Linkuri accesibilitate

Rex Tillerson în fața senatorilor americani și liniile directoare ale viitoarei politici externe ale administrației Trump (Video)


Rex Tillerson
Rex Tillerson

Audierile din Senatul american ale candidatului lui Donald Trump la funcția de secretar de stat continuă după mai multe ore de întrebări și răspunsuri.

La Washington are loc audierea în Congres a celor aleși de viitorul președinte Donald Trump să conducă ministere și alte structuri guvernamentale de vârf. Astăzi i-a venit rândul să fie „luat la întrebări” în Senat lui Rex Tillerson, dorit de Trump la conducerea Departamentului de Stat, adică a diplomației. Întrucât Tillerson este un influent om de afaceri din industria petrolului și are relații bune cu Kremlinul, întrebările senatorilor s-au concentrat mai ales asupra viziunii sale despre viitorul relațiilor Statelor Unite cu Rusia și asupra posibilului conflict de interese.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Tillerson a fost prezentat de doi foști funcționari în aparatul guvernamental, iar printre cei care l-au lăudat în fața comitetului a fost și un fost senator democrat, Sam Nunn, care a spus că Tillerson este gata să-și „scoată șapca de corporatist” și să-și folosească experiența pentru a apăra interesele Statelor Unite în lume.

Rex Tillerson despre Crimeea și relația dintre America și Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Totuși, principala îngrijorare a mai multor senatori a fost relația apropiată care a avut-o acesta cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Senatorul democrat Ben Cardin:

„Domnule Tillerson, cred că înțelegi de ce eu și alți colegi suntem îngrijorați de relațiile dvs cu domnul Putin. Dar trebuie întrebat cum Exon, fosta Dumneavoastră companie, a făcut operațiuni financiare directe sau indirecte, care au finanțat mijloacele lui Putin de oprimare a democrației atât în Rusia cât și peste hotare?”

Tillerson: Statele Unite trebuie să cîștige „războiul ideologic” pentru a înfrînge „Islamul radical”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00

Candidatul, care în discursul său a ținut să precizeze că principalul pericol este creșterea influenței Chinei, iar principalul scop al politicii externe americane ar trebui să fie „înfrângerea cu orice preț a extremismului Islamic”, a punctat că acțiunile recente ale Moscovei au desconsiderat interesele Statelor Unite, dar, pe de altă parte ar fi și vina administrației americane Obama că „a lăsat o poartă deschisă”.

Tillerson a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat de senatorul democrat, Ben Cardin, dacă susține prevederile Legii Magnițki, și un răspuns similar l-a avut și atunci când a fost întrebat dacă anexarea Crimeii de către Rusia a fost ilegală.

„A fost o anexare de teritoriu. Nu a fost a lor. A surprins multă lume. M-a surprins și pe mine. Cred că întrebarea se referă la răspunsul avut de administrația Obama la anexarea Crimeii de către Rusia, ceea ce a dus și la acțiuni ulterioare ale ei în Estul Ucrainei. Acțiunile avute au fost judecate de Rusia ca un răspuns slab”.

Proteste în Senatul american în cursul audierii lui Rex Tillerson
Proteste în Senatul american în cursul audierii lui Rex Tillerson

Audierile au fost de câteva ori întrerupte de intervenții ale protestatarilor, care au îndemnat senatorii să respingă candidatura lui Tillerson, aceștia fiind îngrijorați de trecutul lui ca președinte a unei companii petroliere de poziția sa în privința încălzirii globale.

Tillerson, care anterior în calitate de șef al gigantului petrolier Exxon Mobil a avut mai multe proiecte în Rusia, inclusiv o înțelegere cu Rosneft pentru exploatări ale rezervelor petroliere din zona Arctică. Proiectul a fost stopat după ce Statele Unite au impus sancțiuni contra Rusiei în anul 2014 în urma anexării Crimeii de către Rusia.

La vremea aceea, Tillerson a pus la îndoială atunci necesitatea sancțiunilor, iar ceva mai devreme, primise „ordinul prieteniei” de la Putin în urma activităților sale financiare în Rusia.

XS
SM
MD
LG