Your browser doesn’t support HTML5
Partidul Dreptate și Adevăr al lui Andrei Năstase se confruntă cu o mică criză la Orhei, unde mai mulți membri ai săi au anunțat că vor să părăsească formațiunea. Prilej pentru Diana Răileanu să analizeze împreună cu un expert părțile pozitive și negative ale migrației dintr-un partid în altul.
Motivul principal pe care l-a invocat Preşedintele organizaţiei din Orhei a Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Ion Levinţa, anunţându-şi părăsirea formaţiunii este nemulţumirea legată de conducerea partidului.
Alături de alţi trei colegi, Ion Levinţa, a reproşat liderilor PPDA că ar avea reputaţie pătată şi că ar reprezenta interesele oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, condamnaţi de justiţia din Republica Moldova la detenţie. Organizaţia teritorială Orhei întruneşte peste 600 de membri. Ion Levinţa şi-a asumat rolul de iniţiator al plecării din partid a grupului din care fac parte patru persoane:
„Plecăm din start şi care vor dori, dar cred că vor dori mai mulţi, ne vor susţine şi nu numai aceştia, dar şi ceilalţi din alte raioane. Toţi ştiu cum e situaţia în partid: totalmente dictat, nu se socoate cu nimeni. Eu, personal, în conformitate cu statutul, ales preşedinte al organizaţiei teritoriale, trebuia să fiu din start, încă o dată repet, în Consiliul Naţional. Eu nici până în prezent nu sunt în Consiliu. Deci, asta e o dictatură şi este încălcat statutul.”
Replica fruntaşilor PPDA nu s-a lăsat aşteptată, unul dintre liderii formaţiunii, Chiril Moţpan, fost colonel de poliţie, a calificat nemulţumirile transfugilor de la Orhei ca fiind „învinuiri fantasmagorice”.
Într-o conferinţă de presă ţinută astăzi Nicolae Vulpe, preşedintele organizaţiei primare de la Step Soci, alături de alţi membri ai formaţiunii, le-a reproşat foştilor colegi din grupul lui Levinţa că ar fi oportunişti şi că s-ar fi lăsat ademeniţi de favoruri din partea liderului democrat Vladimir Plahotniuc:
„Situaţia creată e clar că nu ne face cinste, deoarece sunt probleme, inclusiv în conducere, însă toate se pot rezolva în mod liniştit, la aceeaşi masă de tratative. Situaţia creată ne arată că cineva ne trădează şi cazul de faţă este anume acesta.”
Traseismul politic este un fenomen des întâlnit în democraţiile fragile cum este Republica Moldova, constată comentatorul politic Ion Tăbârţă. Doar câteva exemple: în 2007, Vladimir Filat, la acea vreme fruntaş al Partidului Democrat a părăsit formaţiunea, anunţând crearea Partidului Liberal Democrat, fiind urmat de o parte din membrii de partid, inclusiv la nivel local. În 2011, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc, pe atunci deputaţi comunişti, au anunţat că părăsesc fracţiunea parlamentară a PCRM, formând grupul parlamentar al socialiştilor.
În 2015 Partidul Comuniştilor a mai pierdut două treimi din numărul deputaţilor după ce 14 legislatori au părăsit partidul şi au format aşa numita platformă social-democrată „Pentru Moldova”. Comunista Elena Bodnarenco afirma mai târziu că gestul foştilor săi colegi ar fi avut la mijloc un interes pecuniar.
Asemenea fenomene dau dovadă de lipsa unei culturi politice, conchide analistul Ion Tăbârţă:
„O altă explicaţie ar fi pur şi simplu oportunismul multor dintre cei care aderă la un partid politic, or, una este convingerea ideologica şi cu totul altceva ar fi când un anumit membru este prin anumite mijloace ademenit, presat, să adere la un proiect politic sau altul. De multe ori, dacă vorbim de oportunism politic, reprezentanţi din teritoriu aderă din anumite scopuri practice la un anumit proiect politic. Ne aducem aminte de acelaşi Partid al Comuniştilor cu câţiva ani în urmă. Îşi făceau nişte jurăminte frăţeşti în cadrul partidului ca ulterior să vedem ce s-a întâmplat în urma plecării unor membri importanţi din acest partid. Vorbim despre o anumită cultură politică-democratică care la noi trebuie încă să se acumuleze”.
Comentatorul Ion Tăbârţă e de părere partidele politice îşi fac un mare deserviciu adăpostind transfugi din formaţiuni rivale şi asta pentru că adună persoane cu reputaţie îndoielnică şi cu probleme de integritate, încuviințând şi încurajând trădarea politică.