„Dispariţia sau reducerea volumului de programe ale unui post de alternativă, critic față de guvernare, este regretabilă...”

Trustul „Jurnal” confruntat cu dificultăți și opiniile unor experți de la Chișinău.

Trustul de presă „Jurnal”, al controversatului om de afaceri Victor Țopa, a anunțat că proprietarul clădirii unde-și are sediul i-a cerut să se mute în termen de 35 de zile. Trustul „Jurnal” a mai spus că televiziunea sa va fi nevoită ca de la 16 ianuarie să-și reducă transmisiile de programe originale - fără să fie limpede dacă această reducere se datorează amenințării cu evacuarea, sau altor motive. Acest anunț este cuprins într-o declarație de presă lungă, care este cam pe trei sferturi un rechizitoriu la adresa oligarhului devenit politician Vlad Plahotniuc, care ar vrea să reducă la tăcere o instituție de presă incomodă.

Trustul de presă pretinde că proprietarul clădirii în care îşi are sediul chiar de la fondare ar fi reziliat în mod „unilateral” şi necondiţionat” contractul, iar decizia respectivă i-ar fi luat prin surprindere pe administratorii instituţiei media. „Cine își imaginează cât de puțin cum funcționează o televiziune știe că este imposibil să respecți un termen atât de restrâns,” se spune în declaraţia care anunţă în continuare o reducere, deja din 16 ianuarie, a volumului de programe produse până acum, fără a numi proiectele care vor fi închise. „Având de ales între a sista definitiv funcționarea Jurnal TV și a găsi o modalitate de a fi și în continuare alături de spectatorii noștri, am optat pentru o formulă nouă de televiziune, a rezistenței în fața unui regim antipopular”, se mai arată în textul declaraţiei.

Nici Victor Ţopa, proprietarul Jurnal TV, nici Valentin Butnaru, care figurează în rapoartele de la CCA drept administrator al postului de televiziune, nu au oferit presei explicaţii care să verse mai multă lumină asupra legăturii între problema contractuală cu care se confruntă Trustul media şi anunţata reducere de programe. Și administratoarea clădirii închiriate de „Jurnal”, Adela Cazac, refuză să comenteze, spunându-ne că „sunt detalii ce ţin de realizarea relaţiilor contractuale cu clienţii”, relaţii care trebuie să rămână confidenţiale.

Solicitat de noi, Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente de la Chişinău, a regretat situaţia în care s-a pomenit trustul media, lăsând însă de înţeles că la mijloc ar putea fi şi o problemă de altă natură decât cea invocată de instituţie, mai exact economică :

„Există persoane care afirmă că la mijloc ar fi incapacitatea postului de a-şi plăti facturile, inclusiv pentru chirie. Dacă, însă, nu este aşa, sigur că e un abuz. Totodată, dispariţia sau chiar reducerea volumului de programe ale unui post de alternativă, da, foarte critic în raport cu guvernarea, da, nu întotdeauna cu un produs perfect deontologic, dar totuşi o voce de alternativă ce asigura un anumit pluralism al viziunilor, asta e regretabil. Mai ales în condiţiile în care piaţa autohtonă de media se transformă în ceva foarte urât: o să ne trezim cu două poluri mediatice, unul PDM şi altul PSRM. Sigur că nici Jurnal TV, în formula în care este, partizan al intereselor unor persoane, inclusiv cu ambiţii politice, dar totodată în situaţia în care nu avem o piaţă ca lumea, în care avem un CCA care, chiar dacă are posibilităţi, nu le utilizează, e mare păcat.”

Expertul media Ion Terguţă spune, pe de altă parte, că necazurile trustului provin, cel mai probabil, din domeniul politic, care în condiţiile pieţei audiovizuale moldoveneşti, generează negreşit şi probleme economice:

„Situaţia pieţei media se deteriorează şi Jurnal TV nu e singura televiziune cu probleme economice. Să nu uităm de TV7, post de televiziune care nu m-aş mira dacă se va închide în timpul apropiat. Piaţa de publicitate în Moldova nu e deloc favorabilă televiziunilor care fac opoziţie puterii: orice post de televiziune care critică puterea se confruntă mai devreme sau mai târziu cu probleme economice.”

Solidar cu Jurnal TV se declară şi Tudor Darie, dezvoltator de afaceri media pe internet:

„Anticipez că va fi tot mai greu să facem jurnalism de calitate aici. Sigur că pe online situaţia arată un pic mai bine. Noi, care încercăm să facem tv pe online, sigur că avem costuri mult mai mici decât în cazul unei televiziuni clasice. Sper că măcar online-ul ne va permite să facem televiziune de calitate. În rest, ne întoarcem în perioada de înainte de '90. Timpuri sumbre ne aşteaptă.”