În primul tur al alegerilor prezidențiale mai mult de 50 la sută din cetățeni nu au ieșit la vot. Cum poate fi mobilizat electoratul în turul doi al alegerilor, ce pot face autoritățile pentru aceasta, câtă putere are un președinte și pe ce sprijin poate miza? Câteva întrebări la care Valentina Ursu a căutat răspuns în dialog cu lidera PAS, candidată la președinția Republicii Moldova.
Europa Liberă: Problema problemelor – nehotărâții. Cum pot fi adunate voturile de protest? Vă întreb pentru că în primul tur mai mult de 50 la sută din alegători nu au ieșit la scrutin. Pe jumătatea aceasta a electoratului, care nu s-a prezentat la urne, cum o veți motiva? Au mai rămas zece zile.
Your browser doesn’t support HTML5
Maia Sandu: „Trebuie să ne întrebăm de ce acești oameni nu au venit la vot. Și cred că o explicație este dezamăgirea față de clasa politică și față de modul în care a fost guvernată Republica Moldova în toți acești ani, dar și obstrucționarea votului de către autorități. Și, în acest sens, noi am lansat mai multe apeluri către autorități, pentru ca să faciliteze votul studenților. Și anume, să le permită să voteze în localitatea în care studiază, așa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2014. De asemenea, am solicitat autorităților să creeze condiții mai bune de vot pentru concetățenii noștri din afara țării, din diaspora. Vom veni și noi cu activități pentru a mobiliza oamenii la vot de aici, din țară și alte categorii. Știm că, de obicei, în turul doi vin mai mulți oameni la vot decât în primul tur. Și suntem siguri că aceasta se va întâmpla și acum.”
Europa Liberă: Autoritățile mai pot interveni în acest timp restrâns care a rămas până pe 13 noiembrie?
Maia Sandu: „Bineînțeles că pot interveni. Autoritățile și, în special, Comisia Electorală Centrală poate să emită un act prin care să permită concetățenilor noștri din afara țării să poată vota cu actul de identitate, nu neapărat cu pașaportul. Și aceeași Comisie Electorală Centrală poate să emită o decizie prin care să le permită studenților să voteze în localitatea în care studiază. Sunt acțiuni fezabile. Am consultat legea în acest sens. În același timp, unii oameni nu au mers la vot, probabil, din cauza confuziei, au fost derutați de prezența candidaților interpuși, retrageri pe ultima sută de metri, apeluri confuze din partea liderilor unor partide. Deci, toată această situație a creat derută și o parte din oameni au stat acasă. Acum noi facem apel la toți cetățenii care vor ca în această țară oamenii cinstiți să trăiască corect, ca hoții și corupții să fie sancționați, ca banii care au fost de-a lungul timpului delapidați de la stat să fie returnați statului. Toți acești oameni sunt așteptați la vot. Și eu sunt sigură că în turul doi vom avea o prezență mai mare.”
Europa Liberă: Contracandidatul dumneavoastră Igor Dodon vă provoacă la confruntări față în față și spune că ar putea să vă adreseze întrebări pe care alții s-au temut sau nu au știut să vi le pună. El spune că nu ați fi deloc sinceră și corectă, și că ați avea „mai multe schelete în dulap”, pe care ar intenţiona domnul Dodon să le scoată la vedere. Veţi participa la dezbateri, dacă vor fi organizate?
Maia Sandu: „Bineînţeles că voi participa. Eu am participat la dezbateri. Dodon este cel care s-a eschivat de la dezbateri. El a demonstrat lipsă de respect faţă de cetăţeni. Dodon ştie foarte bine că eu nu am schelete. Dacă aveam schelete, le arăta de mult prin holdingul lui, acum având şi el un holding, un pic mai mic decât cel al lui Plahotniuc, dar pe care îl foloseşte într-o manieră la fel de manipulatoare şi de necivilizată. Ei până acum nu au reuşit să găsească nimic care mi-ar incrimina mie anumite lucruri, singurele invenţii ale lor au fost minciunile. De aceea, vom avea o discuţie foarte interesantă. Pentru că despre el s-a scris foarte mult în presa independentă, în presa de investigaţie şi el nu a dat niciun răspuns. Despre mine nu a apărut niciun lucru la care să nu pot oferi un răspuns care să scoată toate semnele de întrebare.”
Europa Liberă: Rolul preşedintelui este de a aşeza agenda politicii externe. „De facto, Crimeea este parte a Rusiei, juridic însă nu”, a declarat Europei Libere Igor Dodon. Să vă întreb şi pe dumneavoastră ce credeţi despre acest subiect?
Maia Sandu: „Părerea mea este univocă: Crimeea rămâne parte a Ucrainei, ocupată de Federaţia Rusă prin încălcarea normelor dreptului internaţional. Şi, mai ales, în condiţiile în care suntem noi, în Republica Moldova, având o regiune ocupată, controlată de un regim separatist, mi se pare o formă de trădare de stat să afirmi că, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse.”
Europa Liberă: Votul din 13 noiembrie va fi geopolitic?
Maia Sandu: „Ştiu că oponentul meu încearcă să transforme acest vot în unul geopolitic pentru că el nu are altceva să ofere alegătorilor, decât frica. El vrea să exploateze frica pe care o induce prin campania care separă cetăţenii Republicii Moldova. Eu nu accept ca această campanie să fie despre geopolitică. Pentru mine această campanie este despre oameni care luptă cu corupţia şi oameni care întruchipează corupţia. Noi avem nevoie de un stat puternic, care să ne apere şi de pericolele interne, şi de pericolele externe. Atâta timp cât avem un stat corupt, atâta timp nu are cine să ne protejeze şi nu are cine să ne promoveze interesele. Corupţia este cel mai mare pericol pentru noi acum.”
Europa Liberă: Câtă încredere aveţi că, dacă ajungeţi în fruntea Moldovei, vă va susţine Occidentul?
Maia Sandu: „Nu cred că partenerii de dezvoltare din Occident susţin o anumită guvernare sau o anumită persoană. Ei susţin cetăţenii. Şi atunci când se promovează lucruri corecte, lupta împotriva corupţiei, creşterea standardelor de viaţă pentru cetăţeni, stat de drept, oricine promovează în mod autentic, sincer aceste valori, va avea sprijinul Occidentului. Şi eu sunt sigură că voi avea acest sprijin, pentru că am demonstrat în trecut şi voi demonstra şi în continuare că ţin la aceste valori şi fac tot posibilul ca aceste valori să devină parte a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Doamnă Sandu, campania electorală este dominată de multe necazuri, probleme pe care le abordează cetăţeanul Republicii Moldova – anchetarea şi recuperarea miliardului de dolari furat din bănci, reforma Procuraturii, independenţa justiţiei, lupta împotriva marii corupţii şi a nepotismului. Sunt multe, dar fără sprijin masiv în Parlament şi guvern e greu de crezut că preşedintele poate face minuni. Pentru că cetăţeanul crede că şeful statului va rezolva toate aceste probleme.
Maia Sandu: „Alegerile din 30 octombrie au demonstrat că această guvernare nu are legitimitate. Este o guvernare care nu are mandat popular. Şi, respectiv, o asemenea guvernare nu poate să rămână la putere o perioadă îndelungată de timp. Eu realizez că va fi greu, ştiu că preşedintele nu are foarte multe competenţe, dar, în acelaşi timp, preşedintele are autoritate morală, având sprijinul direct al oamenilor. Şi eu voi apela la toate pârghiile pe care le are preşedintele la dispoziţie, inclusiv presiunea publică, discutarea în presă a problemelor, voi veni cu iniţiative legislative. Voi face echipă cu partenerii de dezvoltare, pentru ca să punem presiune pe instituţiile statului să-şi facă treaba şi, mai ales, pentru ca să curăţim sistemul politic şi cel public de corupţie şi de oameni corupţi.”
Europa Liberă: L-am întrebat şi pe domnul Dodon, vă întreb şi pe dumneavoastră: ce veţi face dacă alegerile vor fi câştigate de adversar?
Maia Sandu: „Un om ca Igor Dodon nu poate câştiga alegerile, pentru că noi suntem cu mult mai mulţi decât ei.”
Europa Liberă: Ce va face Partidul Acţiune şi Solidaritate, dacă dumneavoastră câştigaţi alegerile? Trebuie să renunţaţi la şefia partidului.
Maia Sandu: „Partidul îşi va alege un nou preşedinte. Avem foarte mulţi oameni care sunt potriviţi pentru această funcţie. Această campanie electorală a demonstrat că avem lideri, că avem oameni devotaţi muncii de partid, oameni care au obţinut experienţă în această campanie. Şi va continua partidul să crească, să se consolideze, să se pregătească pentru alegerile parlamentare. Pentru că adevărata schimbare a clasei politice se va întâmpla la alegerile parlamentare. Şi eu sunt sigură că Partidul Acţiune şi Solidaritate va fi una dintre forţele puternice care va veni să substituie actualii politicieni corupţi.”
Europa Liberă: Alegerile parlamentare în termen? Sau mai poate fi vorba şi despre alegeri parlamentare anticipate? În ce condiţii, dacă se ajunge la un scrutin parlamentar anticipat?
Maia Sandu: „Bineînţeles că în condiţiile legii. Ştim că sunt anumite condiţii care trebuie să se întrunească ca să se întâmple alegerile parlamentare. Dar în situaţia în care această majoritate parlamentară nu este legitimă, nu cred că va dura viaţa politică a acestui Parlament cât a rămas până la alegerile ordinare.”
Europa Liberă: Aţi fost întrebată de multe ori ce veţi face dacă ajungeţi la Preşedinţie. Eu vă întreb ce nu aţi face dacă ajungeţi la cârma ţării?
Maia Sandu: „Nu voi ignora cetăţenii, aşa cum o face Igor Dodon astăzi. Nu voi permite ca să se întâmple abuzuri din partea puterii. Şi nu voi admite ca politicienii să divizeze societatea în continuare, aşa cum au făcut-o până acum. M-am gândit mai mult la ceea ce voi face, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut, şi mai puţin la ce nu voi face.”