Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Vizita de lucru în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin și declarațiile pe care acesta le-a făcut la Chişinău și Tiraspol. Ecologiștii bat alarma în ceea ce privește problemele râului Nistru, care este folosit, în plin sezon estival, de locuitorii regiunii transnistrene ca o alternativă mai accesibilă pentru vacanțele petrecute altădată la mare. Aceste și alte subiecte le vom aborda în următoarea jumătate de oră.
Europa Liberă: Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute care vă sunt prezentate de colegul meu, Radu Benea.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat la Varșovia ca Alianța Nord Atlantică se află într-un moment „definitoriu pentru securitate” şi că summitul la vârf al organizației care a avut loc vineri și sâmbătă la Varşovia s-a ridicat la înălţimea provocărilor actuale. „Lumea este un loc mai periculos acum decât era acum câțiva ani, iar NATO răspunde acestei situații „rapid și cu hotărâre”. La reuniunea de la Varșovia întărirea prezenței aliate în regiunea est-europeana a constituit unul din principalele subiecte de pe agendă. Într-un interviu cu ziarul „Kommersant”, ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko, a acuzat alianța că are o agendă confrontaționistă și a avertizat că Rusia va lua contramăsuri.
Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană au semnat vineri în cadrul summitului NATO o declarație comună legată de consolidarea cooperării în privința amenințărilor hibride, securitatea cibernetică, comunicațiile strategice, securitatea maritimă și instituțiile din țările terțe, anunță site-ul oficial al Alianței. Declarația garantează respectarea autonomiei ambelor organizații și a proceselor fiecăreia de luare a deciziilor.
Secretarul de stat american John Kerry a reiterat că sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate dacă Moscova nu-și respectă angajamentele asumate în acordul de la Minsk din februarie 2015. Vorbind la Kiev la o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, Kerry a spus de asemenea că Washingtonul va aloca încă 23 milioane dolari Ucrainei în asistență umanitară.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat un pachet de legi menite să combată terorismul și care au fost criticate de opoziție drept „neconstituţionale”. Potrivit amendamentelor aduse legislației, se întăresc pedepsele pentru „terorism” şi vor fi pedepsiţi și cei care nu raportează activități considerate „teroriste”. Noua legislație întăreşte sistemele de supraveghere a populației cerând operatorilor de telefonie mobilă să pună la dispoziția autorităţilor informații despre comunicațiile utilizatorilor stocate timp de șase luni. Opoziția liberală din Rusia și organizațiile care monitorizează drepturile omului au condamnat noile amendamente considerându-le atacuri împotriva libertăților civile şi a vieții private. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat ca Vladimir Putin a însărcinat guvernul cu monitorizarea atenta a modului in care sunt puse în aplicare noile prevederi.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentant special al președintelui rus pentru regiunea transnistreana, a efectuat marți și miercuri o vizită de lucru în Republica Moldova. Întâmpinat cu proteste la aeroport, Rogozin a stat la Chişinău doar câteva ore, timp în care a avut întrevederi cu factori de decizie din guvernul moldovean, după care a plecat la Tiraspol. Mai multe detalii pe parcursul programului.
Între timp, criza economică din stânga Nistrului continuă să ia proporții – în prima jumătate a acestui an încasările din taxele vamale au ajuns la doar 22 la sută din cele planificate, constituind doar 190 milioane ruble transnistrene, echivalentul a aproape 17 milioane dolari. Sovietul suprem a stabilit, prin bugetul regiunii pentru acest an, un nivel de încasări vamale de 870 milioane ruble, obligație care a fost criticată de reprezentanții executivului și calificată ca fiind nerealistă. Comerțul extern al regiunii a scăzut în primele șase luni cu peste 25 la sută față de anul trecut, când criza economică deja se făcea puternic simțită. În aceste condiții, în luna iunie bugetul regiunii a fost completat cu doar o treime din sumele planificate, scrie agenția Novosti Pridenestrovia.
Grupul operativ de trupe ruse (GOTR) dislocate în raioanele estice ale Republicii Moldova, a început joi aplicații militare pentru apărarea chimică, radiologică și biologică. Agenția RIA Novosti anunță, cu referire la șeful serviciului de presă a districtului militar de vest al armatei ruse, Igor Mughinov, că la aplicații vor participa peste 500 de militari ruși dislocați în Transnistria. Oficialul nu a precizat cât vor dura aplicațiile, dar a subliniat că în cadrul acestora militarii ruși își vor demonstra abilitățile în apărarea de factorii de atac ai armelor de distrugere în masă. Aplicațiile militare au loc la o zi după vizita în Republica Moldova a vicepremierului rus responsabil de problematica transnistreană Dmitri Rogozin.
Și, săptămâna acesta, în zilele de 12 și 13 iulie în orașul german Bad Reichenhall va avea loc cea de-a 7-ea conferinţă bavareză pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în reglementarea transnistreană. Evenimentul care are un caracter informal este organizat de Misiunea OSCE în Moldova, împreună cu Preşedinţia OSCE şi Guvernul Germaniei. Un comunicat al Biroului pentru Reintegrare anunță că agenda Conferinţei include „discuţii separate la nivel înalt” şi câteva sesiuni tematice cu participarea partenerilor internaţionali, în cadrul cărora vor fi discutate subiecte de interes comun de pe agenda dialogului Chişinău-Tiraspol, ce vizează domeniul educaţiei, transporturilor, telecomunicaţiilor și altele. Negocierile oficiale în formatul 5+2 au fost reluate la începutul lunii iunie după o pauză de doi ani.
***
Europa Liberă: În plină vară, ecologiștii din regiunea transnistreană trag un semnal de alarmă în legătură cu starea râului Nistru și calitatea apelor din râu. Asta în situația în care în această perioadă plajele sunt pline – în condițiile crizei economice acute din regiune mai mulți locuitori au lăsat de o parte planurile de a pleca în vacanță la mare iar Nistrul pare să fie o alternativă mulțumitoare.
Corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova, transmite că în primele zile ale lunii iulie nivelul apei Nistrului a scăzut cu 50 de centimetri. Specialiștii și ecologiștii pun acest lucru în legătură cu factori naturali, dar și cu activitățile omului. În fiecare an, în perioadele secetoase nivelul râului scade, dar în ultimul timp intervenția omului joacă un rol tot mai mare în înrăutățirea stării Nistrului.
În același timp și epidemiologii din Transnistria, Moldova și Ucraina bat alarma – în condițiile temperaturilor ridicate și a nivelului scăzut al apei în râu se înmulțesc microorganisme patogene care pot provoca boli infecțioase. Apa Nistrului în zona localităților Grigoriopol și Bender nu este recomandată pentru scăldat din cauza riscului de a contracta infecții.
Karina Maximova a discutat cu adjunctul directorului Centrului hidrometeorologic din regiunea transnistreană Vitali Kovalenko care a vorbit despre starea râului Nistru, ce măsuri se iau pentru păstrarea bazinului său acvatic și ce probleme apar.
Vitali Kovalenko: „La capitolul factori negativi ar fi în primul rând deschiderea de zeci de mini-hodrocentrale pe care vrea să le deschidă Ucraina în partea de sus a cursului râului Nistru. Din păcate acestea vor face ca nivelul râului să nu se mai păstreze în parametrii actuali. Și acest lucru va fi valabil nu doar pe segmentul care ține de Moldova, ci chiar și în partea de sud a Ucrainei. Se deschid noi capacități industriale și în sudul Transnistriei - și dacă veți vrea să vă scăldați acolo nu cred că veți avea mare plăcere: apa nu este foarte plăcută din cauza scurgerilor care se fac în Nistru.
Faptul că albia râului Nistru nu se curăță niciodată este încă un aspect negativ. Nistru este un râu de munte și tot ce ajunge în râu pe drum vine la noi. Dar aceste lucruri negative pot fi totuși evitate. Constatăm că partea cea mai mare a acumulărilor de apă de pe cursul Nistrului revine Republicii Moldova și teoretic Moldova trebuie să aibă o mai mare grijă să curețe râul.
Dar, din punctul meu de vedere, albia râului trebuie curățată împreună de Transnistria și Moldova.
În ceea ce privește popularea râului cu pește – procesul are loc și chiar cu foarte mare succes dar în principal de asta se ocupă partea transnistreană. Dar, din nou, popularea cu pește va fi eficientă doar atunci când vor exista eforturi coordonate din două părți – din partea Moldovei și din cea a Transnistriei. Din păcate, lucrurile nu stau prea bine la acest capitol.”
***
Europa Liberă: Corespondenții noștri în regiunea transnistreană i-au întrebat pe oamenii întâlniți pe plajele amenajate de-a lungul Nistrului cum își petrec vacanța de vară, dacă planifică să plece la mare sau se vor odihni și în continuare în apropiere de casă.
Мы купаемся осторожно, чтобы в рот воду не брать. Вот так купаемся, приходим домой – душ принимаем. А как в такую жару спасаться? Поэтому мы и купаемся здесь, потому что на море мы не поедем. У меня российское гражданство, боюсь через украинскую границу… Поэтому мы сюда ходим, когда очень жарко, и купаемся. Но осторожно купаемся. Мы-то слышим, что опасно, что грязная вода...
Мы не купаемся уже не помню сколько лет, наверное, лет пятнадцать. Я сам рыбак, на рыбалке бывает, что там за что-то зацепилось, уже приходимся в воду лезть. А в этом омуте, в этой грязной воде купаться у меня вообще как-то… Насчет моря, уже года два не были. В этом году собираемся. Должны поехать.
Я на море только купаюсь. Потому что там соленая вода, а здесь всякую заразу зацепишь…
На море ездим регулярно, а в Днестре… Я скажу так: этим летом один-единственный раз мы были на Днестре. После этого, конечно, приняли душ, все как положено. Лучше на море. Ну, все-таки там хоть вода лечебная. Здесь она, конечно, не такая чистая, как хотелось бы.
Ну, мы сами купаемся постоянно. Если иметь возможность куда-то выехать… Я знаю, что многие боятся, потому что грязно, еще что-то. Многие не купаются. Но мы и на море ездим, так что у нас вообще проблем нет. Мы уже были и там, и там, и везде, но на Днестр мы каждый год. Мы переехали вот с Балки в центр, чтоб на речку ходить постоянно, потому что были привязаны к транспорту.
Да, я купаюсь в Днестре. Я считаю, что в Днестре можно искупаться, потому что жаркий день, а люди в Приднестровье не находят альтернативы, где искупаться. То есть Днестр, на мой взгляд, может заменить море тем, кто не имеет возможности выехать куда-то и что и искупаться в другом месте, то бишь в море, там куда-то на острова или в какие-то другие места. Ну, этим летом у меня уже не получится выехать на море, так как есть определенные обстоятельства. Конечно, я хочу выехать куда-то, но пока купаюсь в Днестре, заменяя море.
***
Europa Liberă: Marți și miercuri viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin s-a aflat în Republica Moldova și la fel ca și în vizitele sale anterioare, oficialul rus a fost întâmpinat la Chișinău cu proteste. Zeci de protestatari l-au așteptat pe Rogozin la ieșirea VIP a Aeroportului Internațional Chișinău. În partea oficială a vizitei, Dmitri Rogozin a avut o întrevedere cu ministrul Economiei de la Chișinău, Octavian Calmîc, care a anunțat după discuții că s-a convenit asupra elaborării unei „foi de parcurs” care să ducă la stabilirea unor relații comerciale mai durabile între Republica Moldova și Federația Rusă. Nicu Gușan a urmărit prima zi, cea de la Chişinău, a vizitei oficialului rus și relatează:
La ora sosirii avionului cu delegația Federației Ruse la bord, pe Aeroportul Internațional Chișinău mai mulți polițiști erau deja dislocați. Atât grupul de protestatari, constituit din câteva zeci de tineri, reprezentanți ai organizațiilor și partidelor unioniste, cât și presa, nu s-a putut apropia de terminalul VIP al aeroportului. Asta nu a împiedicat însă protestatarii să scandeze.
Veniți la protest cu bannere pe care erau afișate mesaje „Armata rusă afară” sau „Rogozin, persona non-grata”, participanții au adus și un bilet de tren, simbolic.
Natalia Cibotaru: „Am aici un bilet pentru armata rusă și pentru domnul Rogozin, ca ei împreună să plece din Republica Moldova. Ei nu sunt bineveniți, populația nu-i dorește. Domnul Rogozin a fost acel care în '91-'92 a dat ordine ca să împuște în oamenii noștri.”
Dan Nicu: „Având în vedere traseul acestui personaj în ceea ce privește relația lui cu Republica Moldova, declarațiile pe care le-a făcut în 2014, atitudinea pe care a avut-o de fiecare dată față de noi, am ieșit să-i transmitem mesajul că nu este binevenit pe acest pământ.”
Prima întâlnire a lui Rogozin la Guvern a fost cu vicepremierul și ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc. El a declarat că a discutat cu omologul său mai mult despre relațiile comerciale, despre problema taxelor vamale aplicate produselor moldovenești și despre condițiile impuse de Rusia la exportul de fructe și legume:
„Am reușit să trecem în revistă acele evoluții, din păcate negative, a schimburilor comerciale dintre Federația Rusă și Moldova. Avem descreștere atât la exporturi cât și la importuri. Sigur că exporturile au scăzut mult mai mult decât importurile din Federația Rusă, din varii motive. [...] În pofida faptului că Republica Moldova are semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, noi de fapt vedem acest acord fiind complementar la acel acord de comerț liber care există în cadrul CSI-ului. Noi ținem foarte mult la îmbunătățirea relațiilor cu partenerii noștri tradiționali, în special cu Federația Rusă.”
Pe agenda celor doi oficiali s-au regăsit și subiecte cu privire la sectorul energetic, dar și cooperarea vamală. Viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a vorbit și despre elaborarea unei foi de parcurs, pentru a depăși problemele enumerate în cadrul întâlnirii:
„În ceea ce privește relațiile noastre bilaterale, noi credem că este foarte importantă elaborarea unei foi de parcurs în acest sens. Am trimis deja varianta noastră Chișinăului, de la care așteptăm propuneri. Planificăm ca prima etapă de lucru să se încheie în luna septembrie, iar deja în noiembrie curent vom convoca şedinţa comisiei mixte şi vom continua lucrul. Suntem siguri că pentru Republica Moldova, piața Federaţiei Ruse și a Uniunii Vamale este foarte importantă.”
Imediat după întâlnirea cu ministrul Economiei, Rogozin a plecat la Tiraspol, pentru a avea discuții cu administrația din stânga Nistrului.
***
Europa Liberă: Așadar, după întrevederile oficiale de la Chişinău Rogozin a plecat imediat la Tiraspol, iar pe drum a inspectat postul de pacificatori ruși nr.10, de la ieșirea din orașul Bender, din apropierea podului de peste Nistru. Presa transnistreană relatează că Rogozin a verificat cum au fost realizate indicațiile sale din 2012 când a vizitat același post ultima oară. Anul trecut, șase posturi la care își fac serviciul militarii din contingentul rus de menținere a păcii au fost renovate din banii bugetului Federației Ruse. „Este un terminal bun, cu odaie pentru odihnă, aer condiționat, cu condiții de confort casnic. Sunt toate elementele necesare soldatului ca să-ți facă datoria”, a declarat jurnaliștilor copreședintele transnistrean al Comisiei Unificate de Control, Oleg Beleakov, care a însoțit delegația rusă.
A doua zi a vizitei de lucru în Republica Moldova Rogozin a petrecut-o tot la Tiraspol unde s-a întâlnit cu liderul administrației transnistrene Evgheni Șevciuk și a ținut un discurs în Sovietul suprem, Legislativul din stânga Nistrului.
Detalii cu privire la declarațiile făcute de reprezentantul Kremlinului la Tiraspol are colegul meu Radu Benea:
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ținut, în premieră, un discurs în Sovietul suprem de la Tiraspol, transmis în direct la posturile TV locale, punctând mai multe aspecte-cheie ale relațiilor Rusiei cu regiunea transnistreană.
Rogozin a spus că îl informează cu regularitate pe președintele rus Vladimir Putin despre situația din Transnistria și că liderul de la Kremlin „ține ferm mâna pe puls, se interesează despre ce se întâmplă în regiune” și este „informat obiectiv asupra tuturor nuanțelor vieții interne și externe a Transnistriei”.
Vicepremierul rus a spus că sistemul de „relații directe” între instituțiile de stat din Rusia și cele ale administrației nerecunoscute de la Tiraspol nu ar încălca legislația internațională.
Despre ajutoarele rusești oferite regiunii transnistrene, Dmitri Rogozin a spus: „Noi oferim undița, nu peștele”, afirmând că Moscova ar urmări să stimuleze dezvoltarea economică și nu doar finanțarea „asimetrică” a regiunii.
„Plănuim relații cu unele întreprinderi transnistrene pe linia comenzilor de stat din domeniul apărării”, a adăugat oficialul rus.
Totodată, el a spus că Rusia ar intenționa să aloce 30 de milioane de ruble pentru reconstrucția sistemelor de irigare din Transnistria. „Pentru noi este important să creăm pe teritoriul Transnistriei toate condițiile pentru procesarea producției agricole și vitivinicole, pentru a le aduce pe piața rusă nu ca materie primă, ci deja gata prelucrate. Pe asta trebuie pus accentul”, a spus Rogozin.
Vicepremierul rus a adăugat că pentru regiunea din stânga Nistrului ar fi vital necesar să stabilească relații economice directe cu regiunile din Federația Rusă.
Referindu-se la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Dmitri Rogozin a reafirmat adeziunea Rusiei la așa-numita politică a pașilor mici, dar necesari pentru „detensionarea situației”, lăsând a se înțelege că tensiunile s-ar datora acțiunilor întreprinse de Moldova și Ucraina în raport cu Tiraspolul.
Rogozin a criticat Chișinăul și pentru ceea ce a numit „măsurile neprietenești din ultimi doi ani prin care a încercat să restricționeze” rotația militarilor ruși din regiune și aprovizionarea lor. El a spus că aceste încercări au avut „un rezultat neașteptat”, acum militarii Grupului Operativ de Trupe Ruse și cei din contingentul de pacificare sunt „aprovizionați pe deplin prin ceea ce se produce pe teritoriul Transnistriei”, iar acest lucru „s-a dovedit a fi benefic economiei transnistrene”.
Concluzionând, Rogozin a afirmat că operațiunea militară de menținere a păcii la Nistru, în actualul format dominat de Rusia, „va exista încă multă vreme”. Emisarul rus a mai spus, pe post de glumă, că „tancurile nu au nevoie de viză” și a adăugat, pe un ton serios, că „Rusia își va îndeplini impecabil misiunea sa de garant al păcii pe Nistru” și că „Rusia este pregătită de orice evoluții a situației din regiune”.
Reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria și-a încheiat discursul rostit în Sovietul suprem de la Tiraspol cu promisiunea că Moscova va continua să sprijine proiectele umanitare în regiune, inclusiv cel de suplimentare a pensiilor și de construcție a școlilor, grădinițelor și spitalelor.
Dmitri Rogozin a mai spus că, pe măsura relansării relațiilor cu Moldova, Rusia va pune problema deschiderii unui consulat general la Tiraspol.
Înainte de a-și ține pledoaria în fața deputaților transnistreni, Rogozin s-a întâlnit cu liderul administrației Evgheni Șevciuk. La un briefing susținut în comun, oficialul rus a spus, între altele că „problemele economice de interes major pentru Transnistria, cum ar fi circulația trenurilor și tarifele”, ar putea fi incluse într-o viitoare foaie de parcurs pentru restabilirea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă.
Elaborarea unei „foi de parcurs” pentru normalizarea relațiilor comerciale și economice moldo-ruse, relații marcate în ultimii ani de embargourile impuse de Moscova exporturilor moldovenești, a fost convenită la întâlnirea de marți, la Chișinău, între vicepremierul rus și omologul său moldovean Octavian Calmîc.
Dmitri Rogozin a spus că subiectele de interes pentru regiunea transnistreană ar putea fi discutate la următoarea ședință a comisiei interguvernamentale moldo-rusă programată pentru finele anului.
Rusia și-a extins restricțiile comerciale asupra produselor din Moldova, dar nu și din regiunea transnistreană, ca urmare a semnării în 2014 a Acordului de Asociere dintre Moldova și UE. Rogozin a spus că în acest fel Moldova și-ar fi încălcat angajamentele din cadrul CSI, iar foaia de parcurs ar presupune o revenire graduală la respectarea acestor angajamente.
Vicepremierul rus a mai declarat că lipsa unui hotar comun între regiunea transnistreană și Rusia încurcă dezvoltării unor relații comerciale fructuoase bilaterale. „Încurcă lipsa hotarului comun. Ca să ajungi aici trebuie să traversezi câteva frontiere de stat, inclusiv cu Ucraina”, a declarat Rogozin, citat de agenția Novosti Pridnestrovia. Vicepremierul rus a spus că regiunea transnistreană ar fi existat și până acum în izolare economică și în condiții de blocadă, dar acum situația s-ar fi agravat. Dmitri Rogozin a anunțat, la briefingul susținut împreună cu liderul administrației Evgheni Șevciuk, despre elaborarea unui program de colaborare economică dintre regiunea transnistreană și regiunile Federației Ruse.
***
Europa Liberă: Colega mea Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul Anatol Golea, director al agenției Infotag, despre principalele concluzii după vizita în Republica Moldova a lui Dmitri Rogozin.
Europa Liberă: Declaraţiile pe care le-a făcut Dmitri Rogozin la Chişinău şi cele pe care le-a făcut la Tiraspol au o tentă diferită, pentru că la Chişinău s-a concentrat mai mult pe aspectul comercial-economic al cooperării moldo-ruse, iar la Tiraspol a transmis nişte mesaje şi pentru Chişinău, şi pentru Kiev, şi pentru Occident. Cum explicaţi acest lucru?
Anatolie Golea: „Mie mi s-a părut puţin confuză această vizită preconizată de mai mult timp, dar a venit cumva pe neprins de veste, pe nepusă masă şi pare-mi-se nepregătită de către Chişinău, cel puţin, pentru opinia publică. Declaraţiile, practic, au lipsit la Chişinău.
Mai mult decât atât, în cea de a doua zi a vizitei lui Rogozin în Republica Moldova noi nu am aflat nimic, nici nu ştim dacă a avut loc întâlnirea cu primul ministru, Pavel Filip, care era preconizată, de la guvern nu am primit niciun comunicat de presă, nicio declaraţie de presă. Şi aici cred că este clar care a fost scopul real al vizitei lui Rogozin, dânsul nu a mai vizitat Tiraspolul, bunii săi prieteni, pe Evgheni Şevciuk şi Nina Ştanski de doi ani şi ceva.
De când s-a închis spaţiul ucrainean pentru demnitarii din Federaţia Rusă, nu poate veni pe la Odesa, ultima dată a fost, dacă nu greşesc, în aprilie 2014 cu multe scandaluri. Şi a profitat de această ocazie să vină, chipurile, în vizită de lucru la Chişinău, pentru ca să-şi viziteze prietenii şi să mai facă puţin PR şi tam-ta-ra-ram la Tiraspol. Acest lucru a reuşit, scopul a fost realizat. Nu ştiu ce vor zice demnitarii de la Chişinău care au rămas, şi de această dată, deziluzionaţi puţin, ca să nu zic cu buzele umflate, pentru că nu s-a rezolvat nimic. Probabil, se va rezolva ceva la şedinţa Comisiei interguvernamentale, care este preconizată abia pentru luna noiembrie. De aceea, rămânem tot acolo unde am fost.”
Europa Liberă: Domnul Rogozin a promis în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său moldovean, domnul Calmâc, că va fi elaborată o foaie de parcurs pentru normalizarea relaţiilor comerciale şi economice dintre cele două state.
Anatolie Golea: „Avem prea multe foi de parcurs. Și, cu părere de rău, aceste foi se contrazic – una pentru implementarea Acordului de Asociere, alta pentru reluarea exporturilor cu Federaţia Rusă în cadrul zonei de comerţ liber cu spaţiul CSI. Deşi demnitarii zic că nu este nicio contradicţie şi este posibil, cei de la Moscova consideră altfel. Da, este adevărat, această foaie de parcurs, de fapt, a fost remisă de către Federaţia Rusă Chişinăului, deja de vreo două săptămâni, ea urmează a fi completată, perfectată, guvernul urmează a lua nişte măsuri. Nu ştiu dacă printre aceste măsuri este şi suspendarea Acordului de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană, dar cred că aceasta s-ar vrea.
Şi, din aceste considerente, eu sunt convins că nu se va întâmpla nimic până la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova din 30 octombrie 2016. Or, Moscova va dori să vadă cu ce se vor solda şi aceste alegeri, pentru a purcede, în funcţie de conjunctură. Dacă vine un preşedinte pro-rus, atunci începe negocierile cu el şi într-un alt mod, dacă rămân lucrurile neschimbate, atunci dinamica schimburilor comercial-economice cu Federaţia Rusă continuă să scadă şi va scădea în continuare. Deci, rămâne această stare de incertitudine şi nu cred că vizita a fost eficientă.”
Europa Liberă: Aţi amintit că Moscova ar insista pe ideea ca autorităţile de la Chişinău să denunţe acordul moldo-comunitar. Nu a fost transmis un mesaj clar guvernanţilor de la Chişinău de această dată, dar se pare că s-a vorbit despre anularea restricţiilor comerciale asupra produselor moldoveneşti.
Anatolie Golea: „Evaziv, a fost acest mesaj, precum că pieţele tradiţionale din Est sunt benefice pentru produsele moldoveneşti şi sunt acceptate şi solicitate, dar trebuie să se ia măsurile pentru a reveni pe aceste pieţe. Este adevărat, s-a evitat să se vorbească despre Acordul de Asociere şi DCFTA cu Uniunea Europeană, anume pentru a mai aştepta să vedem ce se întâmplă în toamnă. Şi este adevărat că Dmitri Rogozin a încercat să transmită un mesaj mai pacifist autorităţilor moldoveneşti, nu a fost atât de agresiv cum era de obicei, nu a avut insulte directe în adresa Republicii Moldova şi poporului moldovenesc, cum o făcea de obicei.
Doar atât a spus, că „dacă ceva, venim cu tancurile. Tancurile ruseşti nu au nevoie de vize”, dar imediat a făcut o remarcă că este o „glumă”. „Frumoasă” modalitate de a „glumi”.”
Europa Liberă: Şi că Rusia îşi va îndeplini impecabil misiunea sa de garant al păcii aici, în zona de securitate de la Nistru. Și că Moscova este pregătită de orice evoluţii ale situaţiei din regiune. Aceasta a spus el pe un ton mai serios, după ce a făcut „glumă” că tancurile nu au nevoie de viză.
Anatolie Golea: „Da. Şi dânsul înţelege că în aceşti doi ani, cât a lipsit domnia sa pe malurile Nistrului, lucrurile au mai evoluat, starea de lucruri s-a schimbat, situaţia este deloc favorabilă regimului de la Tiraspol, pentru că s-a schimbat opinia Kievului asupra Tiraspolului. Și chiar dacă tancurile ruseşti nu au nevoie de vize, Rusia este silită să ţină cont de aceste noi realităţi care există şi nu pot fi neglijate.”
Europa Liberă: În ajunul întrevederii în formatul „5+2” din Bavaria, Germania, credeţi că a venit domnul Rogozin să transmită şi anumite mesaje, din moment ce reprezentantul preşedinţiei germane a OSCE a cerut atât autorităţilor de la Chişinău, cât şi celor de la Tiraspol să avanseze către înţelegeri concrete în mai multe chestiuni, cum ar fi recunoaşterea diplomelor de studii transnistrene, plăcuţelor de înmatriculare auto, rezolvarea problemei telefoniei?
Anatolie Golea: „Nu am auzit acest mesaj direct, dar bănuiesc că a fost. Şi acest lucru îl denotă şi faptul că, în componenţa delegaţiei a fost şi Serghei Gubarev, reprezentantul special al Rusiei în formatul „5+2”. Evident că se întreprind anumiţi paşi în acest sens, Rusia poartă negocieri şi cu Germania, şi cu alţi actori importanţi din formatul „5+2”, se pregăteşte pentru conferinţa din Bavaria, conferinţă care nu cred că se va solda cu anumite rezultate, după cum nu cred că şi formatul „5+2” poate fi eficient în actuala stare de lucruri, ţinând cont de relaţiile între Federaţia Rusă şi Ucraina şi nesoluţionarea conflictului din estul Ucrainei. Cred că acest format este binevenit doar pentru a conserva situaţia, a ţine acest conflict îngheţat, dar nu şi a-l rezolva în situaţia actuală.”
Europa Liberă: Atunci când domnul Rogozin s-a referit la procesul de negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrene, el a reafirmat adeziunea Kremlinului la aşa-numita politică a paşilor mici, dar necesari, aşa cum spune el, pentru a fi detensionată situaţia, lăsând să se înţeleagă că aceste tensiuni s-ar datora acţiunilor pe care le întreprinde Chişinăul şi Kievul în raport cu Tiraspolul.
Anatolie Golea: „Mesajul lui Rogozin în acest sens este identic cu mesajul lui Şevciuk şi Ignatiev, promovat de mai mulţi ani sau invers, probabil, mesajul celor de la Tiraspol este dictat de către Moscova. Cei de la Tiraspol repetă întruna ceea ce li se spune şi ceea ce vrea să audă Moscova din partea lor. Nimic nou în acest sens nu se întâmplă, negocierile – negocieri, pacificatorii, formatul rămâne neschimbat cel puţin până la soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean, adică pe mulţi-mulţi ani înainte încă.”
Europa Liberă: Dar la Moscova ce le va spune domnul Rogozin domnilor Medvedev şi Putin?
Anatolie Golea: „Le va spune că „trebuie de ajutat prietenii din Transnistria”, că „sunt conaţionalii şi concetăţenii noştri”, care „sunt blocaţi acum de europenii mizerabili de la Kiev şi Chişinău” şi „trebuie să ajutăm Tiraspolul în tot ce e posibil”. Nu ştiu dacă va repeta mesajul lui Medvedev „Денег нет, но вы держитесь”, dar sensul este că, cel puţin, susţinerea morală pentru Tiraspol este garantată, iar materială în măsura posibilităţilor.”
Europa Liberă: În relaţia moldo-rusă la ce evoluţii trebuie să se aştepte părţile?
Anatolie Golea: „Până la sfârşitul anului, nimic nou în relaţiile moldo-ruse, în afară de nişte semnale că există intenţia de a restabili relaţiile, de a relua exporturile. Dar sub paravanul acestor declaraţii se ascund, de fapt, aşteptările, intenţia de a conserva situaţia.
Oricum, producătorii de vinuri, vinificatorii au pierdut iremediabil piaţa rusă, trebuie depuse eforturi enorme pentru a o restabili măcar în proporţie de 50% faţă de ceea ce a fost în 2004, deşi nu cred. Pentru producătorii de fructe, da, ar fi o oportunitate să se reia exporturile, dar nu cred că se va întâmpla anul acesta. Cu atât mai mult că anul curent vom avea o roadă foarte şi foarte slabă de mere, în special, pentru că la nord, unde sunt producătorii de mere, o mare parte a îngheţat, roada este proastă. De aceea în acest an producătorii de ar avea ce vinde că se descurcă chiar şi fără piaţa rusească, au unde vinde aceste mere.”
Europa Liberă: În concluzie, cine ar avea mai mari aşteptări de la îmbunătăţirea relaţiei moldo-ruse: Chişinăul sau Moscova?
Anatolie Golea: „Guvernarea de la Chişinău, evident. Guvernarea de la Chişinău vrea să stabilizeze situaţia cu orice eforturi, să depună eforturi titanice în acest sens, pentru că au nevoie de o îmbunătăţire a situaţiei, iar deschiderea oricărei pieţe duce la îmbunătăţirea situaţiei financiar-economice. De aceea, sigur, Chişinăul tinde să facă tot posibilul pentru a recupera ceea ce este posibil. Problema este că deocamdată sunt doar promisiuni şi mai puţin realităţi.”
***
Europa Liberă: Doamnelor și domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatoarea ei, Lina Grâu, vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.