Observatorii internaționali spun că alegerile prezidențiale moldovenești au fost corecte...

Alegeri prezidențiale moldovenești, Londra, 14 noiembrie 2016.

...dar a fost nedrept că sute de moldoveni de peste hotare nu au putut să voteze pentru că nu au fost buletine suficiente.

Your browser doesn’t support HTML5

Observatori internaționali

Misiunea de observatori din partea OSCE și a altor organizații care au monitorizat cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial constată că alegerile s-au desfășurat cu respectarea libertăților fundamentale și au fost, la general, libere și corecte. În ciuda acestei aprecieri, experții au atras atenția asupra deficiențelor legale privind finanțarea campaniei electorale, și asurpa comportamentului părtinitor al presei în perioada alegerilor. Tamara Grejdeanu:

Criticile observatorilor au ocolit procesul de votare propriu-zis, dar nu și prestația candidaților și a mass-media în cele două săptămâni dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin.

Cei doi candidați au avut șansa să se adreseze direct alegătorilor, dar și-au irosit timpul acuzându-se reciproc și împărțind electoratul în tabere antagonice, notează mai mulți observatori.

Atmosfera în care s-a desfășurat campania electorală, spune lidera grupului de observatori internaționali Arta Dade, a fost una plină de intoleranță:

„Am remarcat strategii negative la care s-a recurs în această campanie. Putem include aici limbajul sexist, promovarea stereotipurilor legate de gen și a unui discurs homofob. Dacă e să ne referim la pregătirea tehnică a celui de-al doilea tur al scrutinului, în ansamblu, putem da o apreciere pozitivă pentru felul în care au fost administrate lucrurile.”

După primul tur al scrutinului, observatorii constataseră că procesul electoral are loc pe fundalul unor dificultăți economice și a unei neîncrederi în instituțiile statului. Astăzi, aceștia i-au cerut președintelui ales să sprijine reformele și să redobândească încrederea cetățenilor.

Conducătoarea misiunii de observatori ai OSCE, Arta Dade a apreciat mobilizarea alegătorilor în cel de-al doilea tur al scrutinului, pe când colegi de-ai săi au precizat că este nedrept faptul că sute de cetățeni de peste hotare nu au putut să voteze pentru că nu au fost buletine suficiente.

Experții sunt de părere că problema ține nu doar de numărul secțiilor de votare, dar și de cota maximă de buletine care poate să-i revină unei secții.

Geir Joergen Bekkevold, șef al delegației Adunării Parlamentare a OSCE susține că intervenția autorităților este necesară și în cazul legislației ce se referă la finanțarea campaniei electorale, pentru a exclude posibilitatea de interpretare:

„În turul doi al scrutinului electoral a devenit evident faptul că legislația care se referă la finanțarea campaniei electorale nu are specificări legate anume de turul doi. De asta, nu a fost clar pentru care din cele două runde trebuie să se aplice norma legată de limita de cheltuieli. Legislația ar trebui adaptată astfel încât să ofere un cadrul legal riguros legat de finanțarea tuturor ciclurilor electorale.”

Deficiențe la nivelul legislației electorale au fost constatate și de observatorii din misiunea de monitorizare a Comunității Statelor Independente (CSI). Secretarul General al misiunii Alexei Sergheev spune că, în general, procesul electoral s-a desfășurat fără abateri substanțiale, iar neregulile semnalate, nu au influențat scorul electoral:

„Din păcate, am observat că la mai multe secții de votare s-a făcut agitație electorală și a fost utilizate resursele administrative locale pentru a răspândi materiale informative în favoarea unuia din cei doi candidați. De asemenea, am remarcat anumite inconveniențe care au apărut la secțiile de votare unde veneau să voteze cetățenii din stânga Nistrului, lucra un singur calculator și s-au format cozi din această cauză.”

Secțiile de votare la care s-au prezentat cetățenii moldoveni din stânga Nistrului au fost vizate și în rapoartele de monitorizare a misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor. Observatorii din teritoriu au înregistrat peste 164 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor precum și declarații ale unor cetățeni care au spus că ar fi primit bani în schimbul votului pentru un anume candidat.