Igor Dodon: „Preşedintele nu are competenţe pentru a schimba vectorul geopolitic sau a suspenda acorduri”

Igor Dodon

Un interviu electoral cu liderul socialiștilor, candidat la prezidențiale în turul al doilea.

Igor Dodon se va duela pe 13 noiembrie cu Maia Sandu. Socialistul a chemat la consolidarea stângii, a făcut un apel la sprijinul partidelor de stânga pentru turul al doilea al prezidențialelor. L-am întrebat dacă acest îndemn nu face ca societatea moldavă, atât de scindată, să fie și mai dezbinată.

Your browser doesn’t support HTML5

Candidatul prezidențial Igor Dodon răspunde întrebărilor Europei Libere

Europa Liberă: În prima conferință de presă, după anunțarea rezultatelor turului întâi al scrutinului prezidențial, ați chemat la consolidarea stângii, ați făcut un apel la sprijinul partidelor de stânga pentru al doilea tur. Acest lucru nu face ca societatea moldavă, atât de scindată, să fie și mai dezbinată?

Igor Dodon: „Dreapta s-a consolidat în aceste alegeri în jurul unui singur candidat. Este o încercare de a consolida partidele pro-europene să susțină un singur candidat. Eu cred că este logic și evident că partidele pro-stataliste, partidele de stânga să se consolideze pentru a învinge în aceste alegeri. Consolidarea partidelor de stânga ne asigură victoria garantată în turul doi. Noi muncim în această direcție.”

Europa Liberă: Dumneavoastră va trebui să fiți președintele tuturor cetățenilor.

Igor Dodon: „Dodon Igor în funcția de președinte al țării, după victoria din turul doi, care sperăm că va fi asigurată, va fi un președinte al tuturor, indiferent de opțiunile și viziunile sale geopolitice și identitare. Eu promit că voi fi un președinte și pentru cei care se văd alături de Uniunea Europeană, cât și pentru cei care doresc o relație mai apropiată cu Federația Rusă. Și cred că noi vom putea să găsim un echilibru în societate.”

Europa Liberă: Igor Dodon pe moment unde își vede rezervele de alegători?

Igor Dodon: „Noi avem suficiente rezerve pentru a învinge în turul doi, inclusiv din partea susținătorilor altor partide de stânga, cât și pentru o consolidare și ieșire la vot mai masivă în zonele și raioanele unde se votează pentru stânga, cum ar fi nordul țării, cum ar fi sudul, în special Găgăuzia, unde ne-au susținut masiv, însă prezența, ieșirea la vot a fost mai joasă cu 10-15 mii de voturi decât la alegerile precedente. Noi ne consolidăm acum forțele.”

Europa Liberă: Cum îi motivați pe cei nehotărâți să participe la turul doi de scrutin și mai ales pe tineri pentru că în rândul or s-a observat acest absenteism?

Igor Dodon: „Tinerii au fost trădați de cei care le-au promis schimbări în 2009. Și acum sunt dezamăgiți. Absenteismul politic care a fost înregistrat și, probabil, va fi înregistrat în continuare va fi greu de schimbat. Noi vom propune viziunile noastre, noi ne propunem să fim un președinte egal pentru toți. Eu văd că oponenții mei politici au început să ridice o isterie geopolitică. Evident că încearcă pe subiecte geopolitice să își asigure mai mulți susținători. De fapt, joacă aceeași carte, același lucru pe care l-au făcut oligarhii pe parcursul ultimilor șapte ani. Același lucru l-a făcut Filat. Același lucru l-a făcut și Plahotniuc în ultimul timp, încercând să joace geopolitic. Nu cred că este cazul.

Dodon Igor nu este împotriva Europei. Dodon Igor categoric nu va admite ca Moldova să piardă regimul fără vize. Dodon Igor nu este împotriva României. Eu consider că noi trebuie și vom avea relații bune cu Uniunea Europeană. Noi vom asigura continuarea parteneriatului și cu Uniunea Europeană, și cu prietenii noștri din România, și cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați repetat că printre prioritățile politice se numără relațiile bune cu Federația Rusă. Și de la Moscova deputații din Duma de Stat au spus că, dacă Igor Dodon va fi ales preşedinte, nu este exclusă posibilitatea ca Moldova să înceapă negocierile pentru implicare în proiectele Uniunii Euroasiatice. De aici apar şi unele nedumeriri din partea altor forţe, care vă sunt oponenţi politici, că veţi duce Moldova doar în cadrul Uniunii Euroasiatice dominată de Rusia.

Igor Dodon: „Preşedintele ţării nu are astfel de atribuţii. Preşedintele nu are competenţe pentru a schimba vectorul geopolitic sau a suspenda acorduri, sau pentru a denunţa acorduri. Da, sunt pentru parteneriat strategic şi relaţii bune cu Federaţia Rusă. De ce? Pentru că avem nevoie de piaţa rusă şi trebuie să rezolvăm problemele migranţilor, care sunt sute de mii în Federaţia Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut. Lucrul acesta nu putem să ni-l permitem, pentru că în Uniunea Europeană, de asemenea, muncesc câteva sute de mii de cetăţeni moldoveni, avem exporturi spre Uniunea Europeană. Parteneriatul trebuie să continue.”

Europa Liberă: Un portal din străinătate v-a numit mini-copia moldoveană a egoului lui Vladimir Putin. Jurnalistul, care a făcut un interviu cu dumneavoastră, v-a citat cu această constatare. Chiar vreţi să-i semănaţi domnului Putin?

Igor Dodon: „Cred că acesta a fost un compliment pentru mine. Domnul Putin pentru Federaţia Rusă, pentru întărirea statalităţii, patriotismului în Rusia a făcut foarte mult. Şi mi-aş dori, de asemenea, să schimb lucrurile în Republica Moldova, ca oamenii să creadă în viitorul acestei ţări, aşa cum cred ruşii în viitorul Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Deşi despre Rusia se spune că acum s-a pomenit a fi izolată. Şi aceasta nu aduce multă prosperitate, democraţie acestui stat. Dar ambasadorul Ucrainei în Moldova ar fi fost convocat la Kiev, se zice că motivul ar fi acea declaraţie pe care aţi făcut-o dumneavoastră în cadrul dezbaterilor electorale de la un post de televiziune din Republica Moldova, aţi spus atunci că peninsula Crimeea aparţine Federaţiei Ruse, aceasta a stârnit îngrijorare la Kiev. În eventualitatea că ajungeţi preşedintele Moldovei, cum veţi coopera cu autorităţile ucrainene?

Igor Dodon: „Se speculează prea mult pe acest subiect. Şi răspunsul a fost următorul. De facto, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse acum, juridic nu a fost recunoscută de către Occident şi de majoritatea ţărilor. Şi juridic nu ştiu dacă va fi recunoscută în timpul apropiat. Ce va face Dodon preşedinte, va recunoaşte sau nu? Aici sunt foarte multe riscuri. Noi avem Transnistria. Şi eu nu cred că noi putem să ne permitem să facem anumite greşeli în acest sens, ca să nu avem probleme cu regiunea transnistreană. Dar de facto, la moment Crimeea este parte a Federaţiei Ruse. Juridic acest lucru nu a fost recunoscut de nimeni, inclusiv de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar o relaţie bună între Chişinău şi Kiev cum o vedeţi?

Igor Dodon: „O relaţie bună cu vecinii este obligatorie. Şi promit că în funcţia de preşedinte noi vom pleda pentru un parteneriat bun cu vecinii noştri. Cu Ucraina vom avea cele mai bune relaţii. Noi avem foarte multe probleme de rezolvat împreună. Eu am fost copreşedinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene mai mulţi ani, cunosc foarte bine care este agenda relaţiilor bilaterale. Avem probleme şi cu demarcarea, şi multe-multe altele care trebuie rezolvate şi vor fi rezolvate.”

Europa Liberă: Un alt aspect care pune multe semne de întrebare, ideea dumneavoastră referitoare la federalizarea Moldovei. Continuaţi să împărtăşiţi acest punct de vedere?

Igor Dodon: „Eu rămân ferm pe poziţia că noi avem nevoie de reunificarea Republicii Moldova. Unica soluţie sunt negocierile. Soluţia politică este acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Noi vedem soluţia, şi am propus o soluţie în acest sens, crearea statului federativ. Dacă cineva consideră că este altă soluţie, haideţi să o discutăm. Dar, din nou, acest lucru nu-l decide preşedintele. Se negociază, se aprobă o anumită concepţie la nivel, întâi, bilateral Moldova-Transnistria sau Chişinău-Tiraspol, se examinează în context mai larg, în formatul 5+2 şi doar după aceea se merge la un referendum. Şi oamenii pot să decidă dacă sunt de acord sau nu. Noi trebuie să reunificăm ţara. Şi cred că vom face tot posibilul în acest sens.”

Europa Liberă: Geopolitica a dominat şi continuă să domine campania electorală. Totuşi, care sunt problemele pe interior pe care trebuie să le rezolve Republica Moldova? Şi ce îi stă în puteri următorului şef de stat ca să facă el, să se implice în identificarea unor soluţii bune, durabile pentru problemele cu care se confruntă cetăţenii statului?

Igor Dodon: „Cele mai mari probleme sunt la capitolul corupţie, la capitolul justiţie, la capitolul calitatea vieţii. Şi în acest sens sarcina principală a următorului preşedinte este să facă primii paşi pentru a scoate din captivitate Republica Moldova, din captivitatea oligarhilor. Acest lucru nu poate să-l facă persoana care a fost împreună cu ei la guvernare în ultimii ani. Iar oponenta mea politică a fost împreună cu ei, fiind numită ministru de mai multe ori de către guverne oligarhice.”

Europa Liberă: Dar Igor Dodon cum scoate Moldova din captivitate?

Igor Dodon: „Vom face tot posibilul ca procurorul şi alte funcţii care depind de preşedinte să fie numiţi oameni oneşti, care nu sunt din acest sistem, nu fac parte din clanurile oligarhice. În al doilea rând, pentru a scoate ţara din captivitate avem nevoie de alegeri parlamentare anticipate. De aceea, noi trebuie să utilizăm toate instrumentele legale pentru ca să declanşăm alegeri parlamentare anticipate, să avem altă majoritate parlamentară.”

Europa Liberă: Ce nu veţi face, dacă ajungeţi în fruntea Moldovei?

Igor Dodon: „Sunt trei lucruri, trei teme tabu pentru Igor Dodon şi nu pot fi negociate şi discutate. Prima ţine de statalitate. Eu nu voi negocia cu nimeni ceea ce ţine de pierderea statalităţii Republicii Moldova. Şi voi fi împotriva celor care pledează pentru lichidarea statului, împotriva unioniştilor. Doi, niciodată nu vom negocia statutul de neutralitate. Şi vom insista ca pe teritoriul Republicii Moldova să nu fie prezente trupe militare ale altor state. Şi trei, ţine de biserica noastră ortodoxă, credinţa noastră ortodoxă.”

Europa Liberă: Referitor la cooperarea dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, cum trebuie să evolueze relaţiile moldo-americane?

Igor Dodon: „Eu apreciez foarte înalt suportul pe care îl acordă Statele Unite ale Americii Republicii Moldova pe parcursul ultimilor ani. Avem mai multe proiecte, inclusiv de infrastructură care au fost implementate. Noi trebuie să le mulţumim contribuabililor americani pentru acest suport. De aceea, colaborarea trebuie să continue pe principiile pe care le-am menţionat mai sus, statalitate, neutralitate, parteneriat, de ce nu, dar nu mai mult. Niciun fel de NATO. Suntem prieteni, discutăm, muncim. Sunt gata să am întrevederi cu oficialii din Statele Unite ale Americii, suntem gata să-i primim aici. Eu cred că suntem parteneri şi trebuie să continuăm acest parteneriat.”

Europa Liberă: În campania electorală s-au făcut multe declaraţii precum că aceste alegeri pot fi fraudate sau chiar s-a început fraudarea lor. De ce se fac aceste declaraţii, până a se anunţa rezultatul final al alegerilor?

Igor Dodon: „Noi nu am făcut astfel de declaraţii. Noi am înregistrat unele încălcări, unele încercări de fraudare, dar încercări care nu puteau schimba rezultatul alegerilor – la o secţie de votare cu două buletine ş.a.m.d. Dar aceste declaraţii se fac mai mult din partea celor care înţeleg că vor pierde alegerile şi încearcă să găsească motivare pentru proteste după finalizarea alegerilor.”

Europa Liberă: A propos, dumneavoastră ce veţi face dacă câştigă Maia Sandu?

Igor Dodon: „Să finalizăm cu fraudarea şi pe urmă revin şi la Maia Sandu. Trebuie să o spunem sincer, scoaterea din campanie a candidatului PD a redus interesul şi posibila fraudare şi utilizare a resurselor administrative. Dacă participa Lupu, la sigur erau să fie mai multe fraudări. În această situaţie, practic, încălcări masive noi nu am înregistrat. Doi, Maia Sandu nu are cum să câştige aceste alegeri. Şi arată toată sondajele. Dar chiar dacă Maia Sandu ar putea să învingă, atunci de ce nu? Dacă se declară că nu este persoana lui Plahotniuc, dacă se declară că nu face parte din actualul clan oligarhic, atunci ea trebuie să facă front comun cu opoziţia de stânga, care are o prezenţă masivă în Parlament, împotriva oligarhiei, să scoatem statul din captivitate. Şi cred că aici am putea să venim cu acţiuni comune. Cineva de la Preşedinţie, cineva din Parlament şi să scoatem această oligarhie din Republica Moldova. Maia Sandu a fost în subordinea mea la Ministerul Economiei, mai avem o anumită experienţă de colaborare. Vedem. Dacă nu va lua un exemplu urât de la fostul ei şef de partid, Filat, care a devenit foarte arogant, vom vedea.”