Un nou raport despre starea democrației în lume sugerează că drepturile politice și libertățile civice sunt tot mai amenințate pe fundalul întăririi forțelor naționaliste și populiste în Occident. Un rezumat al studiului „Libertatea în lume 2017” al organizației americane Freedom House, axându-se pe situația Republicii Moldova și țărilor din vecinătatea ei.
Freedom House plasează Republica Moldova în categoria țărilor „parțial libere”, alături de o treime din cele 195 de țări cuprinse de această cercetare anuală.
„Libertățile civice” și „drepturile politice” - cele două domenii monitorizate de autorii studiului - au regresat pe parcursul anului trecut în 67 de țări, în vreme ce numai în 36 s-au îmbunătățit.
La prezentarea studiului, la New York, purtătoarea de cuvânt a Freedom House, Sarah Repucci, a subliniat o tendință nouă:
„Întețirea represaliilor în dictaturi ne este deja familiară, dar declinul din țările mai libere ale lumii a început și el să contribuie la declinul general al libertății”.
Țări ca Moldova, Ucraina și Georgia „au încercat să-și consolideze realizările democratice fragile ale ultimilor ani”. Dar progresele viitoare sunt incerte, dacă Occidentul își reduce sprijinul, spune Repucci.
„Suntem deosebit de îngrijorați anul acesta pentru că atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite par să fie mai preocupate să-și rezolve chestiunile lor interne decât să servească drept exemplu pentru alte țări, sau să sprijinire democrația. Îngrijorarea vizează în mod special țările de la periferia Rusiei și din Balcani, unde putem fi martorii chiar mai multor regrese”.
Freedom House spune că studiile sale combină rezultatul unor cercetări pe teren cu analiza externă, consultări cu experți locali, relatări ale presei, estimări ale organizațiilor neguvernamentale și ale autorităților.
Notele date Republicii Moldova în aceste studii au rămas neschimbate încă din 2011: pe o scară de la unu (nota cea mai bună) până la șapte (nota cea mai proastă) ea a primit constant note de 3 atât pentru respectarea „drepturilor politice”, cât și a „libertăților civice”.
Situația Ucrainei în raportul „Libertatea în lume 2017” este aproape identică cu cea a Republicii Moldova.
România este plasată în categoria țărilor „libere”, acolo unde s-a aflat mereu, potrivit studiului Freedom House, încă din 1999.
Dar Rusia considerată țară „neliberă” a regresat și mai mult, în viziunea organizației neguvernamentale americane, care i-a dat nota cea mai proastă pentru respectarea „drepturilor politice” și penultima notă pentru „libertățile civice”.
„Rusia avea și așa un mediu represiv, dar acesta devine cumva tot mai rău an de an”, spune purtătoarea de cuvânt a Freedom House, Sarah Repucci. „Anul acesta, ne-a îngrijorat în special controlul asupra alegerilor parlamentare și regionale, extincția aproape totală a opoziției liberale în legislativ și situația organizațiilor neguvernamentale pe care Rusia le consideră indezirabile sau le cataloghează drept agenți străini, așa încât reușește să reducă la tăcere orice voce independentă din țară”.
Rusia nu mai prea are unde să regreseze pe scara Freedom House. Dar declinul din unele țări occidentale este pregnant, în studiu fiind remarcate Franța, Danemarca, Spania, Cehia, Polonia, Ungaria, Africa de Sud, Coreea de Sud și … Statele Unite. Marile democrații sunt „afectate de neliniște și indecizie” din cauza unor evenimente ca „votul britanic pentru ieșirea din Uniunea Europeană”, din cauza „întăririi naționaliștilor xenofobi în alte țări din Europa și a victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite”, se spune în studiul Freedom House, „Libertatea în lume 2017”.