Reacții internaționale la alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite

De la evocarea unei perioade de incertitudini pe plan internațional la cererea Iranului ca Washingtonul să respecte Acordul nuclear încheiat în 2015.

După victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale americane, ministerul de externe german a lăsat de înțeles că duminică va avea loc o reuniune specială a șefilor diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europene. În cursul dimineții, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a avertizat că viitorul relațiilor europene cu America lui Donald Trump, viitorul relațiilor germano-americane este incert. Steinmeier a reamintit criticile lui Trump la adresa Germaniei în cursul campaniei electorale, și poziția sceptică a acestuia față de NATO. „Nimic nu va fi ușor, dar relațiile transatlantice sunt fundamentul la care nu avem voie să renunțăm” a mai declarat șeful diplomației germane.

Ulterior, cancelara germană Angela Merkle l-a felicitat pe Trump și a declarat că este deschisă unei colaborări strânse, pe baza valorile democrației, libertății, respectului pentru statul de drept și pentru demnitatea oamenilor.

La Paris, președintele francez François Hollande l-a felicitat pe republicanul Donald Trump, dar a vorbit și despre perioda de incertitudine care se profilează. Franța va fi vigilentă și sinceră în discuțiile sale cu noua administrație asupra problemelor internaționale, a spus Hollande, adăugând că victoria lui Trump a arătat că Franța trebuie să fie mai puternică și Europa trebuie să fie unită.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană „va continua să lucreze împreună” cu Statele Unite ale Americii, după victoria republicanuluiDonald Trump. Între timp, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat miercuri pe Donald Trump, cât mai curând posibil, la un summit Uniunea Europeană-Statele Unite.

În mesajul de felicitări trimis președintelui ales Donald Trump, premierul britanic Theresa May spune că Marea Britanie și Statele Unite vor rămâne „parteneri puternici și apropiați în privința comerțului, securității și apărării”.

Președintele chinez Xi Jinping s-a declarat miercuri „nerăbdător” să colaboreze cu Donald Trump, „fără confruntare” și cu „respect reciproc”. În cursul campaniei electorale, Trump a avut numai cuvinte critice la adresa Chinei și a modului în care înțelege Beijingul relațiile comerciale cu Statele Unite.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a făcut apel miercuri la președintele american ales Donald Trump „să respecte” acordurile internaționale încheiate de țara sa, în condițiile în care alegerea candidatului republican la Casa Albă a dat naștere la incertitudini privind menținerea acordului nuclear, negociat de comunitatea internațională cu Iranul în 2015. În cursul campaniei electorale, Donald Trump a criticat administrația Obama pentru că a acceptat acest acord pe care a promis să-l „reanalizeze” în cazul unei victorii. Încheierea acordului a permis ridicarea sancțiunilor economice internaționale impuse Iranului, bănuit de-a lungul anilor că ar dezvolta și un program nuclear militar, sub acoperirea celui civil.