Your browser doesn’t support HTML5
Vicepremierul Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin are programată marți la Chișinău o întrevedere cu ministrul moldovean al economiei Octavian Calmâc, pentru discuţii pe marginea „foii de parcurs” de refacere a relaţiilor comerciale moldo-ruse. Până acum, părţile au venit cu propuneri unilaterale, care urmează a fi discutate şi aprobate în noiembrie în cadrul şedinţei comisiei interguvernamentale de comerţ şi cooperare economică, o structură care nu s-a mai reunit de doi ani, de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
„Foaia de parcurs” ce ar trebui să conducă la relansarea relaţiilor comerciale între părţi, există deocamdată în variante de lucru, elaborate la Moscova şi Chişinău.
Câte divergenţe mai trebuie ocolite nu se ştie, pentru că aceste schiţe nu au fost făcute publice. În presă s-au strecurat doar nişte crâmpeie. În iulie, ziarul rusesc „Kommersant” a publicat o sinteză a măsurilor incluse în foaia de parcurs în varianta Rusiei, măsuri care au fost calificate de o parte din experţi drept geopolitice. Şi asta pentru că nu ar oferi perspective clare de revenire a produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, în schimb, Chişinăului i se cere să-şi aprofundeze relaţiile în cadrul CSI.
Propunerea Rusiei a fost criticată de mai mulţi analişti politici de la Chişinău care au opinat că, prin asemenea condiţii, Moscova ar încerca să menţină Republica Moldova în zona sa de influenţă. Jurnalistul specializat pe teme economice Ion Preaşcă face parte din tabăra experţilor care cred că autorităţile moldovene ar trebui să analizeze de şapte ori înainte să accepte propunerile Moscovei, chiar dacă piaţa rusă este în continuare una importantă pentru Republica Moldova:
„Este adevărat: orice negociere, orice îmbunătăţire a situaţiei ar fi benefică pentru economia Moldovei, dar nu cu orice preţ. Avem de aproape trei ani tot felul de embargouri, restricţii impuse de Rusia şi le-am arătat că, totuşi, noi am rezistat, că economia Republicii Moldova nu s-a prăbuşit. Deci, ar trebui să fim foarte atenţi ce şi cum negociem. Într-adevăr, noi avem în continuare nevoie de piaţa rusească, avem mulţi moldoveni care muncesc acolo, avem relaţii care nu ar trebui să fie rupte, dar nu cu orice preţ.”
Europa Liberă: Ce subiecte credeţi că sunt în topul discuţiei între Chişinău şi Moscova?
Ion Preaşcă: „În primul rând, rămâne relaţia Moldovei cu Gazpromul, mă refer la compania Moldova-Gaz. Situaţia întreprinderii este dezastruoasă, cu pierderi de miliarde, deci, trebuie să i se găsească o soluţie. E adevărat că problema e de peste zece ani şi până acum nu s-a ajuns la un numitor comun pentru a restructura acest gigant. Desigur, în plan energetic mai este relaţia cu centrala de la Cuciurgan, adică achiziţiile de energie electrică. A doua problemă reprezintă, probabil, barierele netarifare impuse de Federaţia Rusă sub tot felul de pretexte. La fel şi accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusească. Ar fi bine să nu mai fie tot felul de bariere, liste cu firme selectate pe criterii politice. Trebuie să fie relaţii economice normale, civilizate.”
În ce priveşte foaia de parcurs întocmită la Chişinău, ministrul economiei Octavian Calmâc a precizat într-un interviu acordat recent postului de radio Europa Liberă, că ea conţine între altele propunerea de eliminare a barierelor puse importurilor moldoveneşti, precum şi a listelor de exportatori „privilegiaţi”. O aluzie la situaţia când exportatorii moldoveni sunt admişi pe piaţa rusă pe criterii neclare, deseori politice.
Propunerile Chişinăului şi Moscovei se aşteaptă să fie discutate şi aprobate în noiembrie, când e planificată o şedinţă a Comisiei interguvernamentală de cooperare economică, comisie care nu s-a întrunit de doi ani.