Presa internațională despre alegerile din R.Moldova

Ce scrie presa internațională în ajunul celui de-al doilea scrutin prezidențial din Republica Moldova?

„Igor Dodon nu are altă soluție decât să înceapă să convingă cetățenii că discursul său pro-rus nu înseamnă și un vector anti-european”, scrie jurnalistul Deutsche Welle Robert Schwartz, într-un articol de opinie publicat online. Nici Maia Sandu nu trebuie să stea cu mâinile în sân. Atitudinea față de tabăra pro-europeană e mai proastă ca niciodată, moldovenii învinuind politicile pro-europene ale guvernul curent de criza profundă din țară, explică jurnalistul.

„Din păcate, Occidentul a ratat oportunitatea de a arăta moldovenilor că îngrijorările lor sunt luate în serios”, a adăugat Robert Schwartz. În opinia lui, rezultatul celui de-al doilea scrutin va arăta dacă visul unui Chișinău european se va sparge „ca un balon de săpun”.

Într-un articol publicat pe site-ul săptămânalului francez Le Point International se pune accent pe miza geopolitică a acestor alegeri. „După furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, s-au schimbat trei guverne pro-europene. Asta însă nu a calmat spiritele moldovenilor, care consideră întreaga clasă politică coruptă”, constată autorul.

The New York Times comentează acordul semnat recent de guvernul moldovenesc cu Fondul Monetar Internațional care, scrie ziarul, înseamnă vărsări de 180 de milioane de dolari în bugetul țării, sărăcit de pe urma „jafului secolului”. „Împrumutul vine în ajunul alegerilor prezidențiale care ar putea reorienta fosta republică sovietică către Rusia sau Europa”, se scrie în știre.

Cristina Silva de la International Business Times - o publicație americană economică - scrie despre alegerile prezidențiale moldovenești prin prisma extinderii câmpului de influență a Rusiei în Europa de Est, care are loc inclusiv prin, citez: „blocarea eforturilor unor țări precum Moldova de a colabora mai activ cu Occidentul”.

Într-o analiză publicată de Institutul de Cercetare pentru Politici Externe, expertul John R. Haines a conchis că interesele jucătorilor majori, cum ar fi Washingtonul, Moscova și Bruxellesul, vor avea un rol important în viața politică moldovenească atât până la alegeri, cât și după scrutin.

Vor avea loc careva schimbări în Republica Moldova după ce cetățenii își vor alege un nou președinte? Într-un articol de pe site-ul Korrespondent.net, autorul răspunde la această întrebare în felul următor: „indiferent de cine va câștiga, nu va avea loc o schimbare a guvernului sau a cursului politic al țării, deoarece funcția de președinte are mai mult o semnificație simbolică”.