Your browser doesn’t support HTML5
Părăsindu-și temporar sau definitiv țara, cetățenii moldoveni din străinătate nu sunt indiferenți de ceea ce se întâmplă acasă. Votul lor a mers mereu, atât cât i-a fost permis, spre candidații reformiști. Doctor în științe tehnice, Diana Andronic, stabilită de câțiva ani în Cehia, spune că va participa la scrutinul prezidențial.
Diana Andronic: „Alegerile sunt foarte importante. Pentru că acesta este un pas pentru viitorul nostru. Şi, totuşi, sperăm să fie schimbări.”
Europa Liberă: Un preşedinte poate să producă schimbare?
Diana Andronic: „Vorba din Moldova, peştele se strică de la cap. Acesta e capul nostru, preşedintele. Şi în mâinile lui, sigur, nu este forţa supremă, dar, totuna poate face modificări şi poate unele lucruri să le influenţeze.”
Europa Liberă: E mai bine că îl aleg cetăţenii prin vot direct, decât atunci când era ales în Legislativ de către deputaţi?
Diana Andronic: „Da. Pentru că noi trebuie să avem dreptul la vot, noi trebuie să avem cuvântul nostru şi să fie auzit direct.”
Europa Liberă: Ce calităţi trebuie să aibă persoana care va ajunge la Preşedinţie?
Diana Andronic: „Să aibă o dragoste mare faţă de Moldova, să dorească să scoată ţara noastră din impas. Să fie un gospodar bun şi să-şi ţină cuvântul.”
Europa Liberă: Toţi cei zece concurenţi electorali asta promit.
Diana Andronic: „Toţi promit. Şi până acum ne-au promis. Să vedem. Noi sperăm că acel unu care va fi ales pe 30 octombrie va arăta şi în fapte schimbări. Cei care sunt cu şanse mai mari au echipele lor. Și dacă lumea va vedea că ei fac modificări, toţi suntem alături şi toţi vom ajuta într-o modalitate oarecare. Unde-s mulţi, puterea creşte. Şi e nevoie de o echipă bună, inteligentă, capabilă, profesionistă, într-un cuvânt.”
Europa Liberă: Acum se decide soarta Moldovei încotro, votul acesta pentru vectorul geopolitic se dă? Sau nu neapărat?
Diana Andronic: „Multe lucruri vor fi decisive, nu doar direcţia ţării noastre în continuare. Moldova nu este atât de puternică şi mare ca ea să poată să meargă înainte singură. Şi are nevoie cât de Rusia, atât şi de Europa. Noi ar trebui să ţinem relaţii bune cu toţi, pentru că nu suntem atât de puternici şi mari ca să ţinem piept pentru toate de ce e nevoie pentru un stat. Nu putem tăia legătura cu Rusia, pentru că piaţa de desfacere a produselor noastre cu adevărat nu este în Europa la moment, pentru că ei sunt suprasaturaţi de produsele locale. Şi noi nici nu putem să dăm dovadă de calitate la nivelul cerut de Europa. Şi lumea de aici nu cunoaşte produsele ca să le cumpere. De exemplu, vinurile din Moldova sunt foarte calitative, dar lumea, când vede la acelaşi preţ un vin francez şi un vin din Moldova, sigur că va procura produsele pe care le cunosc. De aceea, cu Rusia nu putem rupe legătura, pentru că noi suntem o ţară agrară şi depindem de piaţa rusă de desfacere. În acelaşi timp, noi nu putem să rupem relaţiile bune cu Europa, pentru că, de asemenea, depindem şi am vrea să luăm şi de aici câte ceva, din punct de vedere cultural, ştiinţific ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Dar acest vector geopolitic a divizat societatea moldavă, a împărţit-o. Şi acum se caută o idee în jurul căreia să se unească toţi. E greu de identificat acest proiect care ar consolida societatea, naţiunea?
Diana Andronic: „E foarte greu de găsit acea modalitate care să împace şi o parte, şi alta şi să rămânem demni, mândri. De aceasta, şi pentru noi e greu să apreciem cu adevărat care dintre candidaţi merită şi va face faţă, nu doar promisiuni în vânt.”
Europa Liberă: Foarte mulţi din diasporă rămân a fi indecişi. Şi acolo, în ţară, 37% din populaţie mai rămâne nehotărâtă. De ce această nehotărâre?
Diana Andronic: „Oamenii sunt foarte decepţionaţi de tot ce se întâmplă în ultimii ani şi rămân fără încredere că aceste alegeri vor schimba ceva. Din nou, crede majoritatea oamenilor că vor merge la alegeri şi nimic nu se va schimba, din nou va veni o persoană ca în şah, pion care este doar o jucărică în mâinile cuiva sau în buzunarul cuiva. De aceea, anume decepţionarea oamenilor şi lipsa de speranţă că aceste alegeri şi aceste persoane cu adevărat sunt persoane care nu doar spun, dar fac, aceasta şi este cauza că oamenii nu ştiu pe cine să aleagă, pentru că le pare că din nou sunt amăgiţi.”
Europa Liberă: O promisiune din partea unui concurent electoral valorează mult? Credeţi în aceste făgăduieli pe care le fac ei în campania electorală? Cât de mult vă motivează anume ceea ce promit să mergeţi să votaţi persoana pe care o credeţi capabilă şi demnă să ajungă în fruntea Moldovei?
Diana Andronic: „Pentru mine cuvintele spuse de candidaţi nu valorează nimic. Unicul lucru care ar valora sunt faptele.”
Europa Liberă: Faptele acestea concret în ce ar trebui să se materializeze? Prima faptă care te-ar face să recâştigi încrederea în politician care ar fi?
Diana Andronic: „Lupta cu corupţia. Doar să fie o persoană de cuvânt.”
Europa Liberă: Voi sunteţi generaţia tânără, voi puneţi speranţele cele mai mari. Cum îi motivezi pe semenii tăi că trebuie să meargă să voteze duminică?
Diana Andronic: „Pe toţi cunoscuţii noştri din diaspora din Praga i-am îndemnat să vină şi să fie decişi pentru cine vor să-şi dea votul. Soarta Moldovei depinde în următorii patru ani de persoana care va fi aleasă acum. Şi nu doar pentru următorii patru ani.”