Despre alegătorii din străinătate se spune că ar fi nedemni să figureze pe listele electorale pentru că aceștia nu se prezintă într-un număr mare la vot. Dar Valentin Dulce, care din anul 2000 este rezident permanent al Statelor Unite ale Americii, după acordarea statutului de azil politic, spune că „valoarea” votului din diasporă este foarte mare pentru cei care pot să folosească acest vot.
Your browser doesn’t support HTML5
Valentin Dulce: „Diaspora din New York va merge la vot. Sunt determinaţi, cel puţin, oamenii cu care am vorbit, pentru cine îşi vor da votul. Acelaşi lucru se întâmplă şi în statul Pennsylvania, și în Virginia, şi în Carolina de Nord. La 30 octombrie ne dăm voturile pentru un viitor preşedinte al Moldovei.”
Europa Liberă: Şi cum vreţi să fie viitorul şef de stat al Republicii Moldova? Ce aşteptări aveţi de la cel care va ajunge în fruntea ţării? Ce probleme ar trebui, prioritar, să se regăsească pe agenda lui?
Valentin Dulce: „În primul rând, să dărâme din temelie sistemul oligarhic format pe parcursul ultimilor ani. Să-şi propună un program concret de reabilitare a statului. Un program şi mai concret de asistenţă socială pentru populaţia care a ajuns la o sărăcie lucie. În rest, să-şi organizeze agenda în aşa fel, încât să poată ţine contact direct şi cu executivul, şi cu Legislativul, indiferent de opţiunile pe care le au la acest moment aceste instituţii de stat. Evident, ar trebui să ţină cont de opinia unei majorităţi, dar nu să ţină cont de opinia majorităţii care este acum în Moldova, o majoritate nocturnă, care, în principiu, nu ne ascundem în dosul degetului, a fost cumpărată şi manipulată în cel mai obraznic mod. De aceasta şi vorbesc, trebuie să fie o personalitate cu caracter, care să poată pune la punct anumite situaţii. Unul dintre mulţii candidaţi pentru prezidenţiale are aceste calităţi şi ar putea să o facă. Situaţia care s-a creat acum, cu multitudinea de candidaţi la prezidenţiale este, ca să nu zic stupidă, cel puţin, ridicolă. Probabil, ar trebui cumva de schimbat legea Moldovei, ca să nu apară atât de mulţi candidaţi, că nu toţi merită, cel puţin, să iasă în faţa oamenilor. Ar trebui să fie ca în competiţiile sportive – o optime de finală, un sfert de finală. Să mai meargă prin localităţile rurale, să audă cum îi huiduie lumea, să vadă care şi de câtă popularitate se bucură. După care să iasă la rampă direct, să se împartă voturile în primul tur, astfel încât se minimalizează şansele acelor candidaţi care, într-adevăr, merită să iasă în finală.”
Europa Liberă: Datele statistice arată că în fiecare zi continuă exodul moldovenilor din ţara lor. Voi, cei care vă aflaţi în străinătate, aţi decis că aproape nu veţi mai reveni acolo de unde aţi plecat. Aceştia, dacă mai pleacă, cu ce se alege Republica Moldova? Cine îi va decide soarta acestui stat?
Valentin Dulce: „Lumea care are să se întoarcă, se va întoarce. Cei care vor să vină să facă politică în Moldova, vor veni şi vor face. Dar pentru aceasta trebuie puse la punct foarte-foarte multe lucruri. Nu a mai rămas mult până la alegerile din Parlament, în caz că nu se declanşează alegeri anticipate. Trebuie cumva educat electoratul în aşa mod, încât să-și poată alege cu demnitate reprezentanţii.”
Europa Liberă: Am auzit voci din diasporă care spun că, totuşi, alegerile prezidenţiale se deosebesc de cele parlamentare. Pentru că votul, când îl dai pentru deputaţi, ar valora mai mult, trimiţi în Parlament un partid întreg, aici e o singură persoană. Candidaţii vă motivează să ieşiţi la vot?
Valentin Dulce: „Parţial, au dreptate cei care susţin acest punct de vedere. Dar cu fiecare zi, cu fiecare moment dispoziţia şi atitudinea reprezentanţilor diasporei se schimbă. Înţeleg cât de importantă este ieşirea lor masivă la vot, fiindcă, în mare parte, depinde şi de ce atitudine vor lua ei, cum se vor schimba lucrurile în Moldova, acolo le-au rămas rudele, părinţii, copiii. Ei nu sunt absolut indiferenți.”
Europa Liberă: Aceste alegeri vor decide încotro Moldova: cu Estul, cu Vestul, aşa cum încearcă să se acrediteze ideea că de cel care va ajunge în fotoliul prezidenţial va depinde acest vector al politicii externe? Voi daţi dreptate celor care spun că şeful statului de unul singur poate să decidă încotro Moldova?
Valentin Dulce: „Categoric nu poate preşedintele de unul singur să decidă aceste probleme. El trebuie să aibă o echipă bună, trebuie să aibă nişte parteneri.”
Europa Liberă: Vectorul acesta geopolitic chiar se decide în cadrul unui scrutin electoral?
Valentin Dulce: „În Moldova a devenit o tradiţie ca voturile decisive să poarte un caracter geopolitic. Probabil, şi în acest caz vor purta un caracter de acest gen.”
Europa Liberă: Atâtea aşteptări legate de viitorul şef de stat. Unii spun că, chiar se exagerează, pentru că cetăţenii cred că viitorul preşedinte trebuie să creeze locuri de muncă, să dea salarii decente, să scape Moldova de corupţie şi sărăcie. Dar atribuţiile preşedintelui rămân aceleaşi, ale unui şef de stat într-o republică parlamentară. Chiar dacă el este ales de popor, mulţi dintre cetăţeni nu cunosc atribuţiile şefului statului şi îi cer foarte multe sau aşteaptă foarte multe.
Valentin Dulce: „Sunt destule pârghii şi sunt destule modalităţi legislative de a rezolva o sumedenie de probleme care stau acum în faţa statului. Totul depinde de personalitatea preşedintelui care va fi ales. Dacă el va avea caracter, în primul rând, să iasă de fiecare dată la marginea rampei să-şi spună categoric cuvântul, atunci lucrurile se vor schimba, cred, vor merge într-o altă direcţie decât cum merg lucrurile astăzi.”
Europa Liberă: Pentru prima dată în lista candidaţilor se regăsesc cinci femei. Ce credeţi voi despre şansa unei doamne ca să ajungă în fruntea Republicii Moldova?
Valentin Dulce: „Egalitatea de drepturi, şi femeile şi bărbaţii au aceleaşi drepturi. Şi nu este cazul să punem la îndoială capacităţile unei doamne, atunci când ea este bine intenţionată, atunci când are cunoştinţe, atunci când are caracter şi atunci când doreşte binele ţării sale. Pe mine mă încântă caracterul şi tăria doamnei Maia Sandu cu care îşi demonstrează dragostea de ţară şi capacităţile de a propune nişte soluţii pentru ieşirea din impas a Moldovei. Un exemplu că şi femeile au aceleaşi drepturi ca şi bărbaţii poate servi Statele Unite ale Americii, unde un candidat este Hillary Clinton, care are mari şanse ca să ajungă în fruntea statului american.”