Rusia - numitor comun al declarațiilor politice americane

Marco Rubio: „claritatea morala” este crucială pentru politica externă americană.

O zi bogata in evenimente politice in America. Cum a ajuns Rusia un numitor comun pentru citeva dintre acestea? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Indirect despre Rusia a fost vorba cind, la conferinta sa de presa, Donald Trump a atacat reprezentanti ai unor retele media, care prezentasera o stire, care pare sa se fi dovedit falsa, ca Rusia ar detine informatii compromitatoare despre presedintele ales.

O intreaga dezbatere despre rolul presei si raportul puterii cu presa poate si va inceputa odata cu aceasta intimplare, dar fapt e ca subiectul i-a oferit omului de afaceri o ocazie sa justifice o anumita relatie cu ziaristii, argumentind ca este o victima a mediei partizane.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența dimineții de la Washington

Pe acest fond, intrebari importante au ramas inca fara raspuns : ce relatii de afaceri are corporatia Trump - daca are - cu Rusia sau daca intre echipa sa si Moscova au existat contacte, pe durata campaniei ?

Dar dincolo de aceasta controversa, stirea este ca Donald Trump a spus pentru prima data, cu referire la pirateria cibernetica, din timpul alegerilor americane „cred că a fost Rusia”. Trump a adaugat insa ca daca Vladimir Putin il place, asta nu este un lucru rau, pentru ca raporturile cu Rusia sint proaste si noua administratie isi doreste sa le imbunatateasca.

Your browser doesn’t support HTML5

Trump afirmă că acțiunile Serviciilor de informații americane sînt „rușinoase”

Donald Trump a mai declarat ca, odata ce va ajunge la Casa Alba, Rusia va respecta Statele Unite si nu-si va mai permite actiuni similare. „Chiar credeti ca Hillary Clinton ar fi fost mai puternica, in relatia cu Rusia decit mine?” – a spus Trump.

La Washington, cel nominalizat sa fie secretar de stat, Rex Tillerson a avut circa noua ore de audieri in Comisia senatoriala pentru Relatii Internationale. Si multe dintre intrebari au vizat tot Rusia, stiu fiind ca Tillerson a avut relatii bune cu Vladimir Putin, in perioada in care s-a aflat la conducerea firmei Exxon Mobil.

Your browser doesn’t support HTML5

Rex Tillerson despre Crimeea și relația dintre America și Rusia

Intrebarile cele mai dificile au venit de la republicanul Marco Rubio. Acesta i-a spus lui Tillerson ca „claritatea morala” este cruciala pentru politica externa americana si a exprimat ingrijorare cind cel nominalizat pentru functia de secretar de stat a refuzat sa caracterizeze incalcari flagrante ale drepturilor omului. Rubio a spus ca lumea vede in aceasta reactie ca „Statele Unite nu sint pregatite sa se opuna si sa spuna, da, Vladimir Putin este un criminal de razboi sau ca Arabia Saudita violeaza drepturile omului”.

Pe de alta parte, de-a lungul audierii, Rex Tillerson s-a aratat in dezacord de citeva ori cu viitorul sau sef, presedintele Trump atunci cind s-a pronuntat pentru Acordul de comert liber cu tari din Sud Estul Asiei si a denuntat agresiunea Rusiei in Ucraina. Tillerson a caracterizat invazia Ucrainei ca fiind „o actiune ilegala” si a spus ca ar fi trimis arme cu care ucrainienii sa se apere.

Dupa ce a declarat ca nu a avut o conversatie ampla cu presedintele ales cu privire la política fata de Rusia, Tillerson a adaugat „Rusia trebuie sa stie ca ne vom respecta angajamentele si ca Rusia va fi facuta raspunzatoare pentru actiunile sale”.

Intrebat de Rubio daca Putin este criminal de razboi pentru cele petrecute in Siria, Tillerson a spus „Nu as folosi acest termen. Sint acuzatii foarte serioase si as dori sa am mult mai multe informatii inainte de a ajunge o astfel de concluzii.”