Gheorghe Cojocaru: „De mai mult timp încoace se vorbeşte despre o nouă lege a pensiilor. Iar recent primul ministru Pavel Filip a prezentat într-o conferinţă de presă o nouă iniţiativă a guvernului care amendează într-un mod esenţial condiţiile de pensionare, formula de calculare a pensiei şi cenzul de pensionare. Aşa cum spunea primul ministru, astăzi în Republica Moldova o majoritate covârşitoare a pensionarilor primeşte o pensie de doar circa 26% raportat la salariul mediu, existând categorii largi de pensionari care beneficiază de pensii de 75% în raport cu salariul mediu încasat. Guvernul, în care componenţa democrată este predominantă, îşi propune să înlăture toate aceste inechităţi, astfel încât începând cu 1 aprilie anul viitor noua lege să intre în vigoare.”
Europa Liberă: Nu credeţi că cineva ar putea să o ia ca pe o glumă, având în vedere data anunţată, data fiind 1 aprilie?
Gheorghe Cojocaru: „Spunea primul ministru că cei care se vor pensiona începând cu 1 aprilie 2017 se vor bucura de o pensie mai mare, ceea ce este o ştire bună pentru toţi viitorii pensionari, dacă şi Parlamentul va adopta noul proiect de lege a pensiilor într-un timp rezonabil. Că nu este o glumă se poate judeca şi după reacţia opoziţiei parlamentare socialiste, care s-a pronunţat vehement împotriva noii iniţiative guvernamentale.”
Europa Liberă: Comuniştii s-au opus cu vehemenţă, dar şi socialiştii. Care sunt motivele lor de a respinge acest proiect de lege?
Gheorghe Cojocaru: „Socialiştii resping, înainte de toate, propunerea de a modifica vârsta de pensionare a femeilor de la 57 la 62 de ani şi a bărbaţilor de la 62 la 65 de ani, acuzând nu numai guvernul de tratarea inumană a celor de vârsta a treia, ci şi Fondul Monetar Internaţional, care ar fi impus o asemenea condiţie, înainte de semnarea programului de cooperare cu Republica Moldova. La o privire de ansamblu asupra iniţiativei guvernului în sfera pensiilor, se poate constata că anume această prevedere atacată de socialişti constituie călcâiul lui Ahile al noului proiect de lege. Chiar dacă mărirea vârstei de pensionare se va face eşalonat pe parcursul a zece ani, cei care urmează să se pensioneze în anii imediat următori au anumite nelinişti în legătură cu această modificare. Doamnele, de exemplu, se întreabă şi nu pot înţelege de ce li se măreşte vârsta de pensionare cu cinci ani, pe când bărbaţilor cu trei ani. Şi aceasta lasă loc pentru speculaţii şi manipulări, care ar putea cântări la viitoarele alegeri parlamentare.”
Europa Liberă: Dar până atunci mai este ceva timp, dacă aceste alegeri vor avea loc în termenul stabilit, adică în anul 2018. Totuşi, viitoarea lege a pensiilor este una bună sau una nu prea bună? Este ea necesară cetăţenilor Republicii Moldova şi celor liberali, democraţi sau socialişti, comunişti, care, până la urmă, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge cu toţii la pensie?
Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, viitoarea lege a pensiilor va fi mai echitabilă decât cea de acum, pentru că noua formulă de calculare a pensiei pentru fiecare cetăţean, aşa cum spuneaţi, liberal, democrat sau socialist, va aduce un spor financiar destul de semnificativ, va anula, într-o mare măsură, o serie de privilegii nejustificate şi va opera mai multe corectări în favoarea celor care au până acum o pensie mizeră. Departe de a fi ideală, ea este mai bună în multe privinţe decât actuala lege a pensiilor. Reforma pensiilor, iniţiată de guvern, este mult prea întârziată pentru a mai putea fi amânată. Însă, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să se bucure de o pensie demnă şi puterea, şi opoziţia trebuie să repornească motoarele economiei, care să asigure salarii pe măsură. Şi numai atunci pensia va înceta să mai fie o pomană pentru sutele de mii de oameni ajunşi la vârsta a treia.”