Igor Dodon pe durata unor proteste stradale coordonate. Din acea perioadă datează declaraţia „se pune batista pe țambal în ceea ce priveşte vectorul geopolitic”. Parte a presei a tălmăcit îndemnul său drept un compromis periculos, sau cârdăşie cu adversarii direcţiei europene de dezvoltare a Republicii Moldova.

„Suntem „condrumeți”, mergem pe același drum. Nu înseamnă că ne-am aliat sau că am făcut asocieri”, a precizat în repetate rânduri Andrei Năstase. În viziunea sa, acum pentru Republica Moldova este primordială de-criminalizarea şi de-oligarhizarea.

Andrei Năstase şi-a declarat disponibilitatea de a negocia un candidat unic al opoziţiei de dreapta pro-europene. Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr a convenit cu fosta ministră a educaţiei Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, să realizez câteva sondaje în baza cărora să rămână în cursă candidatul cel mai bine cotat. Astfel, în opinia lor, candidatul opoziţei de dreapta va avea şanse mai mari să acceadă în turul doi şi să câştige scrutinul prezidenţial.

„Pentru mine funcţia de președinte este importantă ca mijloc de a scoate statul din captivitate, nu mai mult, nu este un trofeu, nu este o ţintă persoanală, este doar un mijloc de scoatere a statului din captivitate, în condițiile în care, toate instituțiile, absolut totul este capturat”, a declarat Andrei Năstase la emisiunea „În Profunzime” de la Pro TV Chişinău.

Are sloganul: Luptăm împreună pentru oameni!

XS
SM
MD
LG