Your browser doesn’t support HTML5
A doua zi de ședințe maraton la Parlament – deputații examinează și votează de zor o serie de legi, înainte de apropiata vacanță de iarnă, dar și de așteptata învestire a președintelui ales Igor Dodon. Se votează legi cruciale pentru toți, ca reforma pensiilor și bugetul pe anul viitor, sau doar pentru unii ca noile beneficii acordate foștilor șefi de stat și pensii suplimentare acordate judecătorilor curții constituționale. Cu ultimele noutăți ale ședinței de vineri – Valentina Basiul:
Deputaţii au dezbătut aproape toată ziua lege bugetului de stat pentru 2017 şi ratificare acordului semnat cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord ce prevede crearea unui birou de legătură NATO la Chişinău.
Opoziția socialistă şi comunistă a criticat majoritatea parlamentară pentru viteza cu care au dezbătut proiectele în comisiile de profil, precum şi în plen, acuzând lipsa de timp pentru a intra în esenţă şi a veni pregătiți la şedinţe.
Deşi unii parlamentarii din coaliția de guvernare au remarcat că legea bugetului a ajuns în legislativ cu două luni întârziere faţă de prevederile legale, este pentru a doua oară în ultimii şase ani, au adăugat ei, când se votează înainte de începutul anului.
Potrivit ministrului finanţelor, Octavian Armaşu, bugetul de stat pentru 2017 prevede venituri 32,8 miliarde lei, cheltuieli 36,9 miliarde lei şi un deficit de peste 4 miliarde lei. De asemenea, a inclus o creştere economică de 3% şi mai multe iniţiative de relansare a economiei, a mai spus ministrul finanțelor. Circa 86% din structura veniturilor o reprezintă încasării din impozite şi taxe, care în 2017 ar urma să crească cu 2,2 mldr lei sau 8,4% faţă din 2016. La capitolul cheltuieli, cele mai multe alocări ca pondere ocupă învățământul, circa un sfert din volumul total, şi protecţia socială - circa o cincime.
Transferurile mai mari pentru educaţie nu vor duce la îmbunătățirea meniului copiilor de la grădinițe, au constatat mai mult deputaţi. Un meniu mai sănătos, făcut la recomandarea Ministerului Sănătăţii, costă de aproape două ori mai mult decât banii destinaţi pentru anul viitor creşelor şi grădiniţelor. Aşa că deputaţii care au comentat scandalul alimentelor dubioase, dezbătute şi ieri în legislativ, au cerut guvernului să caute resurse necesare.
Ministrul Octavian Armaşu a afirmat că deficitul de patru miliarde de lei ar urma să fie acoperit din granturile şi împrumuturile externe, anul următor ar urma să intre în bugetul de stat cu aproape un miliard de lei mai multe granturi decât în 2016.
Octavian Armaşu: „Bugetul de stat rămâne unul destul de îngust, destul de mic, chiar şi în condiţiile actuale. Principala provocare pentru anul 2017 şi pe termen mediu reprezintă implementarea în continuare a reformelor structurale, consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare drept condiţii primordiale pentru atingerea obiectivului durabilităţii bugetar-fiscale”.
Critici vehemente au venit din partea socialiştilor şi comuniştilor la subiectul deschiderii oficiului de legătură NATO. Ei au invocat că n-ar exista un acord semnat, ci un schimb de scrisori, motiv pentru care vor să conteste legea privind ratificarea acordului la Curtea Constituțională.
Vladimir Voronin: „Aici nu e vorba despre plan individual, plan de un ajutor oarecare, aici este un sistem bine chibzuit, şi dumneavoastră foarte bine înțelegeți, altă treabă e că aveţi indicaţii şi aveţi şi dispoziţii cu orice preţ să votaţi acest lucru. Noi astăzi facem o trădare naţională”.
Vlad Bătrâncea: „Se cere şi mai mult o pauză, căci sunt multe chestiuni care au nevoie de redactare, în cazul în care plenul va decide acest lucru, chiar şi la capitolul mai multor noţiuni. Am primit doar astăzi documentele, nu, aşa-i în parlamentul nostru, într-o zi şi primim, şi ratificăm”.
Potrivit ministrului justiţiei Vladimir Cebotari, acordul are la bază planul individual de acţiuni semnat în 2006 de fosta guvernare comunistă şi vine să dezvolte programele de care a beneficat anterior Republica Moldova.
Vladimir Cebotari: „Acest acord nu are niciun caracter militar, este un acord absolut civil, de altfel nicidecum nu afectează neutralitatea Republicii Moldova”.
Deputaţii urmau să examineze vineri seară mai multe proiecte ce vizează reforma sistemului de pensii. Acestea includ majorarea cenzului de vârstă şi unificarea formulei de calcul, fiind tăiate pensiile speciale ale magistraților, miniștrilor, deputaților, funcționarilor publici.
Tot vineri parlamentul a votat în lectură finală un proiect ce prevede pensii speciale pentru judecătorii CC şi beneficii pentru foştii şefi de stat.